Connect with us

Politika

PLJUŠTE OPTUŽBE! Ko je kriv za neuspjeh BiH na putu u EU?

Iako rok za usvajanje “evropskih zakona” neophodnih za otvaranje pregovora BiH sa EU još nije istekao, već su počele optužbe ko je kriv, i gotovo je izvjesno da neće biti usvojeni zakon o sudovima i zakon o sukobu interesa, a pogotovo ne izmjene Izbornog zakona BiH, koji je takođe bio dio paketa dogovora lidera političkih partija koje čine vlast na nivou BiH.
Jedini “evropski zakon” koji bi mogao biti usvojen je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma s obzirom na to da je za danas zakazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi se o tome trebalo odlučivati.

Još ranije gotovo svi lideri političkih partija, uključujući i one iz Republike Srpske, rekli su da nemaju ništa protiv tog zakona, koji je još ranije usvojen i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

“Nije ostalo mnogo vremena da se riješi problem zakona o pranju novca i finansiranja terorizma, zakona o sudovima i o sukobu interesa. Moramo vidjeti zakone ne samo usvojene u Savjetu ministara, nego i u oba doma parlamenta. Moja šefica Ursula fon der Lajen je prije nekoliko sedmica rekla da nam treba svaki mogući argument koji možemo predstaviti u Briselu”, rekao je Johan Zatler, šef Kancelarije EU, dodajući da se radi o velikoj prilici za BiH te da su sedmice uoči Evropskog samita, koji se održava od 21. do 23. marta, ključne i da se nada da će danas biti prva odluka u Domu naroda o zakonu o pranju novca, a sljedeće sedmice druga dva zakona, prenose Nezavisne.

Zatler, međutim, smatra da nema vremena za usvajanje izmjena Izbornog zakona, a koje su, kako je istakao, ključne za evropski put, jer se mora mijenjati i Ustav BiH, osim u dijelu integriteta izbornog procesa, dok je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, juče istakao da mu je prijedlog Hrvatskog narodnog sabora, odnosno HDZ-a, neprihvatljiv.

Ipak, iako do sjednice Evropskog samita, pa i do kraja mjeseca koji je postavljen kao neki rok, još ima vremena, Ambasada SAD već je izašla sa saopštenjem da će u slučaju da BiH ne dobije zeleno svjetlo za početak pregovora, krivac biti Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

“On sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu, jasno je gdje će biti krivica: na gospodinu Dodiku”, objavljeno je na nalogu Ambasade SAD u BiH na društvenoj mreži X.

Slično kao i Ambasada SAD misli i Konaković, koji je rekao: “Super mi je ovaj zadnji Dodik kojeg gledam. Veći je evropejac nego svi mi”.

“Ne znam kakva će mu biti reakcija iz Moskve na sve ovo. Njegova najava i stalna retorika mogu jedino napraviti problem njemu i Republici Srpskoj. Izložiće ih ogromnoj izolaciji. Bitno je da znamo koliko nam znači evropsko tržište”, rekao je Konaković, koji je isto kao i Ambasada SAD u priču o evropskom putu i neuspjehu upleo i Rusku Federaciju.

Sam Dodik, reagujući na Ambasadu SAD, rekao je da oni svakim svojim obraćanjem, i njeni eksponenti podržavaoci, potvrđuju koliko im je zapravo stalo do očuvanja kolonijalnog statusa BiH.

“Svakim svojim obraćanjem Ambasada SAD, njeni eksponenti i podržavaoci, potvrđuju koliko im je zapravo stalo do očuvanja kolonijalnog statusa BiH. Draga gospodo iza tastature, pitanja koja vi postavljate vas se ne tiču. Radi se o EU integracijama, kojima je srpski narod posvećen i o kojima razgovaramo s institucijama EU ili njihovim predstavnicima ovdje. Možete li zadržati bar malo pristojnosti u ponižavanju čitavog kontinenta miješanjem u stvari koje se vas apsolutno ne tiču”, naveo je Dodik u svojoj objavi navodeći da su on lično i Republika Srpska uključeni u dogovor te da je problem što su partneri sa kojima bi trebalo da dogovaraju isključeni kao i da ih je upravo Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, isključio, ili možda želi pregovarati umjesto njih.

On je rekao da to vide i građani bošnjačke nacionalnosti te da im zato podvala neće proći, i neće ni njega ni Republiku Srpsku optužiti za neuspjeh, istovremeno naglašavajući da će upravo Marfi biti glavni krivac ukoliko BiH ne otpočne pregovore s EU.

I pored toga što su već počele optužbe za neuspjeh BiH, Edin Forto, predsjednik Naše stranke, nada se da će do kraja februara radne grupe koje su formirane usaglasiti ključne zakone za dobijanje datuma za otvaranje pregovora s EU.

“Nadam se da će se uskoro ti zakoni svesti na možda jednu ili dvije stvari koje treba da se razriješe. U idealnom scenariju će se i te stvari riješiti i dobićemo gotov tekst”, rekao je Forto.

Politika

Novaković Bursać DOŠLA NA SJEDNICU, Crnadak: Držiš fotelju jer KURIR IZ CIK-A NIJE STIGAO s papirima

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak oglasio se na Fejsbuku nakon što se bivši delegat Snježana Novaković Bursać (SNSD) pojavila na hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

– Kada dobro znaš da pravosnažnom odlukom više nisi na nekoj funkciji, a držiš fotelju samo zato što kurir iz CIK još nije stigao sa papirima.Ovo je 21. vijek, informacije idu brzo. Plus, sve piše u Službenom glasniku. Dignitet. Držanje do sebe. Dostojanstvo. Moramo ove pojmove ponovo vratiti u politiku – objavio je Crnadak.

Podsjetimo, danas je u Službenom glasniku BiH objavljena Odluka o izmjeni odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne Skupštine BiH iz Republike Srpske, koju je proslijedila Centralna izborna komisija BiH.

“U odluci o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske broj: 05-1-07-1-4815/22 od 16.01.2023.godine u članu (1) tačka 5. “Snježana Novaković Bursać” mijenja se i glasi ” Nenad Vuković “, navedeno je u Službenom glasniku.

Na sjednici Doma naroda PS BiH se očekivao Nenad Vuković umjesto Snježane Novaković Bursać.

Iako je prisustvovala sjednici, ona nije učestvovala u glasanju, prenosi Avaz.

Nastavi čitati

Politika

IZBORNI DEBAKL SVE IZVJESNIJI Tojagić: Jelena Trivić SVE BLIŽA političkoj istoriji?!

“Jelena Trivić je, vjerujemo nesvjesno, zasljepljena mržnjom prema PDP i Drašku Stanivukoviću, postala igračka u rukama SNSD i Dodika. Već sada je jasno da Stanivuković uživa podršku građana koja je i više nego dovoljna da u oktobru obnovi mandat gradonačelnika, a Trivićeva ispoljavanjem svojih frustracija jedino olakšava SNSD da svog kandidata ubaci u kakvu-takvu predizbornu utakmicu, dok je potpuno jasno da ona nema nikakvu šansu da ostvari značajan rezultat”, saopšteno je iz PDP.

Pozvali su predjsednicu NF i da javno saopšti imena tajkuna, koje povezuje sa PDP-om.

“Takođe, pozivamo Trivićevu da obznani i objasni finansiranje svoje stranke. Evo, pozivamo je i mi da konačno konkretno djeluje”, navodilo se u pomenutom saopštenju PDP-a.

Odogovri političkih analitičara na pitanje “Ko svjesno ili ne radi za Milorada Dodika i režim” su podijeljeni baš kao i tvrdnje političara.

Politički analitičar Nebojša Tojagić smatra da je sada evidentno da je kampanja Narodnog fronta i Jelene Trivić usmjerena isključivo protiv aktuelnog gradonačelnika Banjaluke i da očigledno, prema njihovim shvatanjima i izrečenim stavovima, jedini problem grada je Draško Stanivuković i ništa drugo.

“Djeluje da njihov cilj nije da Jelena Trivić bude gradonačelnik, već da Stanivuković to ne bude. Tada će se, valjda, riješiti svi problemi građana. Nedavno je Jelena Trivić izrazila očekivanje da će se Draško Stanivuković čak povući iz trke za gradonačelnika po nalogu SNSD-a, ali i da će dvije trećine PDP-a glasati za nju, što pokazuje ili da ima veze s odlično obavještajnim službama ili da je postala “vidovita” Jelena, ili nastavlja da kao nekad Vojislav Šešelj jedino ličnim uvredama i optužbama pokušava opstati na političkoj sceni. A koliko su joj tačne procjene i nije baš upitno”, kaže Tojagić za Gerilu.

Podsjeća da je i ranije iz političkog tabora Jelene Trivić išla priča kako Stanivuković neće ni biti kandidat za gradonačelnika.

“U isto vrijeme, primjetno je da se Trivićeva gotovo ne oglašava kada je riječ o SNSD-u, njihovom kandidatu za gradonačelnika i njihovim tajkunima. Nedavno jeste izrazila spremnost da na Svesrpskom saboru “ukaže na štetu koju je Dodik nanio srpskom narodu”, ali ako se ukaže prilika u nekoj diskusiji. Izgleda da se nije ukazala prilika, ali se u posljednje vrijeme ne ukazuje ni kada je riječ o gradskom nivou. Ni SNSD nju pretjerano ne pominje u negativnom kontekstu, tako da se stvarno može postaviti pitanje da li ona svjesno ili nesvjesno, napadajući kandidata opozicije, pomaže režim SNSD-a protiv koga se deklarativno bori. Da li je na pomolu neka simbioza – pokazaće vrijeme”, smatra Tojagić.

On ističe kao “zanimljivo to da PDP do juče nije reagovao na višemjesečnu kampanju otvorenog prezira, kontinuiranog blaćenja i spinovanja”, koja, prema njegovim riječima, dolazi od strane Trivićeve.

“Očigledno je stigla i kap koja je prevršila svaku mjeru. Aktuelna gradska administracija, predvođena Stanivukovićem, nije pridavala neki značaj njenom političkom djelovanju ali vjerujem da će se stanje promijeniti. Nadam se samo da se neće spustiti na taj nivo friziranih vijesti iz žute štampe, već da će ostati dosljedni dosadašnjoj politici. Mislim da je ovakvim nastupom Jelena Trivić sve bliža političkoj istoriji i da je njen izborni debakl sve izvjesniji”, procjenjuje Tojagić za portal Gerila.info.

Nastavi čitati

Uncategorized

Dodik OTRESAO MARFIJA: ZALUTAO I UMISLIO da može da se ponaša kao KAUBOJ!?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu Srni da Republika Srpska ravnopravno učestvuje u svim procesima i ispunjavanju svih uslova neophodnih za napredak na evropskom putu i time je pokazala da želi da gradi partnerstvo sa EU, a spekulacije u vezi sa Planom rasta i kako Republika Srpska nešto blokira su klasične laži podmetanja.

“Naši stavovi su dobor poznati, Srpska mora biti vidljiva u svemu, zato i postoji mehanizam koordinacije, i nećemo dozvoliti da nam neko na ‘mala vrata’ oduzima prava koja nam Dejton i Ustav daju. Dakle, dejtonska BiH, time i Republika Srpska ne može da prihvati tri mjere koje su suprotne našem ustavnom okviru i kojim bi se stvorila dodatna nestabilnost.

EU treba stabilna dejtonska BiH i zato ih pozivam da čuju ono što im govorimo i prestanu da traže od nas nešto što podriva ustavni okvir BiH”, poručio je predsjednik Dodik u intervjuu Srni upitan da prokomentariše navode Delegacije EU da BiH neće dobiti prvu bezuslovnu ratu predfinansiranja iz Plana rasta za Zapadni Balkan, jer nije usaglašena Reformska agenda.

Konaković ima većih problema sa zakonom nego sa Srpskom, pa neka se tome posveti
Na pitanje da prokomentariše poziv ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića upućen američkoj administraciji i EU da intervenišu ukoliko vlasti iz Srpske nastave s blokadama rada i neusaglašavanjem Reformske agende, Dodik je rekao da se “taj Elmedin toliko svezao i ukopao da mu niko više ne može pomoći”.

“Ima on većih problema sa zakonom, nego sa Republikom Srpskom, pa mu savjetujem da se tome posveti, a da Republiku Srpsku ostavi na miru, jer ima ona ko o njoj brine”, poručio je predsjednik Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska jasno i nedvosmisleno odbacuje mjere koje zadiru u ustavno uređenje BiH i kojim bi se onemogućilo entitetsko glasanje i stvorila neka nova praksa, na koju bi se stranci opet pozivali.

“Završili su oni svoje sa ‘praksiranjem’ na nama, naučili smo lekcije svaki put kada smo išli s povjerenjem da će se poštovati dogovoreno. Na prvom mjestu ustavna, dejtonska, samostalna BiH, bez međunarodnog intervencionizma, pa onda možemo govoriti o nečemu drugom. Vratimo se na ispunjavanje 14 prioriteta. Ko njih blokira? Hoće li Elmedin da malo o tome pričamo? Bošnjaci su blokirali Dom naroda zbog Ustavnog suda, a nama ispostavljaju račune. Potrebno je više iskrenosti i transparentosti u odnosima i onda sve postaje jasno”, istakao je Dodik.

Kao prvo, rekao je on, Srpska ništa i nikog ne blokira i samo traži da se ustavno uređenje BiH poštuje. “Od toga nećemo odstupiti ni po koju cijenu, a vi nastavite da tužakate i idete strancima. Očekujemo da će prijatelji iz Evrope uvidjeti greške i ko ih pravi”, rekao je predsjednik Srpske.

Farsu u Domu naroda režirao Marfi, nezadovoljan što mora da napusti BiH

Govoreći o dešavanjima u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nakon što je CIK BiH, gotovo dvije godine nakon izbora, umjesto Narodne skupštine Republike Srpske ustoličio delegata iz PDP-a u ovaj dom, uprkos činjenici da je legalno i legitimno izabrana Snježana Novaković Bursać odmah nakon izbora, predsjednik Srpske je rekao da je američki ambasador u odlasku napravio novu krizu za BiH i izazvao haos u svim institucijama, ne samo u Domu naroda.

Zato se danas, kaže on, brže bolje objavila odluka koja bi svakog legalistu i pravnika natjerala da baci svoju diplomu i da se pita gdje to živi – je li ovo džungla ili smo u plemenskoj zajednici, pa treba da pri zdravoj svijesti i pameti prihvatimo objašnjenje jednog od članova nelegitimnog CIK-a, koji su na sličan, sumnjiv način izabrani bez poštovanja procedura, koje glasi da je “pravna situacija takva da se odluka donosi kao da se donosila u doba kad uopšte nisu bili dodijeljeni mandati, kao da se mandat dodjeljuje prvi put”.

“Valjda žele da se svi pretvaramo da se prethodne dvije godine nisu desile i još su tu sramotu i bezakonje upakovali u formu nekakve odluke. To je potpuno kršenje Izbornog zakona i prava, Ustava BiH i ove institucije su ovakvom odlukom ugrozile i javni interes, jer cijeli postupak oduzimanja mandata se prikriva na način da se sramno tvrdi da nema oduzimanja, nego se već legalno dodijeljeni i potvrđeni mandat ponovo, prvi put, dodjeljuje nekom drugom”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je to klasičan primjer izlaska iz okvira prava i zakona, te da se nelegalno izabrani CIK upustio u opasne radnje.

“Mi ćemo iskoristiti sva pravna sredstva da to dokažemo. Ako tvrde da izbor nije bio u skladu sa procedurom, onda se sve vraća na Narodnu skupštinu Republike Srpske i tu se završava svaka priča, ali ne oni su izabrali da nastave dalje sa ovom farsom, jer ih je sve primorao /Majkl/ Marfi koji ne može da podnese činjenicu da odlazi iz ove zemlje upravo zbog haosa koji je napravio”, ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je konstatovao da niko normalan nikada ne bi dopustio da se ovakva odluka smatra važećom, te ponovio da je sve ovo farsa koju će do kraja razotrkiti.

“Jasno je da nije postojao nijedan način da se legalno oduzme dodijeljeni mandat delegatu, jer to Izborni zakon ne predviđa i zato su smislili ovu prevaru, zbog koje će odgovarati pravno svi oni koji su se upustili u to”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je podsjetio da sve ovo gledamo u Ustavnom sudu BiH, gdje stranci sa Bošnjacima dopišu njihova proizvoljna pravila, suprotno Ustavu i onda kažu odluke Ustavnog suda su obavezujuće.

“Ma nemoj, i mi to kao treba da poštujemo, dok isti taj Ustavni sud djeluje antiustavno?! Naravno da nam ne pada napamet da učestvujemo u tom bezakonju. Ovaj iz PDP-a /Nenad Vuković/, ‘delegat’ zvani kinder jaje, što likuje, da ima imalo pameti i obraza i da želi dobro svom narodu nikada ne bi pristao da na ovakav način dolazi do pozicije. To sve govori o partiji kojoj pripada i o njemu lično”, istakao je predsjednik Dodik i podsjetio da delegate iz Republike Srpske bira Narodna skupština, te da je to jedini mogući i legalan način, sve drugo je pokušaj poništavanja insitucija Srpske na šta se nikada neće pristati, na žalost Marfija i PDP-a.

Ispod svakog nivoa je da likove koji se lažno predstavljaju komentariše legitimno izabran predsjednik RS

Na pitanje da prokomentariše izjavu njemačkog državljanina Kristijana Šmita, koji se lažno predstavlja za visokog predstavnika u BiH, nakon sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Joko Kamikavom, da je BiH trenutno potrebno, kako je rekao, mnogo podrške i da se suočava sa izazovnom periodu, “jer postoje neke strane koje žele blokirati procese”, te pozvao “svakoga ko ima bilo kakav kontakt s ljudima u Banjaluci da ih upozori da brinu o potrebama građana, a ne da igraju igre i donose zakone kao što je zakon o izborima”, Dodik je odgovorio da ne zna zašto bi on komentarisao tamo nekog Kristijana Šmita, s obzirom na činjenicu da BiH nema visokog predstavnika, a i ne ide i ispod svakog je nivoa da likove koji se lažno predstavljaju komentariše legalno izabrani predsjednik Republike Srpske.

“Ali, s obzirom da se ta osoba dotiče zvanične Banjaluke i Republike Srpske, kratko ću odgovoriti. Ako već ima neko ko još kontaktira s ovim njemačkim prevrantom neka mu objasni da njegovo prisustvo u BiH sabotira evropski put i da on nema šta da pominje Republiku Srpsku i da to prestane da radi, jer tako prlja njeno sveto ime. On je nepoželjna osoba za Srbe, jer je prevarant koji je prevarom došao u BiH i nelegalno u njoj boravi, jer nema ni potvrdu da može da boravi”, naglasio je predsjednik Srpske.

On je naglasio da taj lik pokušava da zastraši ljude nekakvim odlukama koje objavljuje putem internet stranice i u Federaciji su pristali na to, jer misle da se tako mogu obračunati sa Republikom Srpskom.

“Stranac je nelegalno došao ovdje, dao sebi za pravo da dopisuje zakone i još kaže ‘od sada će biti kako ja kažem’ i svi u pravosuđu su pristali na to. To je poraz BiH i pokazatelj u kolikoj je krizi. Pa to nema nigdje na svijetu, osim u ovoj vještačkoj tvorevini zvanoj BiH. NJegov boravak ovdje ima samo jedan cilj, a to je da se zastraše Srbi kako bi ih primorali da predaju imovinu u ruke stranaca. Grdno se prevario, od toga nema ništa. Srbe mnogo jači, kompetentniji i autoritatvniji nisu zaplašili, pa neće i on, koji je zalagao za rehabilitaciju nacista koji su poinili zlo u 2′. vijeku. Taj film kristijan u Republici Srpskoj neće gledati, jer nikada nećemo dati svoju imovinu, a on neka plaši koga hoće, Srbe sigurno neće”, poručio je Dodik.

Marfi se precijenio, opozvan jer je neko uvidio da ništa dobro nije uradio

Što se tiče saopštenja Majkla Marfija i Ambasade SAD u Sarajevu u kojem se navodi da se “Republika Srpska na Banjalučkoj berzi u posljednih 18 mjeseci zadužila za više od 1,1 milijardu KM i da je to značajan iznos, predsjednik Srpske je rekao da je Amerika danas, za informaciju Marfiju da zna šta ga čeka kad se vrati kući, u većoj krizi nego Republika Srpska i duboko podijeljena.

On je dodao da je Marfi ovdje zalutao i da se precijenio, jer je umislio da može da se ponaša kao kauboj neki duži period i to mu se obilo o glavu.

“Na kraju, uspio je da ratuje sa svima. Ni Bošnjaci ga ne vole, ali ga se plaše i zato se javljaju na njegove pozive. Mi ga se ne plašimo i zato laže i podvaljuje. Tek će on da gleda i čita o uspjesima Srpske tamo nedgje iz Amerike, jer on je ostrašćni srbomrzac i znam da će i dalje da prati i čita sve šta se deršava u Republici Srpskoj. Na njegovu žalost, informacije mu se neće svidjeti, jer će Srpska da napreduje, politička karijera Milorada Dodika, koga najviše mrzi, i dalje će ići uzlaznom putanjom, a partija na čijem sam čelu – SNSD bilježiće nove i nove, još ubjedljivije pobjede”, naglasio je Dodik.

Šta reći o Marfiju, kaže Dodik, kada je sve rečeno time što je opozvan iz BiH i prije isteka mandata.

“Neko pametan u SAD je vidio da ništa nije uradio, osim šta je zatrovao ovu sredinu i podijelio je do maksimuma. Ali, mi nikada nismo ni marili za njega, jačali smo naše kapacitet i upravo takvi poput njega motivisali su nas da radimo još bolje, da vide da Srbi nisu ni glupi ni ludi, a ni podanici, da znaju da cijene i poštuju svoje i da znaju koje resurse imaju, kao i da ih neće predati takvim kao što je Marfi, koliko god da prijete, ucjenjuju i lažu”, naglasio je Dodik. . Podrška Trampu

Prema njegovim riječima, sada u SAD svi čekaju da se okonča ova agonija i da Donald Tramp dođe na vlast, da bude predsjednik Amerike, jer on zna koliko je važna Mađarska i njena politika i koji želi da okonča ratove, u čemu ima i našu podršku, i sigurno je da ih ne bi ni bilo da je on sjedio u Bijeloj kući.

“Slažem se i sa njegovim potredsjedničkim kandidatom da je politika NJemačke često slaba, a ni sam ne bih bolje opisao Britaniju. Ono što premijer Viktor Orban radi u Mađarskoj trebao bi biti recept za svaku suverenu zemlju i mnogi bi mogli da nauče dosta od njega. Svijetu treba da se vrate porodične vrijednosti, da jača nacionalni identitet, a ne da se to ruši, jer njihovim rušenjem ruše se temelji svakog društva”, zaključio je predsjednik Milorad Dodik u intervjuu Srni.

Nastavi čitati

Aktuelno