Connect with us

Društvo

Radnici protiv kriminalizacije klevete: ORGANIZOVAĆEMO PROTESTE U SVIM GRADOVIMA SRPSKE

Radnički pokret na čelu sa osnivačem Draženom Pejakovićem, organizovao je danas proteste u Banjaluci protiveći se izmjenama Krivičnog zakonika kojim se kleveta tretira kao krivično djelo.

Ispred Radničkog pokreta su naglasili da je današnji protest organizovan jer je danas zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, a da će ubuduće proteste organizovati vikendom u svim gradovima Srpske kako bi što veći broj građana mogao prisustvovati, prenosi Blink.

– Građani ovo ne trebaju tolerisati, ovo se mora povući. Pola novinara neće moći raditi iako pišu istinu. Nećete se moći baviti poslom za koji ste se opredijelili- rekao je Pejaković.

Naveo je i da bi usvajanjem izmjena u najavljenom obliku omogućio poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, zbog čega radnik više ne bi mogao pronaći drugi posao.

– Radnik ne bi mogao dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak, ako bi se odlučio za promjenu poslodavca, odnosno kompanije, isto tako radnik iz Republike Srpske ne bi mogao da se zaposli sezonski ili za stalno u zemljama EU – naglasio je Pejaković.

Ovaj Zakon ne donosi nikome ništa dobro. Ako se usvoji, možete samo spakovati kofere i otići. Nema više prava građana i radnika, poručio je Pejaković.

Osvrnuo se i na akiviste kojima ovaj zakon može donijeti mnoštvo problema.

– Ekološki aktivisti prestaju sa radom momentalno. Bore se da sačuvaju riješe, šume, zemljišta. Investitori će im odmah krenuti sa tužbama, po 50.000 KM, pa nemaš da platiš i ideš u zatvor – naglasio je on.

“Neću da živim u Sjevernoj Koreji”, “Imam pravo nekoga nazvati lopovom”, “Radnici neće biti robov” neki su od izloženih transparenata.

– Šta god napišete na društvenim mrežama, druga osoba može da pokrene krivični prijavu protiv vas. Narod mora da se pokrene, imate pravo na svoj glas – naglasio je on.

 

Društvo

Delegati podržali uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesta za invalide

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje jednog kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđenom za parkiranje lica sa invaliditetom.

Poslanik Saša Magazinović, koji je ovaj prijedlog i uputio u proceduru, rekao je danas na sjednici Doma da su policije oba entiteta i udruženja inicirali donošenje ovakvog zakonskog akta s obzirom na to da su postojeće kazne za zloupotrebe parking mjesta za invalide često jeftinije od plaćanja redovnog parking mjesta.

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović rekao je da ga brine to što su po Zakonu o saobraćaju izuzetno niske kazne za pogrešno parkiranje, te da je potrebno pokrenuti i izmjene i dopune Zakona o saobraćaju u BiH, kako bi se iznos kazni uskladio i sa inflatornim kretanjima.

Delegati su danas usvojili i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH koji se odnosi na kažnjavanje novčanom kaznom počinilaca prefarbavanja ili na drugi način prekrivanja jednog ili drugog pisma na saobraćajnim znakovima.

Ovaj zakonski prijedlog, koji je u proceduru uputio poslanik iz prethodnog saziva Damir Arnaut, podrazumijeva da se novčanom kaznom od 400 do 1.000 KM kazni svako ko ošteti saobraćajni znak na način da prefarba latinični ili ćirilični natpis na znaku.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić rekao je tokom rasprave da se uvođenjem ovakve sankcije može postići efekat.

Nastavi čitati

Društvo

U Srpskoj rođeno 28 beba

U Republici Srpskoj je u protekla 24 časa rođeno 28 beba.

U Banjaluci je rođeno 11 beba. U Prijedoru četiri.

Po tri bebe rođene su u Zvorniku i Gradišci. U Doboju su rođene dvije bebe, dok je po jedna rođena u Istočnom Sarajevu, Trebinju i Foči.

Nastavi čitati

Društvo

Vremenska prognoza: Sutra oblačno, hlado i vjetrovito

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH) sutra se očekuje umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i hladno vrijeme, sa dnevnom temperaturom od tri do 12 stepeni Celzijusovih.

Jutro će biti hladno i vjetrovito uz slab mraz, na istoku oblačnije, a u ostalim predjelima pretežno vedro, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće hladno i vjetrovito sa sunčanim periodima i postepenim naoblačenjem, koje će u poslijepodnevnim časovima u višim krajevima donijeti slab snijeg, a u nižim na istoku slabu kišu i susnježicu, dok će na jugu biti pretežno sunčano.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus dva do dva, na jugu do pet, u višim predjelima od minus šest stepeni, a dnevna od tri do devet, na jugu do 12, u višim predjelima od minus jedan stepen Celzijusov.

Duvaće umjeren vjetar, povremeno sa jakim udarima, sjevernog i sjeverozapadnog smjera, saopšteno je iz Federelnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha izmjerena u 14.00 časova: Bjelašnica minus četiri, Han Pijesak, Kalinovik i Sokolac četiri, Čemerno pet, Mrkonjić Grad i Šipovo šest, Bugojno i Tuzla sedam, Nevesinje, Srebrenice, Drvar i Gradačac osam, Gacko, Banjaluka, Livno i Sarajevo devet, Srbac, Višegrad, Bijeljina, Doboj, Zvornik i Zenica 10, Rudo i Sanski Most 11, Prijedor i Bihać 12, Bileća 14, Trebinje i Neum 15, Široki Brijeg i Stolac 17, Mostar 18 stepeni Celzijusovih.

 

(SRNA)

Nastavi čitati

Aktuleno