Connect with us

Svijet

PLANIRAN ATENTAT NA TAKERA KARSONA, koji je intervjuisao Vladimira Putina? (VIDEO)

U Moskvi je uhapšen muškarac osumnjičen da ga je ukrajinska obavještajna služba platila da postavi eksplozivnu napravu u vozilo američkog novinara Takera Karlsona, koji je nedavno uradio intervju sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije.

Prema informacijama koje su se pojavile, eksplozivna naprava trebalo je da se postavi tokom boravka američkog novinara u ruskoj prijestonici, objavio je glavni dopisnik “Today News Africa” iz Bijele kuće u Vašingtonu.

Na videu koji je osvanuo na društvenim mrežama i proširio se njima u rekordnom roku, muškarac tvrdi da se zove Vasilijev Pjotr Aleksejevič, kao i da iz ruskog grada Podolska. Ovaj 35 godišnjak navodi da ga je regrutovala glavna ukrajinska obavještajna služba i to u novembru 2023.

Dalje kaže da mu je bilo rečeno da pokupi eksplozivnu napravu sa adrese koja mu je dostavljena i da je potom postavi na vozilo u koje je koristio Karlosn, u podzemnom parkingu moskovskog hotela “Four Seasons”.

Aleksejevič zatim u video-snimku navodi da je treniran za specijalne komunikacije, kao i za postavljanje eksplozivnih naprava, navodeći da, kada je regrutovan i kada je dobio zadatak, nije uopšte znao ko je meta atentata, prenosi B92.

Ali, sada znam da je to bio Taker Karlson, američki novinar, rekao je Aleksejevič.

Takođe, tvrdi i da mu je za tu operaciju ponuđeno 4.000 dolara.

On je, kako prenose strani mediji, osujećen u tom pokušaju.

Ipak, svi mediji koji su prenijeli njegovu izjavu, naveli su da nisu mogli da potvrde da li su njegove tvrdnje istinite, budući da je od početka rata u Ukrajini sveprisutan i rat dezinformacijama.

Svijet

Netanjahu potvrdio: Amerika dramatično SMANJILA ISPORUKE ORUŽJA I MUNICIJE IZRAELU

SAD su dramatično smanjile isporuke oružja i municije Izraelu u njegovom ratu protiv Hamasa, potvrdio je Benjamin Netanjahu, premijer te države.

“Nedjeljama smo tražili od naših američkih prijatelja da ubrzaju isporuke. Tražili smo to iznova i iznova. Tražili smo to na najvišim nivoima, i na svim nivoima, i želim da istaknem tražili smo to i u privatnim razgovorima. Dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promijenila”, dodao je Netanjahu.

On je rekao da su od početka rata do prije nekoliko mjeseci SAD stalno pružale njegovoj zemlji i duhovnu i materijalnu podršku i u pogledu sredstava za odbranu i sredstava za napade.

Netanjahuovi najnoviji komentari uslijedili su u trenutku kada je izraelski ministar odbrane Joav Galant odletio u Vašington na razgovore o ratu u Gazi.

Bijela kuća je izrazila frustraciju zbog sve većeg broja poginulih civila u Gazi. Prema podacima palestinskih vlasti koje kontroliše Hamas, više od 37.000 Palestinaca je ubijeno od 7. oktobra.

Nastavi čitati

Svijet

U napadima u Dagestanu UBIJENI POLICAJCI, SVEŠTENIK I ČUVAR: Povrijeđeno 16 osoba (FOTO/VIDEO)

U Dagestanu je na snazi antiteroristička operacija nakon napada na dvije pravoslavne crkve, sinagogu i punkt saobraćajne policije u Derbentu i Mahačkali, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet Rusije.

U terorističkim napadima u Derbentu i Mahačkali, prema preliminarnim podacima, poginuli su sveštenik Ruske pravoslavne crkve i šest policajaca, dok je 12 ranjeno, prenijela je agencija RIA Novosti.

– Ukupno u Mahačkali i Derbentu do ovog trenutka je poginulo šest policajaca, a 12 je ranjeno – rekla je šefica pres službe republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Gajana Garieva.

Ruski istražni komitet za Dagestan otvorio krivične postupke po članu “teroristički napad”.

Kako je javio Interfaks, pozivajući se na predsjednika Јavne nadzorne komisije Dagestana Šamila Hadulajeva, militanti su ubili sveštenika u Derbentu, kao i čuvara crkvenog obezbjeđenja u Mahačkali.

Dva militanta su ubijena u Mahačkali, navela je agencija i dodala da su još dva militanta privedena.

– Dvojica militanata su privedena, pokušali su da se sakriju u gomili turista, ali su ih policajci identifikovali i priveli – rekao je izvor za Interfaks.

Nastavi čitati

Svijet

VEĆA I OD RAMŠTAJNA U NJEMAČKOJ Baza u Rumuniji uskoro postaje najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Njemačkoj.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime po političaru iz 19. vijeka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih F-16 aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letjelice MKu-9 riper. Dodatno, razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje, naveo je Bi-Bi-Si.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, rekao je za britanski javni servis da “postoji mnogo veća prisutnost SAD ovde, mnogo više infrastrukture, smještaja, ljudi i opreme”.

Prema Tegu, napad Rusije na Ukrajinu izmijenio je područja preko kojih on leti i “strateški položaj misije”.

Tokom njegovog posljednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti letjeli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora. Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda “kako bi se izbjegli nesporazumi, eskalatorne situacije sa Rusima”, dodao je on, prenose agencije.

Nastavi čitati

Aktuelno