Connect with us

Hronika

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 15 SRBA! Tereti ih za ratne zločine u Banjaluci

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine kojom se tereti 15 osoba zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.
Tužilaštvo je krajem prošle godine podiglo optužnicu kojom se za činjenje krivičnih djela terete:

– Rajko Drljača, Duško Drljača, Goran Jorgić, Goran Savić, Ivan Kljakić, Goran Bojić i Gojko Soldat – ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (KZSFRJ) i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika;

– Bućan Milić, Mile Vučković, Borislav Milaković, Uroš Grab i Milenko Letić – ratni zločin protiv civilnog stanovništva, i

– Svetislav Cvijetić, Draško Radusinović i Aleksandar Janković – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i to Rajko Drljača kao upravnik Vojno istražnog zatvora Banja Luka zv. “Mali Logor” (VIZ), Bućan Milić kao zamjenik upravnika VIZ-a, Mile Vučković, Goran Bojić, Uroš Grab, Draško Radusinović, Milenko Letić, Borislav Milaković, Svetislav Cvijetić, Aleksandar Janković, Gojko Soldat, Goran Savić, Igor Kljakić, Goran Jorgić i Duško Drljača kao stražari u VIZ-u, u periodu od augusta 1992. do decembra 1995. godine, u prostorijama VIZ-a u Banjaluci te prilikom dovođenja u VIZ ili odvođenja iz istog, prema civilima nesrpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane i Armije Bosne i Hercegovine postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati iskazima velikog broja svjedoka, među kojima i žrtava koje su bile u zarobljene u ovom objektu, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Hronika

“Ekološki teroristi” izazvali više od 100 požara na sjeveru Španije

“Ekološki teroristi” stoje iza više od stotinu šumskih požara koji gore u petak na sjeveru Španije, prema lokalnim vlastima.

U Asturiji, najteže pogođenoj regiji, vatrogasci se bore sa 116 aktivnih šumskih požara koji su doveli do evakuacije oko 300 ljudi.

“Suočavamo se s autentičnim teroristima koji dovode u opasnost živote, mjesta i gradove”, napisao je predsjednik Asturije Adrian Barbon na Tviteru.

Požari gutaju zelenilo od planina do obale. Prekinut je saobraćaj na pet autoputeva.

Planina koja okružuje Oviedo, glavni grad Asturije, takođe je u plamenu, a plamen je došao na stotine metara od crkve iz 9. vijeka, koja je na listi UNESCO-ove svjetske baštine.

Alehandro Kalvo, zvaničnik regionalne vlade, rekao je da je vjerovatno riječ o namjerno izazvanim požarima.

Ove sedmice u Španiji su bile natprosječno visoke temperature za ovo doba godine. Na sjeveru jaki vjetrovi otežavaju gašenje požara.

U Galiciji je ove sedmice u velikom požaru izgorjelo 1.600 hektara zemljišta.

Požar je stavljen pod kontrolu u Valenciji, gdje je prošle sedmice počeo prvi veliki požar ove sezone u Španiji.

Vlasti kažu da je tamo izgorjelo ukupno 4.700 hektara šume i nekoliko zgrada.

Nastavi čitati

Hronika

Maloljetnik povrijeđen u školi: Učenik vršnjaku na praksi spržio zadnji dio vrata

Policijskoj stanici Bosanska Krupa Zlatan Terzić, doktor porodične medicine u lokalnom Domu zdravlja, prijavio je da je u ovu ustanovu primljena maloljetna osoba inicijala S.A. (16) s povredama u vidu opekotine na vratu.

Policijska patrola je upućena u Dom zdravlja kako bi obavili razgovor s povrijeđenim učenikom, te je ustanovljeno da je na času praktične nastave jedan od učenika prislonio zagrijani metalni predmet na vrat S.A. (16) i na taj način mu spržio zadnji dio vrata.

Navodno, sve je rezultat učeničke neozbiljnost, te da nije bilo namjere da S.A. (16) bude povrijeđen.

Kako se saznaje iz MSŠ “Safet Krupić”, direktor je obavio razgovor s učenicima i roditeljima, te je učenik odgovoran za opekotine primjereno kažnjen, piše  Dijaspora.info.

Nastavi čitati

Svijet

Crnogorcima koji su pali u Urugvaju sa 489 kg kokaina sa Mikijem Mausom i Plutonom određen pritvor

Dvojici državljana Crne Gore uhapšenih u akciji zapljene 489 kilograma kokaina u Urugvaju određen je pritvor do 120 dana.

U višemjesečnoj akciji “Virtus” u toj južnoameričkoj državi uhapšeno je 16 osoba, među kojima su i državljani Urugvaja i Bolivije, prenose Vijesti.me.

Oni se, prema pisanju medija, tereta za različita krivična djela vezana za šverc droge.

Za državljane Crne Gore, urugvajski mediji pišu da bi, prema navodima policije “mogli biti dio balkanskog klana, velike mreže organizovanog kriminala koja djeluje u Evropi”.

Pretpostavlja se da je kokain proizveden u Boliviji, odakle je put nastavio ka sjeveru Argentine.

Droga je bila upakovana u 450 paketa na kojima je bio logotip sa likovima Diznijevih junaka Mikija Mausa i Plutona.

Navodi se i da je procijenjena vrijednost zaplijenog kokaina oko 16 miliona dolara.

Prema pisanju argentinskih medija, vlasti su bile upoznate sa švercom tovara droge, a njen transport je nadgledan kako bi se organizatori uhapsili i dobilo više informacija o njihovom načinu rada.

Prema pisanju “El Observadora” državljani Crne Gore uhapšeni su tokom racije kuće koja se nalazi na šetalištu u gradu Siudad de la Kosta. Navodi se u da su državljani Crne Gore na Interpolovoj plavoj potjernici.

U akciji su zaplijenjeni oružje, više stotina hiljada dolara i argentinskih pezosa, tri automobila, kamion, dva čamca, traktor i osam mobilnih telefona.

 

Nastavi čitati

Aktuleno