Connect with us

Politika

Šmit nametnuo odluke: Podmićivanje na izborima postaje krivično djelo

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, koga ne priznaje Republika Srpska donio je odluku o deblokiranju formiranja Vlade FBiH i zatražio je od Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine FBiH da što prije imenuju novu izvršnu vlast, kako bi se što prije ispoštovao ustav i izborna volja građana.

Takođe, Šmit je odlučio da nametne izmjene i dopune Krivičnog zakonika BiH, koji podrazumijevaju da se uvodi novo krivično djelo, a to je podmićivanje na izborima. Konkretne odluke, kako je rekao, biće objavljene na stranici OHR večeras.

On je istakao da je po pitanju formiranja federalne vlade govorio i prije tri sedmice, ali da se od tada nije promijenilo apsolutno ništa kako bi ovaj zastoj bio riješen.

Šmit je kazao da je u tom periodu dobio jedan prijedlog sastava Vlade FBIH od Lidije Bradare, predsjednika FBiH, koji je osiguravao poštovanje ustava, raspodjelu vlasti, ali da prijedlog nije imao podršku oba potrpedsjednika. Zato je, kako je naveo, donio odluku koja samo ide u korist građana i države.

„Zato sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje vlade FBiH. Ovom odlukom pokušavam okončati zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni dužnost i glasa za imenovanje nove vlade. Ovo radim jer nam Ustav ne daje nikakve odgovore na ovakvu situaciju”, poručio je Šmit.

Odlukom je takođe pozvao parlament FBiH da nastavi proces izmjena ustava kako bi se spriječili budući zastoji u ovom entitetu. Zbog toga je, kako je rekao, odlučio da uvede i zaštitni mehanizam.

„Kao što smo u ovoj zemlji dosad naučili ne možemo se samo osloniti na dobre namjere ili čekanje. Uveo sam mehanizam za prevazilaženje zastoja, a on će stupiti na snagu samo onda kada parlament ne postigne dogovor oko ustavnih amandmana u roku od godinu dana. Ovaj mehanizam podrazumijeva transparentan proces predlaganja premijera, rješava zastoj u punom poštivanju prava svih konstitutivnih naroda kao i uz ukidanje diskriminacije Ostalih. Trebamo pozvati i predstavnike civilnog društva i organizacija da i oni dostave svoje prijedloge”, istakao je Šmit.

On je dodao da političari moraju ostaviti po strani svoje stranačke interese na uštrb interesa FBiH, države i Predstavničkog doma.

“Moja odluka stupa na snagu odmah nakon što se objavi na stranici OHR-a što će se desiti večeras”, rekao je on.

Šmit je dodao da je dio trajnog rješenja za ovaj problem i jači integritet izbora, a na tom polju, kako je rekao, mora se stati u kraj izbornim manipulacijama.

To će biti učinjeno kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika BiH, uvođenjem novog krivičnog djela, podmićivanje na izborima.

“U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivični zakon kako bih uključio novo krivično djelo podmićivanje izbora. Na osnovu ovoga omogućava se svako sankcionisanje podmićivanja zvaničnika. To treba poslužiti kao upozorenje svima onima koji namjeravaju pribjeći podmićivanju i zastrašivanju kako bi dobili izbore, a istovremeno da ohrabri one koji žele fer igru i sigurnost da njihovi glasovi neće biti zloupotrebljeni”, kazao je Šmit.

(Nezavisne novine)

Politika

Od aerodroma Trebinje NEMA NIŠTA

Otvaranje avionske linije Beograd-Mostar i izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je to povoljna prilika za Trebinjce i Hercegovce da jeftino i brzo stignu do Beograda i Srbije, još je jedna potvrda da od famoznog aerodroma Trebinje nema ništa.

To tvrdi lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Podsjetio je na izjavu gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića, nakon sastanka u Beogradu sa ministarkom Zoranom Mihajlović, uoči lokalnih izbora 2020. godine, da će već 2021. godine iz Trebinja poletjeti prvi avioni.

-Prošle su četiri godine, a nije se uradilo apsolutno ništa, osim crtanja par strelica po seoskom putu u Taleži pred izbore, i što je ponovo osnovano Javno preduzeće Aerodrom Trebinje kako bi se trošio budžetski novac. Bilo je mnogo obećanja, najava, novih datuma i velikih izjava, a pitanje je do kada će na ovoj priči, kao i drugim prevarama, vlast iznova dobijati glasove naivnih Hercegovaca i Trebinjaca – prokomentarisao je Vukanović, prenosi Srpskainfo.

Nastavi čitati

Politika

ALEKSANDAR VUČIĆ: Srbija će pomoći Bileći

Predsjednik Srbije Aleksnadar Včuić, koji je sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom posjetio Bileću, rekao je da će Srbija pomoći ljudima u ovoj hercegovačkoj opštini jer joj je svaki dio srpskog naroda podjednako važan, ma gdje bio.

“Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada”, naveo je Vučić.

On je dodao da su mu Bilećani, “hercegovački rječiti i otvoreni”, govorili o svom viđenju situacije, o ljubavi prema matici i spremnosti da podrže Srbiju u ovim teškim vremenima.

“Srbija će pomoći i njima, jer nam je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo. Neizmerno zahvalan na toplom dočeku i ogromnoj ljubavi koju su pokazali prema Srbiji”, naveo je Vučić na “Instagramu”.

Doik, Vučić i premijer Republike Srpske Radovan Višković jutros su u Bileći razogovarali sa načelnikom opštine Veselinom Vujovićem.

Zvaničnike Republike Srpske i Srbije po dolasku u Bileću dočekao je veliki broj građana, kao i djeca iz vrtića “Budćnost” obučena u narodne nošnje.

Dodik, Vučić i Višković danas će boraviti u Mostaru gdje će prisustvovati svečanom otvaranju 25. Međunarodnog sajma privrede.

Vučić od juče poslije podne boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti BiH.

Nastavi čitati

Politika

LAJČAK NAKON RAZGOVORA SA DODIKOM “Treba iskoristiti trenutak i staviti BiH NA PRVO MJESTO”

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak izjavio je da je na sastanku sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Mostaru naglasio da lokalni akteri moraju da stave BiH na prvo mjesto.

“Tokom boravka u BiH razgovarao sam sa Miloradom Dodikom o njegovom viđenju trenutne situacije. Naglasio sam jedinstven pozitivan momenat u EU i da lokalni akteri moraju da doprinesu maksimalno da se iskoristi ovaj trenutak i da se BiH stavi na prvo mjesto”, naveo je Lajčak na platformi “X”.

Lajčak je naveo da je razgovarao i sa zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem.

“Razgovor sa Čovićem bio je uviđajan, pričali smo o potrebi da se ubrza integracija BiH u Evropsku uniju. Uvjeren sam da preostali izazovi mogu da se prevaziđu”, napisao je Lajčak.

Nastavi čitati

Aktuelno