Connect with us

Svijet

Poljska, Velika Britanija, Njemačka,Belgija, Holandija, Francuska, Češka: Evropa GORI U PROTESTIMA

Veliki protesti širom EU dovode vlasti zemalja EU u dilemu – da djeluju represivno ili da mijenjaju ciljeve, procjenjuje “Geopolitika”.

U Varšavi su održani veliki protesti poljskih poljoprivrednika, a resornog ministra, koji je govorio na jednom zatvorenom skupu i tvrdio da je stanje poljskih poljoprivrednika – dobro, nezadovoljna publika počela je da gađa jajima.

U Velikoj Britaniji dramatično su porasli troškovi života zbog čega su učestali protesti stanovnika uz već uobičajeno paljenje računa za struju i druge režije.

Ni u Njemačkoj nije ništa bolje. Potrošačke cijene su povećane oko 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku je veliki štrajk koji je praktično “zatvorio” Njemačku.

Na ulicama Brisela, glavnog belgijskog grada i centra EU, policija se sukobljava sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, koji su snage javnog reda polijevali stajskim đubrivom.

U Holandiji već mjesecima traju protesti farmera kojima prijeti egzistencijalna ugroženost zbog nove vladine reforme. Poljoprivrednici su osnovali i vlastitu stranku koja je ostvarila značajan i neočekivan uspjeh na izborima.

Francuska već danima gori u milionskim protestima zbog Makronove penzijske reforme koju je progurao bez izglasavanja u parlamentu, na šta ima ustavno pravo, ali takav potez ne doprinosi ugledu francuske demokratije, jer mu se protivi velika većina građana.

Protesti u Francuskoj poprimaju sve agresivniji karakter. Prepuni su obračuna policije sa nezadovoljnim građanima, veliki je broj povrijeđenih lica…

Protestuju i Česi u Pragu, gdje se prošle sedmice na glavnom gradskom trgu okupilo više desetina hiljada nezadovoljnih građana, a osim socijalnog nezadovoljstva sve je primjetnije i političko.

Avet prelijevanja ukrajinskog rata na čitavu Evropu ljude počinje činiti nervoznim i prestrašenim. Do prije nekoliko godina ovakav razvoj događaja na tlu Evrope nije se mogao zamisliti ni u najcrnjim scenarijima – navodi “Geopolitika”.

Sve to ukazuje na jačanje nezadovoljstva građana unutar EU. Pa iako ti protesti još nemaju neku zajedničku političku ili ideološku platformu, jasno je da njihova masovnost i osjećaj međusobne solidarnosti može imati tendenciju koja bi trebala izazvati zabrinutost vodećih političkih struktura.

Evropskim građanima prijete socijalni problemi zbog rasta inflacije, pada proizvodnje kroz sve masovniju deindustrijalizaciju i odliv visokotehnoloških i profitabilnih kompanija u prekoatlantske sigurnije poslovne luke uz rast nezaposlenosti kao posljedicu toga.

Nakon energetske krize i raskida svih veza s Rusijom kroz čuvene sankcijske pakete koji su snažno udarili i na evropsku privredu, građanima Unije sada prijeti i ostanak bez kineskih proizvoda kroz moguće otkazivanje Brisela poslovne saradnje sa Kinom – zaključuje se u tekstu.

Svijet

Najveća kriptoberza na svijetu optužena za prevare

Globalno tržište kriptovaluta djelimično se stabilizovalo danas, dan nakon što je oštro skliznulo u crveno nakon objave tužbe američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv Binancea, najveće kriptoberze na svijetu.

Vijest je izazvala pad bitkoina u ponedjeljak ispod 25.000 dolara, dok se u današnjem trgovanju držao nešto iznad ove granice.

SEC je tužila Binance i njenog osnivača milijardera Čangpeng Žaoa, navodeći da su radili na privlačenju američkih kupaca na njenu neregulisanu međunarodnu berzu, pomiješali sredstva investitora sa sopstvenim i prekršili zakone o hartijama od vrijednosti.

Ukupno 13 optužbi dolazi nakon što je Državna komisija za terminsku trgovinu robom SAD (CFTC) objavila sličnu tužbu protiv Binancea i Žaoa ranije ove godine. Žao je optužbe SEC-a odbacio na Twitteru.

U tužbi se navodi da su najveća kriptoberza na svijetu i njen osnivač prikupili milijarde dolara vrijedna korisnička sredstva i poslali ih evropskoj kompaniji koju kontroliše Žao.

SEC je takođe optužio Binance da vodi neregistrovanu platformu za trgovanje u SAD i dozvoljava američkim klijentima da trguju kriptovalutama na berzi koja bi trebalo da bude zabranjena za američke investitore.

“Optuženi su pokazali ‘očigledno zanemarivanje’ saveznog zakona”, navodi SEC.

Od 2019. godine, Binance vodi posebnu berzu za kupce u Sjedinjenim Državama, poznatu kao Binance.US, kako bi se pridržavala zakona SAD. Kao takvi, investitori sa sjedištem u SAD ne bi trebalo da koriste Binance-ovu globalnu platformu, poznatu kao Binance.com.

Ali u svom podnesku, SEC kaže da su kompanija i njen izvršni direktor “podmetnuli sopstvene kontrole kako bi tajno dozvolili američkim kupcima visoke vrijednosti” da trguju na njenoj međunarodnoj berzi.

Dvije podružnice, BAM Trading i BAM Management, navodno su nezavisno kontrolisale operacije u SAD, ali prema SEC-u, taj zaštitni zid je bio propusniji nego što je kompanija javno priznala.

“Žao i Binance su tajno kontrolisali operacije platforme Binance.US iza kulisa”, navodi se u saopštenju Komisije.

Jedan viši izvršni direktor navodno je rekao službeniku za usklađenost da kompanija radi kao “nelicencirana berza hartija od vrijednosti u SAD”. Binance je znao da su desetine hiljada kupaca u SAD, ali je odlučio da ne reaguje, tvrdi SEC, uprkos saveznom zakonu koji zabranjuje neregistrovanu ponudu i prodaju hartija od vrijednosti.

SEC navodi da je Žao naredio kreiranje plana za utaju za velike neto klijente, koristeći VPN uslugu da bi sakrio njihovu lokaciju u SAD i podnio dokumente o usklađenosti kako bi prikrio njihovu zemlju porijekla.

CNBC je ranije izvijestio o tome kako su zaposleni u Binanceu ohrabrivali korisnike da izbegavaju sisteme razmjene preko VPN-ova.

SEC je takođe tvrdio da su Binance i Žao koristili kompanije za kreiranje tržišta koje su kontrolisali da naduvaju trgovačke cijene i profitiraju od svojih kupaca. Firme su takođe pomiješale sredstva klijenata sa novcem Binancea, slično optužbama protiv FTX-a, bankrotirane kompanije za razmjenu kriptovaluta.

Najviše štete za investitore, navodno su napravili trgujući sami sa sobom kako bi vještački podigli cijenu kriptoimovine.

Tako je Sigma Chain prikupio 190 miliona dolara za svog stvarnog vlasnika Žaoa, navodi SEC.

“Vlasnička trgovačka firma” je potom potrošila 11 miliona dolara za kupovinu “jahte”, navodi se u tužbi.

“Daćemo odgovor kada vidimo tužbu”, rekao je Žao na Twitteru. “Mediji dobijaju informacije prije nas.”

U postu na blogu koji je uslijedio, kompanija Binance je izrazila razočarenje zbog tužbe.

U izjavi objavljenoj na Twitteru, Binance.US je tužbu nazvao “neosnovanom”.

“Namjeravamo da se energično branimo”, saopštila je kompanija.

Akcije SEC-a su najnovije u nizu radnji koje regulatori preduzimaju protiv kriptokompanija.

Do sada je najveća meta bila FTX, kompanija koja je propala na spektakularan način i koja se suočava sa nizom krivičnih prijava koje prijete da njenog osnivača i bivšeg izvršnog direktora Sema Bankman-Frieda pošalju u zatvor na više od 100 godina.

Tržišni udio Binancea je dramatično porastao otkako je FTX prestao da posluje, a posljednjih mjeseci bio je u fokusu regulatora i agencija za sprovođenje zakona u SAD i širom svijeta, navodi NPR u svom osvrtu.

Nastavi čitati

Svijet

Princ Hari pred sudom u procesu koji je pokrenuo protiv Dejli Mirora

Britanski princ Hari pojavio se danas u sudnici i položio zakletvu u svojstvu svedoka u procesu koji je pokrenuo protiv grupe MGN, izdavača tabloida Dejli Miror, optužujući ga za hakovanje telefona i druge nezakonite operacije uhođenja.

Harija je na suđenju unakrsno ispitivao advokat grupe MGN Endru Grin u vezi sa više od 33 novinska članka čiji su detalji, kako navodi princ, pribavljeni nezakonito.

”Svaki od ovih članaka igrao je važnu, i destruktivnu ulogu u mom odrastanju”, rekao je on.

Dodao je da je u tim člancima označen kao “plejboj princ”, “debeli”, “neuspješni” i ”ponavljač”, i da je cilj novinara bio da unište njegove odnose sa devojkama, okrivljujući ih za njegov raskid sa Čelsi Dejvi, što je izazvalo smanjenje njegovog kruga prijatelja i dovelo do napada depresije i paranoje.

Grin je priznao da su u jednom slučaju korišćene nezakonito pribavljene informacije, i se lično izvinio Hariju u ime MGN-a

”To nikada nije trebalo da se dogodi i neće se ponoviti”, rekao je on.

Princ Hari, 38-godišnji sin britanskog kralja Čarlsa III je prvi član kraljevske porodice koji se u posljednjih 130 godina saslušava pred sudom.

Prije njega se, 1891. godine u svojstvu svjedoka pred sudom pojavio Harijev predak, vojvoda od Klarensa i Avondejla, budući kralj Edvard VII, koji je svjedočio na suđenju zbog kockarskog skandala.

Hari se odlučio da pokrene sudski proces i traži odgovornost britanske štampe jer smatra da mediji proganjaju njega i njegovu porodicu.

Izlažući prinčev slučaj pred sudom, Harijev advokat Dejvid Šerborn rekao je da su britanske novine od Harijevog djetinjstva koristile hakovanje i podmetanja da bi se dokopale informacija koje bi mogle da iskoriste za senzacionalističke naslovne strane.

Advokat Šerborn tvrdi da su priče o Hariju bile velika inspiracija za britansku tabloidnu štampu koja je sa oko 2.500 članaka pokrivala sve aspekte njegovog života tokom perioda od 1996. do 2011. godine – od povreda u školi, preko eksperimentisanja sa marihuanom i kokainom, do uspona i padova sa djevojkama.

“Tabloidima ništa nije bilo sveto ili izvan dozvoljene zone”, rekao je advokat princa Harija, prenosi Telegraf.

Nastavi čitati

Svijet

LAŽNA JABUKOVAČA: U Rusiji preminulo 16 ljudi od 35 otrovanih

Broj trovanja surogat jabukovačem u regionu Uljanovsk u Rusiji povećao se na 35 ljudi, od kojih je 16 preminulo, rekao je danas guverner te oblasti Aleksej Ruskih.

Ruskih je napisao na Telegramu da će svim rođacima preminulih i onih koji su otrovani jabukovačom biti pružena materijalna i psihološka pomoć.

Istraga je pokazala da su u Uljanovskoj oblasti zabilježeni slučajevi trovanja, uključujući i smrtne slučajeve nakon ispijanja jabukovače kupljene na teritoriji gd‌je se nalaze prodavnice pića, gd‌je su proizvodi isporučeni od preduzetnika iz okruga Krasnoglinski u Samari.

Slučajevi trovanja jabukovačom zabilježeni su od 3. do 5. juna u Dimitrovgradu i Uljanovsku, a prethodno je Ruskih rekao da su 22 osobe otrovane surogat jabukovačem, a da je devet osoba preminulo.

Pokrenut je krivični postupak zbog pružanja nekvalitetnih usluga, a priveden je biznismen iz Samare, prenijele su RIA Novosti.

Ruskih je rekao da je Ministarstvo zdravlja regiona poslalo posebna uputstva ekipama Hitne pomoći prilikom otkrivanja pacijenata sa trovanjem, kao i da su pojačana dežurstva u specijalizovanim bolnicama.

Prema lokalnim medijima, jabukovača je sadržala smrtonosne količine metanola koji je mnogo toksičniji od etanola koji se nalazi u običnim alkoholnim pićima.

Rusija je pooštrila kontrolu proizvodnje i prodaje pića koja sadrže velike količine etanola nakon što je 2016. godine 77 ljudi u Sibiru umrlo od jeftinog nelegalnog alkohola.

U incidentu koji se dogodio 2021. godine 29 osoba je umrlo od trovanja nelegalno proizvedenim akloholnim pićem koje je sadržalo metanol, prenose agencije.

Nastavi čitati

Aktuleno