Connect with us

Svijet

POSLANIK U BUNDESTAGU: Njemačka da povuče priznanje Kosova

Srbi na Kosovu su najugroženiji narod u Evropi, dok bi Njemačka trebalo da povuče priznanje lažne države, istakao je šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Njemačku (AfD) u Bundestagu Petr Bistron.

“Oni žive u vojno zaposjednutom dijelu svoje zemlje. To je 100.000 talaca”, naglasio je njemački poslanik.

Na pitanje da li bi njemačka vojska, Bundesver, trebalo da pošalje više vojnika u Kfor, odgovara negativno.

Prema njemu, Njemačka bi trebalo da spozna da je eksperiment ‘Kosovo’ potpuni neuspjeh i da povuče priznanje.

“Trebalo bi da spozna i da nije samo bombardovanje SR Jugoslavije 1999. bilo kršenje međunarodnog prava, kojim je razoren teritorijalni integritet jedne zemlje, već treba da uvidi da je bila ogromna greška da se ‘Kosovo’ prizna kao država, jer ta konstrukcija nije država. Ona ne može da preživi i samo je protektorat EU i SAD. Njemačka treba da povuče priznanje ‘Kosova'”, poručuje Bistron.

Prema njemu, dijalog Beograda i Prištine je propao i to, kaže, svako može da vidi, a razlog za neuspjeh vidi u tome što Priština ne ispunjava obaveze.

“Pregovori su doživjeli neuspjeh. Dvije strane ne mogu da se dogovore, zato što, prije svega kosovski Albanci ne ispunjavaju ono na šta su se obavezali. Ima mnogo potpisanih sporazuma kojih se Aljbin Kurti ne pridržava i zato su pregovori dostigli ‘mrtvu tačku'”, uvjeren je Bistron.

Slična sudbina će, kako kaže, biti i sa ZSO.

“Kurti to sigurno neće učiniti, to pokazuje i u pregovorima. Kurti srpsku stranu vuče za nos. Albanci krše sve sporazume i obećanja koja su dali. Ne pridržavaju se ničega. Kupuju vrijeme”, uvjeren je Bistron.

Na pitanje zašto Kurti u Njemačkoj vidi svog najvećeg saveznika, Bistron je objasnio da je razlog činjenica da Berlin zastupa američke interese.

Nijemci su, napominje, “produžena ruka SAD” i čine samo ono što Amerikanci žele na Zapadnom Balkanu.

“Njemačka zastupa američke interese. Sama činjenica da se na ‘Kosovu’ nalazi druga po veličini vojna baza poslije Ramštajna, govori sve”, objasnio je on.

Kada je riječ o budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, Bistron primjećuje da Zapadni Balkan sada ima alternative i može da bira u kom pravcu će se kretati.

Ukazuje da je prije nekoliko godina izgledalo da je jedina mogućnost za Zapadni Balkan da se ekonomski dobro razvije i da ima bezbjednosno političku komponentu, da garantuje dobar život za ljude – ulazak u EU, ali da se to promijenilo.

Svijet

TUSK JE NOVI PREMIJER POLJSKE! Obećao da će “smekšati” odnose sa Briselom

Poljski parlament izabrao je večeras Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno danas donji dom poljskog parlamenta izglasao nepovjerenje vladi Moravjeckog.

Tusk je skoro dva mjeseca poslije parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su ljevičari i umjereni konzervativci, prenio je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprinijele kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti, ili prema LGBT zajednici, naveo je Rojters.ž

Tusk, bivši predsjednik Evropskog savjeta, obećao je da će “smekšati” odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namjenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU oko vladavine prava u Poljskoj.

Izbori u Poljskoj održani su 15. oktobra. Partija Moravjeckog je dobila 194 poslanička mandata, a Tuskova 157.

Nastavi čitati

Svijet

VAŠINGTON POST ŠOKIRAO! “Izrael upotrijebio municiju s BIJELIM FOSFOROM koju su isporučile SAD”

Izrael je upotrijebio municiju s bijelim fosforom koju su isporučile SAD u oktobarskom napadu na jugu Libana u kojem je ranjeno najmanje devet civila i spaljeno najmanje četiri kuće, prema analizi fragmenata granata pronađenih u selu Deira koje su pregledali novinari Vašington Posta.

Kako prenosi N1, novinar Vašington Posta pronašao je ostatke tri komada artiljerijske municije kalibra 155 mm koji su ispaljeni na malo selo koje se nalazi u blizini granice s Izraelom.

Šifre serije proizvodnje pronađene na granatama odgovaraju nomenklaturi koju američka vojska koristi za kategorizaciju municije domaće proizvodnje, što pokazuje da je napravljena u skladištima municije u Luizijani i Arkanzasu 1989. i 1992. godine, navodi se u izvještaju.

Svijetlozelena boja i druge oznake – poput „NjP”, kako je odštampano na jednom komadu municije – u skladu su s municijom s bijelim fosforom, prema stručnjacima za oružje koje citira Vašington Post.

U oktobru, ubrzo nakon napada -a rekla je da provjereni snimci snimljeni u Libanu i Gazi pokazuju višestruku upotrebu artiljerijski ispaljenog bijelog fosfora iznad luke u gradu Gazi i dvije ruralne lokacije duž granice između Izraela i Libana.

Nastavi čitati

Svijet

PARIZ OČEKUJE NOVE SANKCIJE ZA MOSKVU i to do kraja godine!

Francuski ministar spoljnih poslova Katerin Kolona izjavila je da očekuje da 12. paket sankcija EU Rusiji bude usvojen do kraja godine.

Ona je pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu rekla da strože sankcije Moskvi treba da budu “dio podrške Unije Ukrajini”.

“Želimo da 12. paket sankcija Rusiji bude usvojen do kraja godine”, navela je Kolona.

Kolona je naglasila potrebu da se pošalje “strateški signal” dugoročne podrške Ukrajini.

Prema njenim riječima, mirovni mehanizam EU treba da se preorijentiše na “pomoć proizvodnji i ukrajinskoj nabavci evropske vojne opreme”.

Ona je podsjetila da je predsjednik Francuske Emanuel Makron juče potvrdio da Pariz podržava pokretanje pristupnih pregovora sa Kijevom, uz napomenu da stav EU po tom pitanju treba da bude jedinstven.

Kolona je dodala da će ministri tokom sastanka u Briselu poslati jasnu poruku Mađarskoj, koja se protivi učlanjenju Ukrajine u EU.

U međuvremenu, ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielijus Landsbergis istakao je da iako će na kraju biti usvojen 12. paket sankcija Moskvi, njegov efekat će biti slabiji od očekivanog zbog dugih diskusija.

Zapadne zemlje značajno su proširile sankcije Moskvi nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. februara prošle godine. EU je do sada usvojila 11. paketa sankcija. Novi, 12. paket, mogao bi da uključuje zabranu uvoza nakita sa dijamantima i biserima iz Rusije, te određenih hemikalija, metala i metalnih proizvoda, kao i restrikcije na izvoz mašinskih alata i njihovih rezervnih dijelova.

Nastavi čitati

Aktuelno