Connect with us

Banjaluka

POJEFTINIO KVADRAT U BANJALUCI! Primjetan pad cijena nekretnina

Hoće li se trend pada nastaviti?

Prosječna cijena završenih i prodatih novih stanova u Banjaluci u drugom kvartalu ove godine u odnosu na isti period prošle pala je za 244 marke po kvadratnom metru, a drastičan pad je zabilježen i u Trebinju.

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, kvadrat je u gradu na Vrbasu sa 3.627 pao na 3.383 marke, a u gradu na Trebišnjici sa 2.636 na 2.247 KM.

S druge strane, u Bijeljini je došlo do skoka cijena kvadratnog metra sa 1.822 na 2.112, ali i u Doboju, gdje je kvadrat umjesto 1.970 plaćan 2.259 maraka.

Na internetu smo juče pregledali brojne oglase za prodaju stanova u Banjaluci i zaista se primijeti pad cijena.

Onima koji planiraju da kupe stan ekonomisti poručuju da još pričekaju, dok trgovci priznaju da se pad potražnje već bilježi.

– Rekao bih da je došlo do blagog stabilizovanja tržišta, a ne do izduvavanja balona. Stanogradnja još bilježi značajne aktivnosti, ali pad cijena svakako predstavlja ohrabrujući znak – rekao je ekonomista Slaviša Raković.

Prema njegovim riječima, potencijalnim kupcima bilo bi pametno da pričekaju zbog bankarskih uslova jer rast kamatnih stopa, kako je ocijenio, nije opravdan. To, međutim, nije jedini argument za odlaganje kupovine stana.

– Trebalo bi možda sačekati da se kamate vrate, ali i da cijene dodatno padnu jer su ovakve kakve su sada neodržive. Osim toga, svi grade stanove da bi prodavali i jasno je da aktuelne cijene ne mogu opravdati troškove gradnje – istakao je Raković za “Nezavisne novine”.

Senka Gatarić Vasilić, vlasnik banjalučke agencije “Euro-agent”, koja je u ovom poslu već 34 godine, kaže da je trend koji se odnosi na pad cijena bio očekivan pošto je maksimum postignut.

– Rast cijena je stao. One zadugo neće ići ka gore. Koliko će one padati teško je predvidjeti. Sada se bilježi stagnacija i pomalo klize ka dolje, kako starih stanova, tako vjerovatno i novih, pošto je malo smanjena i potražnja, to osjete ovi koji grade – rekla je Gatarić Vasilićeva za “Nezavisne novine”.

Kako je pojasnila, sve ima svoje vrijeme, odnosno maksimum, koji je zabilježen, a sada se osjeti smanjen interes za kupovinu, odnosno da je tržište zasićeno.

Kada je riječ o cijeloj Srpskoj, prema podacima statističara, porasla je prodaja stanova u odnosu na isti period prošle godine, ali je zabilježen pad u odnosu na cijelu 2022.

– Broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2023. godine veći je u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine za 10,9 odsto, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2022. manji je za 3,7 odsto – naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

I cijene su, kada govorimo o cijeloj Srpskoj, išle ka gore.

– Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2023. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2022. viša je za jedan odsto i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2022. godini viša je za 4,9 odsto – naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ “Mnogo volim Mišin Han i Prijakovce, HVALA ZA JEDNOGLASNU PODRŠKU”

Gradonačelnik Banjaluke sinoć je obišao Mišin Han i Prijakovce, te naglasio kako mnogo voli ova naselja i često ih posjećujem.

-Stalo mi je do podrške ovih ljudi kao i da za ova naselja uradimo najviše. Do sada smo uradili zaista mnogo, a istim tempom nastavićemo i u budućnosti. Zbog toga sam i ovdje dobio jednoglasnu podršku za novi mandat gradonačelnika na čemu sam im neizmjerno zahvalan, istakao je Stanivuković.

Nastavi čitati

Banjaluka

HITNA POMOĆ I VATROGASCI NA TRGU KRAJINA: Evo kako je izgledala pokazna vježba u centru Banjaluke

Instruktori Službe hitne medicinske pomoći “Doma zdravlja” Banjaluka danas su na Trgu Krajine organizovali pokaznu vježbu za sugrađane.

Vježbe su imali tri scenarija: pad sa električnog trotineta i bicikla, pad sa motora uz učešće automobila, te izvlačenje iz automobila, dva povrijeđena.

Pokazna vježba ima za cilj informisanje i edukovanje sugrađana o prevenciji, postupcima edukovanih zdravstvenih radnika i službi saradnika, ali i samih građana kako bi trebalo da postupe u određenim situacijama ako se zateknu na mjestu nesreće.

Istakli su da je Dom zdravlja Banjaluka jedini u Bosni i Hercegovini proglašen nosiocem ITLS (International Trauma Life Support) licence u pogledu zbrinjavanja teško povrijeđenih pacijenata.

“ITLS edukacija je sastavni dio rada u više od 100 zemalja, koje su, osnivajući ogranke ITLS-a, obezbijedile primjenu ove edukacije i samim tim jednoobraznost u radu svih hitnih pomoći i službi saradnika, kao što su policija, vatrogasci, vojska, Gorska služba spasavanja, Civilna zaštita, Crveni krst i slične organizacije”, naveli su u oni.

Pokazna vježba je organizovana u sklopu manifestacije “Banjalučko proljeće”.

Nastavi čitati

Banjaluka

NOVA PJEŠAČKA ZONA U GAJEVOJ ULICI: “Ovo je prvo novoizgrađeno šetalište nakon više od pola vijeka”

Banja Luka je dobila novo šetalište u Gajevoj ulici, prvo novoizgrađeno nakon više od pola vijeka.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, istakavši da je donedavno zapuštena saobraćajnica, pretvorena u savremeno šetalište u srcu našeg grada.

– Stvorili smo življi i otvoreniji prostor koji je svojim modernim izgledom, pratećim sadržajima i bogatim zelenilom oplemenio ovaj dio našeg grada – istakao je gradonačelnik.

Takođe, on je najavio da će gradska administracija nastaviti sa planom urbane mobilnosti, kojim je predviđeno smanjenje broja vozila u centralnom gradskom jezgru.

– Nastavićemo i dalje da ulice u centru grada pretvaramo u pješačke zone.

Ideja nam je da uži centar grada prilagodimo pješacima i biciklistima, a automobilski saobraćaj izmjestimo iz samog gradskog jezgra – rekao je Stanivuković.

Osim novog šetališta, kako je najavio gradonačelnik Banje Luke uskoro će biti završen park u sredini kružnog toka, kao i projekat osvjetljenja tvrđave Kastel, što će ovom dijelu našeg grada dati jedan potpuno novi izgled.

– Ukoliko samo pogledamo ovaj dio našeg grada, vidljivo je da Banja Luka napreduje i izrasta u jedan evropski grad- zaključio je on.

Nastavi čitati

Aktuelno