Connect with us

Društvo

Poslodavci u gotovo svim branšama ZADRŽAVAJU PENZIONERE jer nema novih radnika

Usljed ekonomske migracije radnika u inostranstvo domaća privreda sve teže uspijeva da obezbijedi dovoljno zaposlenih, zbog čega sve više građana zadrži svoj angažman i nakon penzionisanja, a poslodavci ističu da je taj kadar, bez obzira na godine života, vrlo poželjan jer je marljiv, ima iskustvo, znanje i radnu disciplinu.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS kažu da je zaključno sa februarom status osiguranika, odnosno zaposlenog imalo 6.830 penzionera, od čega je 6.384 korisnika starosnih penzija, a 446 invalidskih.

– Broj korisnika prava na penziju koji istovremeno imaju i status osiguranika ima tendenciju rasta u kontinuitetu. Na ovim prostorima polako postaje stvarnost da je privredi sve teže da se obezbijedi potreban broj radnika ili stručnjaka određenih profila, koji su i odranije deficitarni, a danas još izraženije zbog ekonomske migracije – rekli su u Fondu i pojasnili da je zakonom propisano da korisnik samostalne penzije, starosne i invalidske, nakon što ostvari pravo na penziju može steći i status osiguranika, bez smetnje u pogledu obustave isplate penzije.

U Fondu navode da je najviše penzionera koji rade u većim gradovima Srpske, gdje je i privredna aktivnost veća i raznovrsnija.

– Djelatnosti u kojima najčešće rade su građevinarstvo, saobraćaj, prehrambena industrija, telekomunikacije i rudarstvo, gdje se uglavnom i traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom – kazali su u Fondu i dodali da zaposlenih penzionera ima i u oblasti zdravstva, visokog obrazovanja, advokaturi i mnogim drugim djelatnostima.

U Fabrici obuće “Sanino” u Derventi zaposleno je petnaestak radnika koji su penzionisani, a riječ je o svim obrazovnim profilima.

– U ovom trenutku to je neminovnost jer u Derventi na birou nema radnika koji traže posao. Svakim danom problem nedostatka radne snage biće sve veći. Zbog takve situacije, ali i želje penzionisanih radnika da ostanu i dalje angažovani, zadržali smo ih i prezadovoljni smo njima. To su ljudi koji imaju radnu kondiciju, zdravlje ih dobro služi, imaju znanje, iskustvo, želju. Navikli su na dinamiku, industrijski način proizvodnje pa dosta lako savladavaju radne zadatke i imaju visok nivo kvaliteta – priča za “Glas” direktor “Sanina” Radovan Pazurević.

Da su penzioneri i te kako dobri radnici, i prijeko potrebni ovdašnjim poslodavcima, saglasan je i direktor banjalučkog preduzeća “Autoprevoz GS” Dejan Mijić.

– U eri nedostatka kadra naravno da je nama svaki radnik bitan i da penzionere koje žele da rade objeručke prihvatamo. Među zaposlenima imamo i onih koji su na lični zahtjev otišli u prijevremenu penziju jer su imali puni staž, a i dalje su dovoljno mladi da mogu da rade. Pored vozača, tu su i automehaničari i autoelektričari jer tog kadra gotovo da nema na domaćem tržištu rada – rekao je Mijić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavca RS Saša Trivić kaže za “Glas” da su penzioneri radno angažovani u svim branšama i da će ih u budućnosti biti još više.

Iz Fonda navode da ne postoji starosna granica do koje neko može biti angažovan u pogledu da kao korisnik penzije istovremeno ima i status osiguranika po nekom od vidova osiguranja.

– Za penzionere gdje je prijava po osnovu radnog odnosa za puno ili nepuno radno vrijeme plaćaju se sve obaveze budžetu u pogledu poreza i doprinosa, za ugovor o djelu plaća se porez i doprinos za PIO. Kada je u pitanju ugovor o privremenim i povremenim poslovima, plaća se porez, doprinos za PIO i doprinos za zdravstveno osiguranje – pojasnili su iz Fonda.

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno