Connect with us

Društvo

POSNA HRANA, MASNA CIJENA! Evo koliko košta RIBA u banjalučkim ribarnicama

Božićni post počinje u utorak pa oni koji planiraju da se tokom tih 40 dana uzdrže od mrsne hrane moraće da izdvoje više novca, jer su cijene ribe u Banjaluci više nego lani.
Posnu slavsku trpezu je nemoguće zamisliti bez ribe, a prve procjene domaćina govore da će ih priprema hrane masno koštati.

“Pasulj, riba, krompir sve je skuplje nego prošle godine. Obišao sam par ribarnica i najviše sam iznenađen cijenom skuše, koja je u odnosu na lani dvostruko skuplja. Sada za kilogram treba da izdvojiti 14 maraka, a prošle godine mogla se nabaviti za sedam KM”, kazao je radnik Rade Marić i dodao da će na njegovoj slavskoj trpezi dominirati šaran i oslić.

On je rekao da je za ukusan obrok najvažnije da je riba svježa, zbog čega uvijek kupuje u provjerenim ribarnicama. Trgovci u ribarnicama su saglasni da je za šaranom i oslićem tradicionalno najveća potražnja, ali napominju da se veoma osjeti kriza pa građani kupuju sve manje količine.

U ribarnici “Delfin” kažu da su cijene više u odnosu na prethodni post, ali da ih u posljednjih mjeseca dana nisu dizali.

“Za kilogram šarana je potrebno izdvojiti 13 KM, kao i za kilogram očišćene pastrmke. Dok je kilogram amura devet maraka”, rekli su u ovoj ribarnici.

Dodali su da su cijene u odnosu na prošlu godinu više za marku do dvije.

“Kupci uzimaju manje količine nego prije i traže jeftiniju ribu. Kriza se osjeti. Kao što smo rekli, kilogram šarana je 13 KM, ali dok se očisti i isiječe, pola toga otpada pa tako u suštini kilogram čistog mesa, kotleta dođe 27 maraka”, kazali su u “Delfinu”.

Ispričali su da mušterije više ne kupuju po 30 i 40 kilograma, nego mnogo manje, jer se broj i gostiju na slavama znatno smanjio.

Slična situacija je i u ribarnici “Peco fiš”.

“Kilogram bijelog, ali i plavog oslića košta 7,50 KM, dok je za kilogram šarana potrebno izdvojiti 13,50 KM, a za amur deset marka”, kazali su u ovoj ribarnici.

Dodali su da kilogram tolstolobika košta osam maraka.

Kilogram očišćene pastrmke je 13 maraka, a neočišćene 11. Trenutno je najveća potražnja za pastrmkom i šaranom – kazali su u ovoj ribarnici.

Oni sa dubljim džepom za kilogram lososa izdvajaju 54 KM. Tuna je nešto jeftinija i košta 38 maraka, dok je zubatac za marku jeftiniji, prenosi “Glas Srpske“.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluka kažu da nije nikakvo čudo što ljudi kupuju manje količine nego prije, jer cijene svega konstantno rastu.

“Građani su prinuđeni da kupuju onoliko koliko im budžet dozvoljava”, rekao je Dušan Srdić iz “Reakcije”.

Apel
Dušan Srdić je uputio apel građanima da prilikom kupovine ribe obrate pažnju na to koju uzimaju.

“Treba obratiti pažnju šta se kupuje, jer je pojedina riba u proteklom periodu bila pod dejstvom opasnih materija”, kazao je Srdić i dodao da bi nadležni trebalo da pojačaju preventivne aktivnosti s ciljem pregledanja takvih proizvoda.

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Oblačno, uz uslove za lokalne nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz uslove za lokalne nepogode, jače padavine ponegdje i moguću pojavu grada.

Ujutru i prijepodne biće promjenljivo, uz smjenu sunčanih i oblačnih perioda i uglavnom suvo. Sredinom dana na jugu razvoj oblaka donijeće kišu i pljuskove sa grmljavinom, a popodne i do večeri kiša i pljuskovi će se širiti ka zapadu i istoku, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Vjetar će biti slab do umjeren sjevernog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće između 10 i 16, a najviša dnevna između 18 i 25, na jugu do 28 stepeni Celzijusovih.

Srna

Nastavi čitati

Društvo

Federalna “Elektroprivreda” traži POSKUPLJENJE STRUJE

Federalna “Elektroprivreda” uputila je prijedlog Regulatornoj komisiji za energiju Federacije BiH (FERK) za linearno povećanje cijena električne energije za 10 odsto za domaćinstva i 8,1 odsto za ostalu potrošnju, u šta je uključena mrežarina.

Iz ovog preduzeća navode da je to predloženo nakon što je FERK odbio prijedlog o posebnom cjenovnom modelu sa tri tarife, koji nije predviđao poskupljenje za najveći dio kupaca – oko 60 odsto.

“Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, `Elektroprivreda` smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se obezbijedila operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca”, ističu iz ovog preduzeća.

Generalni direktor “Elektroprivrede” Sanel Buljubašić rekao je da će, uprkos FERK-ovom odbijanju modela sa tri tarife, “Elektroprivreda” u razgovoru sa Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencionisanje ugroženih kategorija stanovništva.

“Cjenovni model sa tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sistem snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši kupci će plaćati najnižu cijenu električne energije u regionu”, tvrdi Buljubašić

Iz “Elektroprivrede” su naveli da su prilikom predlaganja linearnog povećanja cijena vodili računa o trenutnim ekonomskim i tržišnim uslovima, te da je prijedlog usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

“Elektroprivreda” FBiH električnom energijom snabdijeva više od 800.000 kupaca.

Nastavi čitati

Društvo

NAJLJEPŠE VIJESTI! Srpska bogatija za 27 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 27 beba, 16 djevojčica i 11 dječaka.

U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Foči četiri, tri u Prijedoru, po dvije u Doboju, Trebinju, Gradišci i Nevesinju, a po jedna u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama.

Četiri djevojčice i šest dječaka rođeno je u Banjaluci, tri djevojčice i jedan dječak u Foči, tri djevojčice u Prijedoru, po dvije djevojčice u Trebinju i Nevesinju, djevojčica i dječak u Gradišci, dva dječaka u Doboju, jedna djevojčica u Bijeljini i jedan dječak u Istočnom Sarajevu.

U Zvorniku nije bilo porođaja u protekla 24 časa.

Nastavi čitati

Aktuelno