Connect with us

Društvo

POČEO JE BOŽIĆNI POST! Donosimo vam pravila kojih se TREBA PRIDRŽAVATI

Višenedjeljni post, kojim se pravoslavni vjernici pripremaju za najradosniji praznik, rođenje Isusa Hrista- Božić počeo je danas. Osim uzdržavanja od mrsne hrane i pića, ovo je vrijeme za molitvu i pokajanje.

Božićni post traje 40 dana, sve do 7. januara 2024. godine, odnosno do proslave Božića.

Vjeruje se da je Božićni post uveden još u 4. vijeku, dok je puno trajanje od 40 dana dobio u u 12. vijeku.

U danima posta, vjernici će se pripremati za obilježavanje najradosnijih hrišćanskih praznika kroz posvećenost molitvi i čišćenju tijela i duše kroz ishranu, dobra djela i pozitivne misli.

Prema pravilima posta i prema riječima Svetog Jovana Zlatoustog, tjelesni post – odnosno uzdržavanje od hrane životinjskog porijekla – nema koristi za vjernika ako nije povezan s duhovnim.

– Ne govori mi “Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnjevnog čovjeka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si tijelo mučio?” – riječi su Svetog Jovana Zlatoustog.

Božićni post uveden je po uzoru na samog Isusa Hrista, koji je, prema predanju, 40 dana proveo u pustinji u molitvi i posteći. On je, inače, ranije trajao samo sedam dana, ali je na Svehrišćanskom saboru 1166. donijeta odluka da ubuduće traje 40 dana.

Ipak, oni koji imaju zdravstveni ili neki drugi problem zbog kog ne mogu da izbjegavaju hranu životinjskog porijekla 40 dana imaju mogućnost tzv. “malog posta”, koji traje sedam dana.

Ovih 9 moćnih namirnica se preporučuju tokom posta

Pravila Božićnog posta

Post kod pravoslavnih vjernika znači nekonzumiranje hrane i pića životinjskog porijekla, odnosno mesa, mlijeka, jaja i životinjske masti u periodu od 40 dana, do Božića.

Na vodi se, odnosno strogo, posti samo srijedom i petkom, dok su ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedjeljom se jede i riba. Dakle, to treba da izgleda ovako:

– Srijeda i petak, post na vodi

– Ponedjeljak, utorak i četvrtak, post na ulju

– Subota i nedjelja, post na ulju, uz dozvoljenu ribu

– Najstroži post je na Badnji dan, kada vjernici sve do večere poste isključivo na vodi.

BONUS VIDEO

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno