Connect with us

Banjaluka

Počeli preventivni zdravstveni pregledi, POGLEDAJTE RASPORED

Započeo je novi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo Banja Luke. U prvoj fazi nastavka ove akcije preventivni pregledi od 9. marta obavljaju se na lokalitetu ambulante porodične medicine Zalužani, za sva lica registrovana u ambulantama porodične medicine Zalužani i Šargovac. Aktivnosti kroz navedeni projekat će obuhvatiti sve već ranije utvrđene usluge koje su se provodile od 2019. godine za registrovanu populaciju u timovima porodične medicine.

U tekućoj godini JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci planira provesti preventivne aktivnosti, u dane vikenda, u sljedećim mjesnim zajednicama, i to redoslijedom kako je navedeno:

– 23. mart 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Bronzani Majdan za građane mjesnih zajednica Bronzani Majdan, Goleši i Borkovići;

– 06. april 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Lazarevo za građane registrovane u ambulantama porodične medicine Lazarevo;

– 20. april 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Bočac za građane mjesnih zajednica Bočac i Agino Selo;

– 11. maj 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Vrbanja za građane registrovane u ambulantama porodične medicine Vrbanja sa pripadajućim mjesnim zajednicama;

– 01. juni 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Kola, za građane mjesnih zajednica Kola i Stričići;

– 15. juni 2024. godine – na lokalitetu ambulante porodične medicine Dragočaj, a za građane mjesnih zajednica Dragočaj, Ramići, Prijakovci, Mišin Han.

-Po realizaciji navedenih aktivnosti na ovim lokalitetima iste planiramo provoditi u skladu sa mogućnostima i u drugim mjesnim zajednicama tokom druge polovine 2024. godine i to prioritetno u mjesnim zajednicama gdje te aktivnosti nisu provedene u dovoljnoj mjeri – navode iz JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci.

Dodaju da se akcija fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja, a to su kardiovaskularna i maligna oboljenja, a osnovni cilj ove akcije je poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva kroz seriju besplatnih preventivnih pregleda. Svi pacijenti dobiće poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na kontrole. Osobe koje ne dobiju poziv, a ulaze u obuhvaćenu starosnu kategoriju i žele da se pregledaju, mogu da se jave u svoju ambulantu porodične medicine i zakažu pregled.

Grad Banja Luka je budžetom za 2024. godinu planirao sredstva za preventivne zdravstvene aktivnosti, a o provođenju ovog projekta biće zaključen ugovor između Grada i JZU “Dom zdravlja“ u Banjoj Luci.

Banjaluka

UMJESTO “PROPALE” GARAŽE NA KLIZIŠTU UKC-A, Banjaluka je mogla dobiti 20 vrtića! (FOTO)

U Banjaluci, glavnom gradu Republike Srpske, moglo se izgraditi dvadeset vrtića umjesto propale investicije u garažu na klizištu pri Univerzitetskom kliničkom centru (UKC), koja se gradi već četiri godine i čiji završetak je i dalje neizvjestan. Ova garaža, koja je procijenjena na 42 miliona konvertibilnih maraka (KM), predstavlja ogroman financijski teret, a njena korisnost i sigurnost ostaju pod velikim upitnikom, dok su radovi na istoj nedavno u potpunosti obustavljeni zbog dugova novca izbođaču radova.

“Obraz đon”! STALI RADOVI NA UKC-u, lijekova nema, ali Đajić organizuje “KONCERT KRAJIŠKE PJESME”

 

Prema stručnim procjenama, izgradnja jednog vrtića u Banjaluci košta oko 2 miliona KM. To znači da bi se za sredstva uložena u garažu moglo izgraditi dvadeset novih vrtića, koji bi pružili sigurno i kvalitetno okruženje za hiljade djece. Ovih dvadeset vrtića bi značajno smanjilo liste čekanja za upis djece u predškolske ustanove, ali bi takođe pomoglo i rješavanju problema izjednačavanje cijene privatnih i državnih vrtića koje neki od vlasnika privatnih predškolskih ustanova itekako zloupotrebljavju.

FRAPANTNA ZLOUPOTREBA SUBVENCIJA: Ima li kraja bahatosti vlasnika vrtića Zvjezdica?

 

Građani Banjaluke su ogorčeni zbog ovakvog rasipanja javnih sredstava, posebno kada se uzme u obzir koliko bi izgradnja vrtića mogla unaprijediti kvalitet života u gradu, ali kada pričamo o Đajiću sve je moguće i sve je očekivano.

Umjesto toga, Banjaluka sada ima poluzavršenu garažu koja ne zadovoljava osnovne kriterije sigurnosti i funkcionalnosti, parking bolnice i dalje je u haosu, a roditelji i dalje bore sa nedostatkom mjesta u vrtićima za svoju djecu.

Banjaluka24

Nastavi čitati

Banjaluka

GRADONAČELNIK UPUTIO ČESTITKU ŠAHOVSKOM KLUBU „GAMBIT“ na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH

Čestitam šahovskom klubu “Gambit” iz Banje Luke na tituli najuspješnijeg šahovskog kluba u BiH.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je osvajanje ove prestižne titule značajno ne samo za klub, već i za šahovsku zajednicu u Banjoj Luci i šire, jer doprinosi popularizaciji i razvoju šaha među mladima.

– Uspjeh kluba “Gambit” je primjer kako timski rad, upornost i strategija mogu dovesti do vrhunskih rezultata. Još jednom čestitke svim članovima kao i predsjedniku kluba Nemanji Šipki uz želje za mnogo uspjeha u budućim takmičenjima – kazao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

Kanalizacija poplavila Daun sindrom centar, NASTALA OGROMNA ŠTETA

U banjalučkom Daun sindrom centru obustavljen je rad nakon izlivanja kanalizacije u prostorije, zbog čega iz ove ustanove apeluju da im nadležne institucije izađu u susret i pomognu u teškim trenucima.

Prostorije Centra poplavljene su u noći između četvrtka i petka i pričinjena je ogromna šteta, saopšteno je iz ovog centra.

Na teren je izašla i Komunalna policija koja je konstatovala ogromnu materijalnu štetu i da je kompanija koja u istoj ulici kopa temelje za novu zgradu bagerom prignječila već dotrajalu i staru kanalizaciju, te ju je tako začepilo.

-Na staru kanalizaciju se i danas priključuju nove velike zgrade bez obzira što nema kapaciteta, tako da se sva ta otpadna tečnost nakupljala i izlila u Daun sindrom centar i susjedne poslovne prostore – naveli su iz ovog centra. Iz Daun sindrom centra dodaju da niko nije sanirao i pročistio otpadnu tečnost iz kanalizacije, iako su stalno apelovali.

-Rad u Centru je zaustavljen, a sve osobe sa Daunovim sindromom su vraćene kućama.

Nastavi čitati

Aktuelno