Connect with us

Svijet

NEMA KRIVIČNE PRIJAVE ZA BAJDENA “On je stariji čovjek sa lošim pamćenjem”

Predsjednik SAD Džozef Bajden je “namjerno” zadržao i objelodanio visoko povjerljive materijale kada je bio privatno lice, uključujući dokumente o vojnoj i spoljnoj politici u Avganistanu i drugim osjetljivim pitanjima nacionalne bezbjednosti, navodi se u izvještaju Ministarstva pravde u kojem se, ipak, navodi da za to nisu predviđene krivične prijave ni za njega ni za bilo koga drugog.

Tužilac Robert Hur rekao je da je odlučio da ne podiže optužnicu zato što je Bajden sarađivao u istrazi i zato što bio vjerovatno izazvao simpatije kao optuženi tokom suđenja.

“Razmatrali smo i to da bi se, na suđenju, gospodin Bajden poroti vjerovatno predstavio – kao što je to bio slučaj kad smo mi razgovarali sa njim – kao simpatični, dobronamjerni stariji čovjek sa lošim pamćenjem”, napisao je Hur.

Bajden je rekao da mu je drago što je istraga završena bez podizanja optužnice.

Izvještaj specijalnog tužioca Roberta Hura, koji je danas objavljen, predstavlja oštru kritičku procjenu Bajdenovog rukovanja osjetljivim vladinim materijalima, ali i detaljno navodi razloge zbog kojih ne bi trebalo da bude optužen za zločin, prenio je AP.

Nalazi će ga vjerovatno omesti da osudi bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, Bajdenovog vjerovatnog protivnika na predsjedničkim izborima u novembru, zbog krivične optužnice kojom se bivši predsjednik tereti za nezakonito gomilanje povjerljivih dokumenata na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, dodaje agencija.

“Naša istraga je otkrila dokaze da je predsjednik Bajden namjerno zadržao i objelodanio povjerljive materijale nakon funkcije potpredsjednika kada je bio privatno lice”, napisao je Hur.

On je to naveo nakon jednogodišnje istrage o nepravilnom zadržavanju povjerljivih dokumenata od strane Bajdena, iz njegovog vremena kao senatora i potpredsjednika, koji su pronađeni u njegovoj kući u Delaveru, kao i u privatnoj kancelariji koju je koristio između službe u Obaminoj administraciji i momenta kada je postao predsjednik.

Bajden ne može biti krivično gonjen kao aktuelni predsjednik, ali u Hurovom izvještaju se navodi da on ne bi dao takvu preporuku bez obzira na to.

“Došli bismo do istog zaključka čak i da politika Ministarstva pravde ne spriječava krivične prijave protiv aktuelnog predsjednika”, navodi se u izvještaju.

Uprkos znacima da je Bajden svjesno zadržao i objelodanio povjerljive materijale, u Hurovom izvještaju se navodi da krivične prijave nisu opravdane iz više razloga.

Među njima je i činjenica da je kao potpredsjednik i tokom kasnijeg mandata kao predsjednik kada je pronađena evidencija o Avganistanu “imao ovlašćenje da čuva povjerljiva dokumenta u svojoj kući”.

Svijet

PRIZORI APOKALIPSE! Vatra progutala 500.000 hektara zemlje

Veliki požari u Teksasu i dalje bjesne dok sve vatrogasne službe pokušavaju suzbiti vatreni plamen, javlja “The Guardian”.

Požar u Smokhaus Kriku drugi je najveći šumski požar u Teksasu dosad, a progutao je više od 500.000 hektara u teksaškom području Panhendl otkako je započeo u ponedjeljak.
Požar trenutno nije pod kontrolom, a stanovnici nekoliko teksaških regija su evakuisani.
Vatra se uveliko proširila s obzirom na neuobičajno visoke temperature i jak vjetar, a plamen se pojačavao u suvim travnatim područjima.
Juče su naređene obavezne evakuacije za nekoliko teksaških regija, nakon što je guverner Greg Abot proglasio katastrofalno stanje.

Više od 4000 kuća u Teksasu trenutno je bez struje, prenosi “Index”.

Nastavi čitati

Svijet

ŠTA SE DEŠAVA SA LJUDIMA? Potpuno gola ušla u market, kupci u nevjerici snimali

Kupce u jednom moskovskom supermarketu šokirao je prizor koji ih je sačekao među voćem.

Jedna žena ušetala je potpuno gola i sjela ispred konzervi ananasa te počela da se moli.

Ljudi su u nevjerici snimali cijeli događaj, a snimci obilaze svije.

Uprava supermarketa je zbog ovog incidenta pozvala Državni istražni biro na mjesto incidenta.

Policajac je prišao ženi i pitao je da li je sve u redu, međutim ona nije reagovala na pitanje i nastavila je da meditira.

Prema preliminarnim podacima, bila je pod uticajem droge.

Snimak je objavljen na Telegramu na OVOM LINKU.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN IDE U BOLNICU: Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Američki predsjednik Džozef Bajden je rekao da će se danas podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Marilandu, a rezultati će se pomno posmatrati s obzirom na to da osamdesetjednogodišnjak namjerava ponovno da bude kandidat na izborima u novembru.

Bijela kuća je rekla da će kasnije danas javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Prošle godine doktori proglasili Bajdena sposobnim

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Bajden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, sedamdesetsedmogodišnjim Donaldom Trampom, na izborima 5. novembra.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trampova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, pedesetdvogodišnja Niki Hejl, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Doktori su Bajdena proglasili zdravim i “sposobnim za obavljanje dužnosti” na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Bajden nema simptoma dugotrajnog kovida nakon što se virusom korona zarazio 2022.

Nastavi čitati

Aktuelno