Connect with us

Banjaluka

POČELA IZGRADNJA: “Banja Luka i Republika Srpska dobijaju najveći park”

Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije, tvrdi Stanivuković.

“Danas smo zvanično počeli sa izgradnjom bajkovite oaze, koja će biti smještena između Tržnog centra „Delta planet“, Univerzitetskog kampusa i Vrbasa, a sačinjena je od velike vodene površine sa vodoskocima i mostom, pješačkih i biciklističkih staza, bogate hortikokulture, kao i velikog broja ležaljki i klupa za uživanje i odmor. Ovo će biti najveći park u cijeloj Republici Srpskoj i prvi park koji Banja Luka dobija nakon više od četiri decenije”, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je danas obišao početak radova na gradnji novog parka.

Naglasio je da ova ideja postoji od početka njegovog mandata, te da je bilo potrebno puno rada da se dođe do ove zelene površine, ali i da se Banjaluci vrati epitet grada zelenila.

“Raspisali smo međunarodni konkurs i od najboljih idejnih rješenja izabrali smo ono najbolje i prezentovali rješenje javnosti. Na bazi toga, uradili smo projekat, predmjer, potrebna sredstva…Iako je skupštinska većina bila protiv ovog projekta i preko deset puta odbila izmjenu regulacinog plana, mi smo bili uporni da to uradimo i pristupili smo aktivnostima kako da u okviru postojećeg regulacionog plana uradimo sve po zakonu i dobijemo potrebne dozvole za ovu lokaciju. U tome smo uspjeli i danas je došao trenutak kada Banja Luka, ali i Republika Srpska dobija najveći park”, kazao je gradonačelnik.

Prema njegovim riječima, ova najveća zelena oaza će se prostirati na površini od 180 hiljada metara kvadratnih, od kojih će u ovoj fazi biti obuhvaćeno oko stotinu hiljada. Odnosno, dvije trećine ove površine biće potpuno uređeno – od trim staza, prostora za rekreaciju i uživanje, od najveće vodene površine sa vodoskocima, ambijentalnim mostom, a novi prostor donosi i mogućnost za održavanje velikih festivala i koncerata.

“U narednih šest mjeseci naša vizija, naš san, postaće java i Banja Luka će dobiti najveći park. Čak od šezdesetih godina Banja Luka nije dobila nijedan novi park. Posljednja, donekle uređena, zelena oaza je nastala nakon zemljotresa na lokaciji tzv. Kupusišta i od tada je više zelenih površina u gradu betonirano. Banja Luka je sve vrijeme unazad 40, 50 godina gubila epitet grada zelenila”, naveo je gradonačelnik.

Kako je naglasio, ova gradska adminstracija će u periodu od četiri godine izgraditi sedam parkova, od čega pet potpuno novih zelenih oaza i dvije zapuštene koje su rekonstruisane – Park „Mladen Stojanović“, koji je dobio novo ruho i „Kupusište“, koje će postati Ćirilični park.

Uz ovaj park kod „Delte“, gradonačelnik je najavio i gradnju parka posvećenog Tvrtku I Kotromaniću, Park knjige, te parka posvećenog Veleizdajničkom procesu, dok je ranije odnosno 2021. godine izgrađen Porodični park u Rosuljama.

“Tako da će vrijeme ovog mandata biti poznato u eri Banje Luke kao period kada je izgrađeno najviše parkova, ali i šetališta uz obale Vrbasa”, poručio je gradonačelnik.

Sandra Jakovljević iz Projektnog biroa „Ruting“ kazala je da je će park, između ostalog, sadržavati glavnu pješačku stazu, koja je predviđeno da se pruža potezom od Tržnog centra „Delta“ i kružnog toka skroz do obale Vrbasa.

“Na kranjoj i početnoj poziciji planirano je da se staza širi u vidu platoa, na kojem bi se održavale razne manifestacije. Od dodatnih sadržaja planirani su teretana na otvorenom, ambijentalna vodena površina sa vodoskocima, trim staze, dječije igralište, i dr. Bitno je pomenuti i hortikulturno uređenje, koje će svojim koloritom obogatiti ne samo novi gradski park nego i ovaj dio grada”, kazala je ona.

Banjaluka

POJEDINI DIJELOVI BANJALUKE sutra “u mraku” – evo koji tačno

Zbog radova pojedini dijelovi Banjaluke sutra (subota) neće imati električnu energiju.
Kako navode iz “Elektrokrajine”, od deset sati do 10.30 časova bez struje će biti dijelovi ulica: Koste Vojinovića, Vojvode Pere Krece i Put banjalučkog odreda, te dijelovi naselja Srpske toplice, Novoselija, Grab i Banj brdo”, istakli su oni.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ NA LAUŠU! “Izgradili smo preko 2 kilomera vodovodne mreže, NAŠA DJELA SU VIŠE OD RIJEČI”

-Naša djela su uvijek više od riječi, istakao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenim mrežama.
On je dodao da je izgrađeno preko 2 kilomera vodovodne mreže na Laušu.
-Realizacijom ovog projekta riješeno je vodosnabdijevanje za preko 100 domaćinstava!
Kao po običaju, nakon završetka radova organizovali smo druženje sa mještanima kako bismo im uručili vaučere za besplatan priključak na vodovodnu mrežu, ali i porazgovarali o budućim projektima koji će doprinijeti poboljšanju standarda života u ovom dijelu našeg grada!
Nastavljamo dalje putem pobjede, kaže Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

KRESOJEVIĆ “Prepoznali smo potrebu roditelja čija djeca pohađaju PRIVATNE PREDŠKOLSKE USTANOVE”

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je za “Glas Srpske“ da je Gradska administracija na čelu sa Draškom Stanivukovićem prepoznala potrebu roditelja čija djeca pohađaju privatne predškolske ustanove.
– To potvrđuje jer samo prva Gradska uprava koje je uvela subvencije za boravak djece u vrtićima. Već tada smo izrazili želju i potrebe da se taj iznos poveća, ali moramo uzeti realne budžetske mogućnosti – rekao je Kresojević.
Prema njegovim riječima, na održanom sastanku prije skoro mjesec dana zajedno sa roditeljima došli su do zaključka, odakle, na koji način i u kojem iznosu se mogu obezbijediti sredstva. – Poznato je da budžetska sredstva raspređuje Skupština grada a predlaže gradonačelnik.

Na tom sastanku, Gradska administracija se obavezala da će uputiti takav prijedlog, ali da takav prijedlog razmatra Skupština grada i usaglašeno je da roditelji sa “drugom stranom“ političke scene grada to usaglasiti.

Nismo dobili informaciju da li prijedlog koji smo mi dogovorili dobio podršku – rekao je Kresojević.

Nastavi čitati

Aktuelno