Connect with us

Banjaluka

Počeli radovi: Uskoro bezbjedniji saobraćaj na pružnom prelazu u Zalužanima

Počeli su radovi na modernizaciji pružnog prelaza u Zalužanima, čime će biti značajno podignut nivo bezbjednosti saobraćaja u ovom dijelu grada.

Riječ je o projektu vrijednom oko pola miliona KM,  koji Grad Banja Luka radi u saradnji sa preduzećem „Željeznice Republike Srpske“, a kako je najavljeno radovi bi trebalo da budu završeni sredinom juna.

Radove je zajedno sa rukovodstvom „Željeznica Republike Srpske“ obišao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je istaoa da je ovo važan dan ne samo za Zalužane i ovaj dio našeg grada, već  cijelu Banju Luku.

-Ljudski životi su svetinja, a nažalost svjedoci smo da je na pružnim prelazima, kako na ovom tako i na mnogim drugim zabilježeno  mnogo nesreća i zato manuelno spuštanje rampe mora postati prošlost – popručio je gradonačelnik, rekavši da je u posljednjih pet godina preko zabilježeno preko 50 nesreća, među kojima je bilo i nekoliko sa smrtnim ishodom.

On je istakao da su ove nesreće nerijetko bile posljedica ljudskog faktora, te naglasio da će automatsko spuštanja rampe značno poboljšati bezbjednost saobraćaja.

-Sve će biti urađeno po najmodernijim standardima, a osim ovog radićemo još dva pružna prelaza na ovoj dionici – u Podgoričkoj i Prištinskoj ulici – kazao je Stanivuković.

Kako je pojasnio minimalčna razdaljina između pružnih prelaza mora biti dva kilometra, a na ovoj dionici postoje tri.

– Obećali smo da ćemo obezbijediti sve pružne prelaze na području grada i hoćemo, ali za to je potrebno vrijeme. Iako to nije u nadležnosti Grada, spremni smo da izdvojimo sredstva da se uradi pružni prelaz u Podgoričkoj ulici, dok će prelaz u Prištinskoj ulici morati biti zatvoren, da bi se ispoštovao zakonski propis. To znači da ćemo u ovoj godini riješiti tri pružna prelaza u Dervišima i Zalužanima, čime će biti zaštićeni životi naše djece koja ovim putem idu u školu, ali i njihovih roditelja i svih ljudi koji se kreću ovim dijelom našeg grada – rekao je gradonačelnik.

Dodao je da vrijednost uređenja ovih pružnih prelaza iznosi oko milion KM, te najavio da će biti izgrađen i trotoar od naselja Lazarevo do Trna.

-Kako bi naša djeca mogla bezbjedno da se kreću, plan je da radimo trotoar od Lazareva do Trna, za šta će biti izdvojeno oko 1,5 miliona KM. Takođe, u Dervišima radićemo most u Ulici Put srpskih branilaca. Umjesto dosadašnjeg uskog mosta, dobićemo most širine 10 metara sa dva trotoara. Zajedno sa tri pružna prelaza ovo je najveći investicioni ciklus u Zalužanima. Izdvojićemo oko 3 miliona KM i sve to biće završeno u ovoj godini – zaključio je gradonačelnik.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Željeznice Republike Srpske“ Slađan Jović rekao je da danas zvanično počinju radovi na uređenju pružnog prelaza „Zalužani“, te je izrazio nadu da će izvođač završiti ugovorene obaveze u predviđenom roku.

Direktor i vlasnik firme „Koming –Pro“ Gradiška Danilo Vujat je u ime Konzorcijuma „Koming – Pro“ i „Altpro“ je pojasnio radi se o postavljalju elektronskog uređaja za kontrolu pružnog prelaza „Zalužani“, a projekat podrazumijeva izgradnju signalizacije u jednom i drugom putnom pravcu u dužini od 1,5 kilometara sa pripadajućom infrastrukturom za regulaciju saobraćaja na pržnom prelazu.

-Predviđeno je postavljanje branika na samom prelazu sa automatskim upravljanjem , a predviđena je i ugradnja gumenih patosnica kao tehnička adaptacija neophodna za odvijanje saobraćaja pri prelasku preko pruge – zaključio je Vujat.

Banjaluka

Uređenje obale i korita Ivaštanke u cilju smanjenja rizika od poplava

U okviru redovnih poslova na uređenju vodotokova na području grada Banja Luka, ovih dana uređene su obale rijeke Ivaštanke, a sve s ciljem smanjenja rizika od poplava.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, radovi su izvedeni na prvoj i drugoj dionici u ukupnoj dužini od 140 metara, a trenutno se izvodi uređenje na trećoj dionici u dužini od 50 metara.

Izvršeno je i čišćenje rijeke od nanosa, kao i profilisanje korita rijeke u svrhu postizanja proticajnog kapaciteta i zaštita kosina krupnim kamenom u cilju zaštite od daljnjeg djelovanja erozije i ispiranja kosina.

I u proteklom periodu aktivno se radilo na uređenju i čišćenju vodotokova s ciljem smanjenja rizika od poplava, pa je tako prošlog mjeseca, između ostalog – uređeno korito rijeke Prekuše u Donjoj Piskavici u ukupnoj dužini od 600 metara, navode iz Gradske uprave.

Nastavi čitati

Banjaluka

Zbog izlijevanja bujičnih potoka: Ekipe banjalučke Civilne zaštite od juče na terenu

U Banjoj Luci je juče zbog velikih količina padavina došlo do izlijevanja bujičnih potoka u pojedinim dijelovima grada, zbog čega je angažovan Tim za hitne intervencije Civilne zaštite, čiji su pripadnici od juče na terenu.

Naime, sinoć je Vatrogasna brigada imala 23 intervencije, od kojih se čak 16 odnosi na ispumpavanje vode iz kuća i podruma u pojedinim ulicama, te sedam tehničkih intervencija na području mjesnih zajednica Obilićevo i Starčevica.

-Interventne ekipe će i u toku današnjg dana pratiti situaciju na terenu, u kontinuitetu zaprimati sve prijave građana, te postupati po istim – navedeno je iz ovog Odsjeka.

Nastavi čitati

Banjaluka

Ogromne lutke, dobošari i džinovi dolaze u Banjaluku

Foto: Gradska uprava

Međunarodni program Festivala uličnih zabavljača “TrotoArt”, koji se održava od 16. do 18. juna, u grad na Vrbasu dovodi umjetnike iz Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Švajcarske i Francuske, a prvi put će biti izvedena urbana opera na otvorenom “Velike lutke i dobošari”, koju će u okviru ovog festivala izvesti “Trans ekspres cirkus” iz Francuske.

“Nastupiće ukupno 14 umjetnika kostimiranih u tri ogromne lutke u pratnji dobošara. ‘Velike lutke i dobošari’ su na programu u subotu, 17. juna, od 21 čas, a mjesto izvođenja opere je Ulica kralja Petra I Karađorđevića”, navode iz Gradske uprave te dodaju da će se grupa “Haos animatori” iz Novog Sada najmlađoj publici predstaviti u okviru otvaranja festivala u petak, 16. juna, u 20.30, na Trgu Krajine te da će izvesti program koji uključuje džina na štulama, igre bez granica, žonglerski performans, akrobatski performans, LED paunicu i LED krila, vatreni šou, vatreni podijum, vatrenu violinu te pirotehnički šou.

Švajcarsku će ove godine predstavljati Eva Čermak, umjetnica koja izvodi zanimljiv ulični šou “Senjora Gomez”, koji će se održati 17. i 18. juna, dok iz Novog Sada dolazi grupa “The Bad Week”, bluz bend sastavljen od autohtonih uličnih svirača, a nastupiće u subotu u 19.30 kod Narodnog pozorišta Republike Srpske.

I tamburaški orkestar opštine Semeljci, Hrvatska, održaće dva koncerta, i to 17. i 18. juna, u 12.30 časova, kod Narodnog pozorišta RS, dok će se grupa “Teatrosk” iz Skoplja predstaviti performansima – žive statue 16. i 17. juna, od 19 časova.

 

NEZAVISNE

Nastavi čitati

Aktuleno