Connect with us

Svijet

POBJEDA TRAMPA na primarnim republikanskim IZBORIMA u Nevadi

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp odnio je pobjedu na primarnim republikanskim izborima u Nevadi, gdje je bio jedini veliki kandidat koji se takmičio, i osvojio svih 26 njenih delegata.

Da bi Tramp zvanično dobio nominaciju Republikanske stranke za predstojeće predsjedničke izbore potrebno je da prikupi 1.215 delegata, što bi, kako piše AP, mogao da dostigne već u martu. Trampove pristalice, od kojih su neki nosili Trampove kape i košulje, čekali su juče u dugim redovima, kako bi, kako su rekli, podržali bivšeg predsjednika u takmičenju koje bi mu donijelo treću uzastopnu pobjedu u republikanskoj predsjedničkoj trci. Bivša ambasadorka Ujedinjenih nacija Niki Hejli ocijenila je da su izbori u Nevadi “namješteni” tako da favorizuju Trampa, i na kraju, na republikanskim predizborima u Nevadi koji su održani u utorak, završila iza opcije “nijedan od ponuđenih kandidata”. Tramp je dugo bio izuzetno popularan među republikancima Nevade, ali je imao i druge prednosti među ključnim ličnostima stranke u toj državi.

Predsjednik Republikanske stranke Nevade Majkl Mekdonald i državni Republikanski nacionalni odbornik Džim DeGrafenrajd bili su među šest republikanaca u državi optuženih za krivična djela da su poslali sertifikate Kongresu lažno tvrdeći da je Tramp osvojio Nevadu 2020. godine.

Poslije Nevade, unustranačko takmičenje u Republikanskoj partiji biće održano 24. februara u Južnoj Karolini, gdje je Tramp i dalje popularan.

Međutim, njegova unutarstranačka rivalka Hejli, koja je dva puta pobijedila na primarnim izborima kao guverner Južne Karoline, nada se da će imati koristi od prednosti domaće države.

Tramp je do sada pobijedio na takmičenjima u tri države – Nevadi, Ajovi i Nju Hempširu, kao i u poslaničkom klubu republikanaca na američkim Djevičanskim ostrvima, piše BBC.

Bivši lider SAD očekuje da će osvojiti veliki broj delegata tokom izbora na takozvani Super utorak 5. marta, što bi ga približilo tome da postane pretpostavljeni kandidat Republikanske partije na predsjedničkim izborima u novembru ove godine.

Tramp, bivši predsjednik SAD, nije se takmičio na primarnim izborima, koji ne dodjeljuje nijednog delegata potrebnog za pobjedu u stranačkoj trci za predsjedničku nominaciju, piše Glas Amerike i dodaje da se umesto toga, usredsredio na stranačke skupove (kokuse) koji će mu da se približi tome da postane nosilac zastave republikanaca.

To znači da su rezultati republikanskih primarnih izbora tehnički besmisleni piše VOA uz ocjenu da oni i dalje predstavljaju sramotu za Hejli, koja je nastojala da se pozicionira kao kandidatkinja koja zaista može da se takmiči sa Trampom. Umesto toga, postala je prvi predsjednički kandidat bilo koje stranke koji je izgubio trku od “nijednog od ponuđenih kandidata” otkako je ta opcija uvedena u Nevadi 1975.

U Nevadi su održana dva odvojena glasanja, na kokusima i predizborima, zbog spora između Republikanske partije Nevade i zakonodavnog tela te države koji je pod kontrolom demokrata. Predizbori se razlikuju od kokusa po tome što kokusi traju obično oko sat vremena i birači za to vreme sjede u istoj prostoriji i slušaju kratke govore pristalica kandidata, prije nego što im se podijele listići, koje odmah zaokruže i koji se nakon toga broje na licu mjesta.

Na predizborima, s druge strane, birači se lično prijavljuju izbornim radnicima kada stignu na mjesto za glasanje, nakon čega na glasačkom listiću u kabini tajno glasaju zaokruživanjem ili dopisivanjem imena kandidata.

Predizbore organizuju vlasti u pojedinim državama, dok kokuse organizuju stranke.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno