Connect with us

Banjaluka

PITANJE SVIH PITANJA! Jesu li zgrade u Banjaluci sigurne?

Kroz presu trebao bi proći uzorak betona koji se koristi u izgradnji. Beton se njeguje 28 dana. Nakon toga u laboratoriji se vrši ispitivanje čvrstoće, kažu stručnjaci. Tako bi trebalo da bude i sa cjelokupnim građevinskim materijal.
“Beton se ispituje na pritisnoj čvrstoći, tako što se kocka uzorak 150*150 stavi na presu i ispituje na pritisak. Rezulatat koji daje presa pokazuje kolika je pritisna čvrstoća”, kaže Tomislav Dubočanin, radnik laboratorije poslovne jedinice CPK Institut.

Iako materijal igra bitnu ulogu u samom procesu ljudski faktor uvijek je presuđujući, navodi ATV. Banjalučani bar prema riječima struke ne bi trebali brinuti. Sve se kažu radi po zakonu i kako treba. Problema bi moglo biti sa zgradama, starije gradnje.

“Mislim da bi imali problema ne daj bože kao kad bi se desilo u Turskoj da bi imali problema sa zgradama prije zemljotresa koje su ostale i renovirane a to su zgrade koje su starije i koje su u starijim naseljima kao što su Nova varoš, Obilićemo dakle u tim naseljima kod starijih zgrada mislim da bi mogli imati problema kod ovih zgrada poslije zemljotresa i ovamo od 2000. do danas mislim da su to stabilne i jako dobro građene zgrade”, kaže Slobodan Stanarević, inžinjer građevinarstva.

Kvalitet radova na gradilištu vrši nadzorni organ dok gradski inspektori kontole vrše periodično. Građevinski dnevnik obavezan je na svakom gradilištu.

“Najjednostavije rečeno to je biblija jednog gradilišta gdje nadzorni organ građenja potvršuje svojim potpisom da su radovi izvođeni kako je predviđeno projektom”, kaže Dušanka Nikolić, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću u inspektoratu Republike Srpske.

Mnogi su se poslije dešavanja u Turskoj zapitali koliko su bezbjedne zgrade u kojima žive. U zgrade koje se tek grade, kažu ipak sumnjaju.

“Imali smo zemljotres, trebalo bi se povesti malo više računa kako se grade objekti. Vjerujem da je to u redu ali opet mi kao građani imamo pravo da sumnjamo……. Malo više se brinem za ove nove gradnje. Nisam siguran koliko je to sve dobro odrađeno…. Mislim da je bezbjedno, nemam neki strah”, kažu neki od anketiranih građana Banjaluke.

Uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole investitor mora priložiti i glavni. projekat. Neizostavan dio svega je i seizmički proračun koji se mora izvršiti.

Banjaluka

Direktor “Autoprevoza”: Otvoreni smo za dogovor sa gradom, ali hoćemo dio prihoda od parkinga

“Autoprevoz” je spreman na saradnju sa Gradskom upravom Banjaluke u vidu podjele prihoda od Kraševog parkinga kod Stare autobuske stanice, rekao je Sladomir Đurić, direktor “Autoprevoza”.

Prema njegovim riječima, “Autoprevoz” je spreman na dogovor, u smislu da navedena imovina i dalje ima funkciju parkinga.

“Spremni smo da se nastave dosadašnje aktivnosti, jer grad nema mnogo parking mjesta, ali uz dogovor ili potpisan ugovor sa Gradom da ‘Autoprevoz’ kao vlasnik nekretnine ima dio prihoda od naplaćivanja parkinga”, pojasnio je Đurić za “Nezavisne novine”.

Dodaje da za sada nemaju druge planove, te ne žele napraviti problem građanima.

“Spor ‘Autoprevoza’ i Gradske uprave je okončan, i nakon 18 godina pravosnažno je presuđeno u korist ‘Autoprevoza'”, rekao je on, te dodao da su po pravosnažnoj presudi tražili da uđu u posjed imovine koja je “Autoprevozova”.

“Više nije sporno čije je zemljište. Pokušavali smo da na normalan način završimo ovu priču i na osnovu presude da uđemo u posjed, ali nismo imali  razumijevanje Gradske uprave, te smo se zbog toga morali odlučiti na sudsko izvršenje”, naveo je Đurić.

Dodaje da sve rade po zakonu i ulaze u svoju imovinu.

“Mi ništa ne otimamo kako oni govore, neću ni ja dozvoliti da se otima”, kazao je on.

Nastavi čitati

Banjaluka

Aerodromi RS: Otkazan let za Dortmund

 Sa aerodroma u Mahovljanima danas je otkazan samo let za Dortmund u Njemačkoj, potvrđeno je za „Glas Srpske“ u „Aerodromima Republike Srpske“.

Planiranim redom letenja danas saobraća kompanija „Viz er“ na relacijama Štokholm, Basel, Dortmund, dok „Rajan er“ saobraća ka Berlinu i Memingenu, a avioni „Er Srbije“ ka Beogradu.

–  Za danas je otkazan let Dortmund – Banjaluka – Dortmund. Ostali letovi saobraćaju redovno  – kazali su Glasu Srpske“ u Aerodromima RS na pitanje da li su zbog jednodnevnog štrajka na aerodromima u Njemačkoj otkazani i letovi iz Mahovljana ka toj zemlji.

Autobuski, željeznički i avio saobraćaj širom Njemačke danas je paralisan, zbog najvećeg štrajka u toj zemlji u prethodnih nekoliko decenija, kojim su pogođeni milioni putnika.

Dva najveća njemačka aerodroma, u Minhenu i Frankfurtu, obustavila su sve letove, dok je željeznički operater “Dojče ban” otkazao sve međugradske željezničke usluge.

Er Srbija je danas obavila letove do Berlina i Diseldorfa, dok su zbog štrajka u Njemačkoj, najvećeg u posljednje tri decenije polasci do Frankfurta, Štutgarta i Nirnberga odloženi za sutra.

(Glas Srpske)

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ KATEGORIČAN: Nećemo dozvoliti OTIMANJE gradske imovine

Otimanje gradske imovine zakazano za 13. april je nešto što ova administracija neće dozvoliti. Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, komentarišući Zaključak Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci u vezi sa prinudnim izvršenjem predaje zemljišta na lokaciji Stare autobuske stanice preduzeću „Autoprevoz a.d. Banja Luka.

– Sporne pravne radnje, nemar nekadašnjih opštinskih službi koje nisu na vrijeme rješavale imovinsko-pravne odnose u periodu premještanja stare i izgradnje nove autobuske stanice, ali najviše od svega, očigledno korumpiran Ustavni sud BiH koji je, poništio presude Višeg privrednog i Vrhovnog suda Republike Srpske, donesene u korist Grada Banjaluka, doveli su nas pred svršen čin: oduzimanje gradske imovine – istakao je Stanivuković.

 
On je rekao da, iako je gradska administracija u ovom trenutku ograničena pravnim lijekovima, to ne znači da će Grad Banja Luka odustati od pravne borve za svoju imovinu.

– Već smo preduzeli radnje kojim ćemo pravno osporiti sve dosada vođene procese. Pregovarati možemo, ako procijenimo da nam to daje prostor da izađemo iz trenutno gubitničke pozicije i sačuvamo maksimum onog što nam kao Gradu pripada.Na ucjene, međutim, ne pristajemo, a ovo izvršenje jeste vid pritiska i ucjene i zato se ne može i neće desiti – zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuleno