Connect with us

Banjaluka

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE: Gradonačelnik prisustvovao „Balkan solar samit“ konferenciji

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvovao je otvaranju konferencije „Balkan solar samit“ koja se održava od 8. do 10. februara u Banskom dvoru.

Kako je poručio gradonačelnik, ova konferencija je od izuzetnog značaja, posebno jer se održava upravo u Banjoj Luci.

-Počela je dvodnevna biznis konferencija, koja je ujedno i vodeća konferencija na Balkanu koja je posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, na kojoj će biti riječi o finansiranju projekata solarnih i vjetroenergija, kao u razvoju i impementaciji sistema za pohranu energije u baterijama. Banja Luka će naredna dva dana biti centar solarne industrije u regionu – kazao je gradonačelnik Stanivuković.

Direktor programa „Balkan solar samit“, Ervin Leko poručio je ranije kako je plan da ovaj samit postane tradicionalan, te kako je uvjeren da će ovogodišnja konferencija imati izuzetno dobre rezultate.

Tema konferencije obuhvata ulogu solarne energije u postizanju karbonske neutralnosti, finansiranje projekata solarnih vjetroenergija, kao i razvoj i implementaciju sistema za pohranu energije u baterijama.

Kako su naveli organizatori ovog događaja, „Balkan solar samit“ je vodeća konferencija na Balkanu, koja je posvećena zaštiti životne energije, a jedna je među deset najvažnijih konferencija u svijetu.

Banjaluka

ZDRAVLJE NA PRVOM MJESTU! I ove godine preventivni pregledi u okviru kampanje „Za život žena“

U okviru kampanje obilježavanja Međunarodnog dana žena, Grad Banja Luka u saradnji sa Domom zdravlja u Banjoj Luci organizovaće različite aktivnosti posvećene brizi o zdravlju žena.

Tako će i ove godine biti organizovani besplatni preventivni pregledi za sugrađanke, ali i predavanja o značaju preventivnih pregleda.

U ime Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti u JZU Dom zdravlja Banja Luka, doktor Mladen Šukalo kazao je da će prvi put ove godine biti organizovana akcija pod nazivom „Za majku i kćerku“ u okviru koje će biće organizovani preventivni ginekološki pregledi za majke životne dobi iznad 25 godina koje u protekle dvije godine nisu radile PAPA nalaz, dok će za djevočice uzrasta od 11 do 15 godina biti organizovana vakcinacija protiv humanog papiloma virusa.

Dodao je da ova akcija počinje 12. marta i da će na ovaj način i majke i kćerke moći će u jednom danu obaviti ove preventivne usluge.

Sve zainteresovane sugrađanke prijaviti se mogu najkasnije do 29. februara na sljedeći broj telefona: 051/ 247- 346 u terminu od 08.00 do 12.00 časova. Takođe, svoj termin mogu rezervisati i preko timova Porodične medicine.

Osim preventivnih pregleda, tokom mjeseca marta biće organizovana i predavanja za učenike završnih razreda o reproduktivnom zdravlju i polno prenosivim bolestima.

Podsjećamo, povodom obilježavanja Osmog marta – Međunarodnog dana žena u organizaciji nevladinih organizacija uz podršku Grada Banje Luke tokom cijelog marta pripremljen je niz događaja posvećenih zdravlju žena, borbi protiv nasilja nad ženama, ali i ekonomskom osnaživanju žena.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆU JEDNOGLASNA PODRŠKA U MZ MOTIKE “Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo”

-Na još jače napade mi još snažnije odgovaramo i to samo našim radom. Prazne riječi otići će u vjetar, a rezultati će vječno ostati.
Jednoglasna podrška MO Motike za novi mandat i nove pobjede u Banjoj Luci, ali i velika zahvalnost ljudi za sve postignute rezultate i projekte koje smo realizovali u ovom dijelu naše Banje Luke, kazao je večeras gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković u Motikama.

Nastavi čitati

Banjaluka

USPJEŠAN SASTANAK SA CENTROM ZA SOCIJALNI RAD! Stanivuković “Banjaluka je ekonomski stabilna”

-Veoma uspješan radni sastanak sa predstavnicima Centra za socijalni rad. Sva važna socijalna davanja – od isplate tuđe njege, pomoći i lične invalidnine, kao i cijenu personalne asistencije smo usaglasili, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.
On je dodao da je Banjaluka stabilna i sve svoje obaveze, sa naglaskom na one najprioritetnije, rješavaće na vrijeme.
-Ispunićemo zahtjeve koje su iz ove ustanove od nas tražili.Mogu sa ponosom reći da će svo povećanje troškova – od minimalne plate do životnog standarda – Banja Luka kroz veće cijene ovih usluga stići. Banja Luka je ekonomski stabilna.Banja Luka je tu za sve kategorije našeg stanovništva, ističe gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno