Connect with us

Društvo

NAŠI ODLAZE, STRANCI DOLAZE! U BiH stiže još 2.000 stranih RADNIKA

Ukupna godišnja kvota za zapošljavanje stranaca u BiH za iduću godinu trebala bi biti uvećana za skoro 50 odsto u odnosu na ovu godinu.
Naime, u prijedlogu odluke o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH za 2024. godinu je navedeno da je predviđeno 6.073 radnih dozvola, što je za 2.078 više nego ove godine.

Od ukupnog broja radnih dozvola se na FBiH odnosi 4.295 radnih dozvola, Republiku Srpsku 1.400 i Brčko distrikt 378 radnih dozvola.

„Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih iznosi 2.450, od čega se na FBiH odnosi 1.950 radnih dozvola, RS 400 i Brčko distrikt 100 radnih dozvola“, precizirano je u prijedlogu odluke uz napomenu da se za novo zapošljavanje stranaca u BiH može izdati 3.623 radne dozvole, od čega se na FBiH odnosi 2.345 radnih dozvola, RS 1.000 radnih dozvola i Brčko distrikt 278 radnih dozvola.

Iz ovog dokumenta je vidljivo da se najviše radnih dozvola za novo zapošljavanje stranca odnosi na građevinarstvo (1.550), prerađivačku industriju (762), hotelijerstvo i ugostiteljstvo (349) te vađenje kamena (210).

Da je u planu drastično povećanje broja dozvola za 2024. godinu najbolje pokazuju podaci iz ove godine.

Naime, Savjet ministara je za ovu godinu odobrio godišnju kvotu radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH koja iznosi 3.995 dozvola. Od tog broja na Federaciju BiH odnosi se 2.435 radnih dozvola, na Republiku Srpsku 1.400, a na Brčko distrikt 160.

Kada se uporede brojke iz 2023. godine i plan za 2024. godinu vidljivo je da se cjelokupno povećanje odnosi na FBiH i Brčko distrikt, dok je broj radnih dozvola za RS ostao identičan.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić smatra da broj od 1.400 dozvola neće biti dovoljan za iduću godinu.

OPET POTRAŽNJA za radnicima sa zapadnog Balkana

„Mislim da će trebati više dozvola u idućoj godini i sigurno će taj broj biti veći od 2.000 kako bi se zadovoljile potrebe tržišta“, rekao je za CAPITAL Trivić i dodao da je RS prije mjesec i po dana iskoristila sve dozvole koje je imala na raspolaganju za ovu godinu.

Dodao je da će u narednom periodu kada je u pitanju RS vjerovatno doći do povećanje kvote za dozvole za zapošljavanje stranih radnika za 2024. godinu.

„Do sada nikada nije bio problem da se to promjeni ako se pokaže da treba“, rekao je Trivić.

Kazao je da se uglavnom radi o NK radnicima u prerađivačkoj industriji i kvalifikovanim radnicima u građevini.

U BiH najviše dolaze radnici iz Srbije, Turske, Bangladeša, Nepala i Kuvajta, a raste interes poslodavaca i za radnike iz Pakistana, Filipina i Indije, prenijela je agencija Fena.

CAPITAL

BONUS VIDEO

Društvo

KRIZA U JAVNIM SERVISIMA: BHRT gasi 15 emisija, FTV se obratio pismom

Usljed krize javnih servisa Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) danas ukida 15 emisija iz svog programa, a neke emisije će biti skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Federalna televizija je uputila novi poziv BHRT-u, u kojem od njih traže zakonsko postupanje i Poslodavni odbor FTV-a je ponudio rješenje za koje tvrde da će spasiti oba javna emitera.

“S tim u vezi bismo, prethodito potpisivanju ugovora, uspostavili bankovni račun s trajnim nalogom, gdje bi po automatizmu BHRT-u od strane Elektroprivrede BiH i dalje Radio-televizije Federacije BiH stizao pripadajući procenat RTV takse kako ga je zakon definisao, dok bi nakon potpisa ugovora Radio-televizija Federacije BiH promptno uplaćivala iznose za redovne mjesečne tehničke usluge BHRT-u, uz dodatni iznos mjesečne rate po osnovu nastalog duga za tehničke usluge u proteklih pet mjeseci od kada je naplata RTV takse prekinuta”, naveli su.

Istakli su kako bi redovnost uplata iz tri opisana osnova svakomjesečno na računu BHRT donijela 1,8 miliona KM.

“Posljednji nemili događaj s gašenjem signala Radio-televizije Federacije BiH od strane BHRT-a pokazali su koliko se štete može nanijeti jednostranim radnjama i vjerujemo da je Uprava BHRT-a izvukla pouku da je sve odnose moguće riješiti jedino kroz suradnju, uvažavanje i povjerenje, ali samo temeljem postojećih zakonskih propisa koji su, kada je u pitanju raspodjela RTV takse, potpuno precizni. Čekamo vaš pisani odgovor i poziv na zajednički sastanak najkasnije iduće sedmice da bi finalizirali gore opisane detalje i spasili naše kuće i radnike potpisivanjem ugovora u skladu sa zakonom, član 18. Zakona o javnom sistemu BiH i član 57. Zakona o Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine”, istakli su iz FTV-a, prenosi “Avaz”.

Nastavi čitati

Društvo

ZNATE LI ŠTA JE NAJVEĆI GRIJEH po riječima PATRIJARHA PAVLA?

Patrijarh Pavle već 15 godina nije među nama, a u našim srcima i dalje odzvanjaju njegove blage, ali britke riječi koje su nekad utjeha i lijpoek, a nekad dobra lekcija.

Ovo su samo neki od mudrih citata patrijarha Pavla.

– Sujeta je jedna gordost, najveći srpski greh. Kada se ona dogodi onda dolazi do svađe, netrpeljivosti. Kad se javi sujeta tu nema ni vere ni ljubavi.

– Nije nesreća što mi imamo suprotna gledišta, jer se stvar mora sagledati sa više strana. Ali često kod nas dolazi do onog što nije razlika u mišljenju. Toga se moramo osloboditi. Ako budemo tolerantniji, onda ćemo moći da shvatimo i to gledište drugoga. Ne da ga usvojimo ako nije dobro, ali da ga shvatimo da ne dođe do mržnje i ovog što nas cepa i deli.

– Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj. Ali kad bi se svi držali bar onog što je malo manje od ljubavi – jer, ljubav je veza savršenstva – kada bi se makar držali principa „što želite sebi, to činite drugima; što ne želite sebi, to ne činite drugima“, onda bi zemlja, ako ne bi postala baš raj, bila blizu raja.

– Moral nije „ne treba“ ili „ne sme se“. Moral je „neću“. Nije vrlina ne grešiti, nego moći, a ne hteti grešiti. Ljubav je najviša vrlina. Sve što čovek deli sa drugima smanjuje se, osim ljubavi. Što je više dajete, više je imate.

– Ne zaboravimo nikada da je zlo uvek kratkog veka i samo naizgled uspešno i blistavo. Zato na zlu, lukavstvu, prevari, ne treba zasnivati ništa, pogotovo ne život.

– Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo. Nije važno ko odakle potiče, nego u šta izraste.

– Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi. Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek.

– Prava ljubav je jedino kada ljubav ne traži svoje. Kada voliš nekog bez ikakve logike. To je i prava sloboda.

– Porodicu smatram osnovom ljudske zajednice i nezamenjivom za duhovni razvoj čoveka. U porodici se čuva vera predaka, drži se do osnovnih duhovnih vrednosti, koje nas vode kroz život; porodica je izvor ljubavi, u njoj se učimo dužnosti, žrtvovanju, zajedničkom podnošenju nevolja, kao i podeli radosti. Porodica nam stvara osećanje da smo zajedno u svemu i kad odemo iz svojih kuća, kuda nas život vodi. Porodica je „mala crkva“. Njenih svetinja i običaja ko se drži, taj ne može zalutati u ovom otuđenom, ispražnjenom, posuvraćenom svetu!

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Ponovo kiša, pljusko i GRMLJAVINA

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH će biti nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a najviša temperetura vazduha biće do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne biće promjenljivo uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda, na jugu i istoku pretežno sunčano, a uz rijeke i po kotlinama biće magle, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.
Od sredine dana kiša i pljuskovi sa grmljavinom javiće se uglavnom na jugu i jugozapadu, dok na sjeveru ostaje pretežno suvo sa sunčanim intervalima.

Jutarnja temperatura vazduha biće od 10 do 15, u višim predjelima od šest stepeni, a dnevna od 22 na jugu i jugozapadu do 27 na sjeveru, u višim krajevima od 16 stepeni Celzijsuvih.
Duvaće slab vjetar, istočnog i jugoistočnog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nastavi čitati

Aktuelno