Connect with us

Svijet

Podigli vojnu avijaciju da obore balon od 12 dolara?

Amerikanci su ispalili raketu od 587.000 dolara, da bi oborili balon od 12 dolara, jedna je od najnovijih tvrdnji.

Vazduhoplovstvo Sjedinjenih Država (USAF) lansiralo je raketu od 587.000 dolara kako bi oborilo nepoznati leteći objekat koji bi se mogao pokazati kao nešto sasvim bezopasno – običan balon od 12 dolara.

Gardijan je izvestio da je jedan od piko balona nestao u akciji iznad Aljaske 11. februara kada ga je oborio borbeni avion USAF F-22 u SAD. Piko balon je opremljen tragačima koji se obično koriste za merenje temperature, vlažnosti, pritiska ili strujanja vetra.

Grupa entuzijasta amatera koji se bave proizvodnjom balona u Ilinoisu možda je rešila misteriju jednog od nepoznatih letećih objekata koje je američka vojska oborila prošle nedelje.

Ova grupa zaljubljenika u balone iz Severnog Ilinoisa kaže da je jedna od njenih hobi letelica “nestala u akciji” iznad Aljaske 11. februara, istog dana kada je američki avion F-22 oborio neidentifikovani vazdušni objekat nedaleko iznad kanadske teritorije Jukon.

U postu na blogu, grupa nije eksplicitno potvrdila da je reč o tom balonu, ali putanja pomenutog balona pre poslednjeg zabeleženog elektronskog čekiranja u 12.48 ujutro tog dana sugeriše vezu, kao i njeno uništenje od strane rakete “sajdvinder” 124. dana njenog putovanja, tri dana pre nego što je trebalo da završi svoj obilazak, prenosi “Gardijan”.

Ako se to dogodilo, to bi značilo da je američka vojska potrošila projektil koji košta 439.000 dolara da obori balon vredan oko 12 dolara.

“Za sada zovemo piko balon K9IO nestalim u akciji”, kaže se na veb stranici grupe, napominjući da je njegova poslednja zabeležena visina bila 37.928 stopa (11.560 m) dok je bila blizu ostrva Hagemajster.

Objekat iznad Jukona bio je drugi od tri oborena po naređenju Džoa Bajdena uzastopnih dana prošlog vikenda nakon što je kineski špijunski balon – četvrti objekat – oboren iznad Atlantika nakon što je prešao obalu Južne Karoline 4. februara.

Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane rekli su da objekti ne predstavljaju vojnu pretnju, ali da su njihove putanje leta i blizina osetljivih lokacija, kao i njihova visina, potencijalna opasnost za civilno vazduhoplovstvo, što je izazvalo zabrinutost.

Od tada su rekli da su objekti možda komercijalni ili da su korišćeni u svrhe istraživanja klime.

Obaranje objekata dolazi nakon što su SAD početkom februara oborile navodni kineski špijunski balon koji je doleteo u njihov vazdušni prostor.

Prema deklasifikovanim obaveštajnim podacima Stejt departmenta, balon je bio opremljen antenom koja je mogla precizno da odredi lokacije komunikacionih uređaja, kao i da presreće pozive upućene na tim uređajima.

Od kada je primećen kineski balon, veliki deo sveta je bio opčinjen sličnim viđenjima. Neki su čak tvrdili da su uočeni objekti vanzemaljskog porekla, što je navelo zvaničnike Bele kuće da u ponedeljak izdaju saopštenje da nema naznaka da je bilo koji od oborenih objekata povezan sa vanzemaljcima.

Svijet

Cijene nafte u padu: NAJNIŽI nivo u proteklih 15 mjeseci

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale na najniži nivo u proteklih 15 mjeseci usljed zabrinutosti da bi kriza u globalnom bankarskom sektoru mogla dovesti do recesije i smanjenja potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 14 centi na 72,83 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 28 centi i iznosi 66,46 dolara po barelu.

Nešto ranije su obje vrste nafte pale za oko tri dolara na iznose najmanje od decembra 2021. godine.

Pad cijene nafte desio se uprkos dogovoru u kojem se najveća švajcarska banka “UBS” saglasila da kupi banku “Kredit svis” u nastojanju da je spasi od propasti.

Nastavi čitati

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Aktuleno