Connect with us

Region

“PITANJE KOSOVA BIĆE RIJEŠENO kad se završi sukob Zapada i Rusije”

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da će konačan status Kosova i Metohije biti definisan u drugim geopolitičkim uslovima, po završetku sukoba sa Zapadom na teritoriji Ukrajine u kojem će sigurno pobijediti Rusija.

Bocan-Harčenko je u intervjuu agenciji Beta kazao da je razumio da francusko-njemački prijedlog za rješavanje kosovskog pitanja nije prihvatljiv za Srbiju, jer predviđa neprotivljenje Srbije da Kosovo postane član svih međunarodnih organizacija.

– Za razliku od Rezolucije 1244 SB UN, francusko-njemački plan nije osnov za dugoročno rješenje pitanja Kosova i Metohije. I ovaj plan, kao i svi prethodni, predviđa jednostrane ustupke od strane Beograda, prije svega da Kosovo postane član svih međunarodnih institucija i Ujedinjenih nacija. Francusko-njemački plan u suštini predstavlja međunarodno priznanje nezavisnosti Kosova. Zapad otvoreno insistira da Beograd mora da prizna nezavisnost Kosova – ocijenio je Bocan-Harčenko.
Vučić

Upitan da prokomentariše stav predsejdnika Srbije Aleksandra Vučića da će učestvovati u procesu implementacije francusko-njemačkog predloga, Bocan-Harčenko je rekao da je razumio da je Beograd “samo spreman” da nastavi razgovore na osnovu tog prijedloga.

– Mislim da su za predsjednika Srbije samo neke tačke tog plana prihvatljive za razgovor i implementaciju. U svakom slučaju tačke koje predviđaju međunarodno priznanje nisu prihvatljive za Srbiju. Za Zapad je najvažnija tačka koja predviđa članstvo Kosova u međunarodnim institucijama – rekao je ambasador.

Francusko-njemački plan
Na pitanje da li bi Rusija u Savjetu bezbednosti (SB) spriječila članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN) ukoliko predsjednik Vučić prihvati sve tačke francusko-njemačkog plana, Bocan-Harčenko je rekao da će za Rusiju, kao stalnu članicu SB, biti od značaja stav Beograda.

– Predsjednik Vučić je na posljednjem zasjedanju Skupštine Srbije bio odlučan i jasan u tome da je odbio francusko-njemački plan. Ne znam zbog čega se u pojedinim medijima ističe da bi predsjednik Vučić mogao da prihvati taj plan kad je rekao da je on neprihvatljiv za Beograd. Mislim da ne postoji ni najmanja vjerovatnoća da Srbija prihvati francusko-njemački plan – istakao je Bocan-Harčenko.

Politika.rs

Region

NEGATIVNE STATISTIKE: Za 11 godina vlasti DPS-a iz Crne Gore OTIŠLO SKORO 70.000 ljudi

Prema dostupnim podacima Eurostata, za 11 godina iz Crne Gore je u zemlje Evropske unije otišlo 69.495 građana.

Podatak se odnosi na period od 2010, zaključno sa 2020. godinom i ne uključuju  2021. i 2022. godinu inače bi broj onih koji su napustili Crnu Goru bio još veći.

Prema pisanju portala podgoričke Adria tv., nezvanično broj onih koji su napustili Crnu Goru u potrazi za boljim životom, u posljednjih 10 godina, znatno veći.

(SRNA)

Nastavi čitati

Region

Beogradski sindikat predstavio pjesmu “Sparta”: Niko nema pravo da se odrekne KiM

Beogradski sindikat je na svom Jutjub kanalu objavio pesmu “Sparta”.

Tim povodom, iz grupe su se oglasili i istakli da niko ne treba da se odrekne Kosova i Metohije, da ono pripada srpskom narodu i njegovim precima.

“Niko od nas nema pravo da se odrekne Kosova i Metohije. Kosovo i Metohija ne pripadaju samo jednoj generaciji srpskog naroda, već i svim našim precima koji su se za njih borili, kao i našim potomcima u čije ime nemamo pravo da ih se odreknemo bez pitanja. Ova sveta zemlja, pre svega, pripada Bogu jer je osveštana krvlju svetaca i mučenika, pa je niko ne može prodati, trampiti, podeliti ili na bilo koji drugi način upodobiti bilo čemu materijalnom i finansijski korisnom. Ko to ne razume – on ne razume ni dušu ovog naroda. Nema života Srbije bez Kosova i Metohije! Nema povlačenja, nema predaje!”, naveli su iz Beogradskog sindikata.

Nastavi čitati

Region

Dobra vijest za vozače: Gorivo u Crnoj Gori jeftinije od ponoći

U Crnoj Gori od ponoći biće jeftinije sve vrste goriva, a najviše će pojeftiniti lož ulje – sedam centi i eurodizel – šest centi i prodavaće se po 1.44 evra po litri.

Cijena lož ulja biće 1.40 evra, a eurosuper 98 i eurosuper 95 pojeftiniće po jedan cent, pa će tako koštati 1.60, odnosno 1.56 evra za litar, saopšteno je Ministarstva kapitalnih investicija.

 

(BL Portal)

Nastavi čitati

Aktuleno