Connect with us

Politika

Počeo Jahorina ekonomski forum: Debatu o Otvorenom Balkanu nemoguće voditi u Sarajevu

BiH treba da pristupi Otvorenom Balkanu i osloboditi se svih stega u pogledu dozvola za poslovne aktivnosti. Međutim, debatu o tome danas je nemoguće voditi u Sarajevu gdje treba da bude donijeta i konačna odluka o tome.

Poručeno je ovo danas na otvaranju šestog Jahorina ekonomskog foruma (JEF) koji je okupio na stotine učesnika i preko sto panelista iz 15 zemalja koji će danas i sutra razgovarati na temu Regionalne integracije BiH – Berlinski proces i/ili Otvoreni Balkan.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je da ako se već o Otvorenom Balkanu ne razgovara u Sarajevu, to treba raditi u Republici Srpskoj i događajima poput JEF-a.

– Balkan je dugo bio zatvoren i potrebno ga je otvoriti. Ono što vidimo u zemljama koje su dio Otvorenog Balkana je da bi od toga i BiH trebalo da ima koristi.Poslovna zajednica i u FBiH i u Srpskoj smatra da treba da budemo dio toga. Međutim, imamo razne demagoške pristupe koji govore o tome zašto BiH ne treba da pristupi Otvorenom Balkanu. Tvrde da su tu neke skrivene namjere, da je iza svega nešto što zovu “srpski svijet”. A onda vidite da je to skup multietničkog karaktera. Dakle, imamo podvalu kojoj je cilj zaustavljanje te inicijative – rekao je Dodik u uvodnom obraćanju.

On je podsjetio da su, dok je bio član Predsjedništva BiH, njegove kolege Željko Komšić i Šefik Džaferović odbijali tu priču jer je iza svega navodno ideja o “srpskom svijetu” .

Na pitanje šta je “srpski svijet” odgovarali su da su to tenkovi, puške..

– Ja priču o “srpskom svijetu” vidim kao priču o otvorenost, a ne obrnuto. Otvoreni Balkan zasad daje puno benefita. Istovremeno, ne vjerujem da će se EU brzo stabilizovati. Ogromni resursi EU odlaze na finansiranje Ukrajine. Slažem se da je potrebno otvarati regionalne inicijative, snalaziti se, a put ka EU je uvijek put ustupaka i reformi. Rat u Ukrajini je pokazao da Evropa nema resurse. Ne želim da razmišljam o crnom scenariju, ali tamo nema više te robusne politike kao u vrijeme Angele Merkel – rekao je Dodik.

Kada je riječ o uslovima koje BiH postavlja pred EU, Doidk je rekao da te uslove danas ne bi moglo da ispuni čak 18 članica same EU.

– Ja to čitam na način da oni nas neće, oni nas zezaju, podvaljuju neke stvari – rekao je Dodik.

Đorđe Radulović, savjetnik premijera Crne Gore za spoljnu politiku i bivši šef diplomatije te zemlje rekao je da Otvoreni Balkan otvara polemike čak i u EU.  – U Crnoj Gori imate jedan dio građana koji apriori kritikuje Otvoreni Balkan i smatra da je pozadina svega stvaranje velike Srbije, velike Albanije ili nešto slično.

Tu dominira neka vrsta straha od susjednih država. Imate i one koji apriori podržavaju Otvoreni Balkan i tu vrstu bliskosti. Mislim da su oba pristupa pogrešna jer imaju nacionalnu prizmu. Glavno je pitanje da li je Otvoreni Balkan u skladu sa propisima EU – rekao je Radulović.

Predsjednik Organizacionog odbora JEF-a Goran Račić rekao je da se BiH suočava sa velikim rizicima, ali i da ima potrebu da postane dio integrisanog tržišta na kojem živi 18 miliona ljudi.

On je izrazio nadu da će na forumu biti otvorena brojna pitanja i utvrđeni odgovori od velike važnosti za poslovnu zajednicu.

– Ne bi smjeli dozvoliti da ostanemo izolovani – zaključio je Račić.

Glas Srpske

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Politika

Vučić danas u Bileći sa rukovodstvom RS: “ČUO SAM DA TAMO IMA PROBLEMA”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković posjetiće danas Bileću i razgovarati sa rukovodstvom te opštine.

Posjeta je najavljena za 8.30 časova.

Predsjednik Srbije juče u Mostaru je najavio da će posjetiti Bileću uz komentar da je “čuo da tamo ima problema”.

Bileća ima problema sa finansijskim dugovima i pretpostavlja će da će predsjednik Srbije pokušati bar djelimično da pomogne u rješavanju tog problema.

Nastavi čitati

Aktuelno