Connect with us

Društvo

POTPUNI HAOS U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA! Čekanjima nema kraja

Ni deset dana nakon hakerskog napada na Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) nije riješen problem, što je dovelo do velikih gužvi u ambulantama i usporilo rad ljekara, a u pojedinim domovima zdravlja tvrde da je broj pregleda prepolovljen.

Ipak, u zdravstvenim ustanovama uvjeravaju da nijedan pacijent neće ostati bez zdravstvene usluge, ali su redovi neizbježni dok se problem ne riješi, a prema najavama nadležnih sistem bi trebalo da profunkcioniše za desetak dana.

Pomoćnik direktora za medicinska pitanja u Domu zdravlja Bijeljina Gordana Savin rekla je za “Glas Srpske” da je hakerski napad na IZIS doveo do gužvi u Semberiji, ali da ne trpe pacijenti.

Prema njenim riječima, nestrpljenje kod pacijenata je prisutno, kada je radio IZIS bilo je oko 60 pregleda sa napisanim terapijama dnevno, sada je to duplo manje.

– Neminovne su gužve, jer sve ide ručno, pacijenti donose lijekove, izvještaje specijalista, nemamo uvid u karton, jer ne možemo znati ko šta pije. Sve to odugovlači rad što je ranije išlo klikom – rekla je Savinova.

Direktorica trebinjske bolnice Maja Mićunović rekla je za “Glas Srpske” da je nijedan pacijent od kada ne funkcioniše IZIS nije vraćen kući bez usluge.

– Kada je riječ o propisivanju recepata i uputnica ljekari kažu da im je lakše nego kada je sistem bio u funkciji. Ono što nam predstavlja veliki problem jeste to što nemamo evidenciju o redovnim terapijama, nemamo bazu podataka šta i koliko piju od lijekova – rekla je Mićunovićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske rekli su za “Glas Srpske” da je najvažnije da pacijenti u što manjoj mogućoj mjeri trpe zbog prestanka rada IZIS-a usljed hakerskog napada na ovaj sistem i da im se pruža potrebna zdravstvena zaštita.

– Prema informacijama koje dobijamo od naših radnika iz poslovnica Fonda širom Srpske, koji izlaze na teren i na raspolaganju su zdravstvenim ustanovama, izuzev nešto sporijeg rada i većih gužvi, koje su uobičajene nakon praznika, u zdravstvenim ustanovama nema većih problema i pacijenti dobijaju potrebne usluge – rekli su u Fondu.

Pozvali su i pacijente i zdravstvene radnike na strpljenje i razumijevanje.

– Samo na taj način možemo da, sa što manje posljedica, prevaziđemo novonastalu situaciju na koju niko od nas u zdravstvenom sistemu nije mogao da utiče – poručuju iz Fonda i ističu da su zdravstvene ustanove pravovremeno dobile sve instrukcije kako da postupaju dok IZIS ne bude pušten ponovo u funkciju. Između ostalog, obaviještene su kako da propisuju recepte, zakazuju preglede, kako da postupaju kada su u pitanju bolovanja i drugo.

Iz FZO su istakli da je baza IZIS-a sačuvana, ali sa ponovnim uspostavljanjem sistema se neće ići dok se ne sprovedu sve potrebne mjere.

– Glavni razlog zbog čega se čeka sa vraćanjem IZIS-a u funkciju jeste to što želimo da ostavimo dovoljno vremena kako bi i eksterni sistemi mogli da provjere bezbjednost svojih informacionih sistema, a uporedo i stručna služba za informacione tehnologije FZO RS, zajedno sa eksternim partnerima, svakodnevno intenzivno radi – kazali su u Fondu.

Glas Srpske

Društvo

NE PODLIJEŽITE PRITISKU! Borimo se za golu egzistenciju

Skupština Sindikata pravosuđa Republike Srpske pozvala je sve radnike koji su u štrajku, u skladu sa Zakonom o štrajku, da nastave svoje aktivnosti i da ne podlegnu bilo kojoj vrsti pritiska od bilo koga, pa ni Ministarstva pravde Republike Srpske.

Kako navode u saopštenju, još jednom ponavljaju da su u štrajku pritisci očekivani, ali i da ne mogu doprinijeti rješenju.

Podsjećaju da je rješenje o utvrđivanju minimuma procesa rada za vrijeme štrajka u institucijama pravosuđa Republike Srpske, koje je donijelo Ministarstvo pravde RS, za Sindikat pravosuđa Republike Srpske i dalje nezakonito i nije usklađeno sa odredbama Zakona o štrajku i zakonskim rokovima.

“Radnici zaposleni u sudovima, tužilaštvima i Pravobranilaštvu RS neće odustati od svojih zahtjeva, jer se u ovom trenutku bore za golu egzistenciju. Trenutno su u štrajku 32 sindikalne organizacije, a prisutan je rast broja pravosudnih institucija koje ulaze u štrajk, što potvrđuje odlučnost zaposlenih administrativnih radnika i tehničkog osoblja da istraju u svojim zahtjevima”, ističu iz Sindikata pravosuđa.

Navode da se štrajk u pravosudnim institucijama širom Srpske provodi u skladu sa Zakonom o štrajku.

“To znači da se postupa po predmetima hitne prirode; predmetima u koje su uključeni maloljetnici; predmetima kojima je ugrožena bezbjednost ljudi, imovine i zdravlja, poštujući ljudska prava”, napominju iz tog sindikata.

Kako podvlače, Sindikat pravosuđa Republike Srpske je spreman na nastavak pregovora i zato očekuju od resornog ministarstva da prihvati ozbiljnost i apsolutnu realnost zahtjeva zaposlenih u institucijama pravosuđa.

“Sindikat pravosuđa Republike Srpske i Savez sindikata Republike Srpske, u čijem sastavu djelujemo, stoji na raspolaganju svakom svom članu koji se u ovom trenutku bori za svoju egzistenciju”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi čitati

Društvo

TUŽILAŠTVO NEĆE ODUSTATI! “Slijedi ŽALBA na oslobađajuću presudu imamu Štulanoviću”

Republičko javno tužilaštvo će se žaliti na jučerašnju oslobađajuću presudu Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je Republiku Srpsku označio kao “genocidnu tvorevinu”.

“Nakon što tužilaštvo dobije pisani otpravak presude, na istu će uložiti žalbu”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Republičkog javnog tužilaštva, što znači da umjesto tačke, iza ovog slučaja, koji izaziva niz polemika, za sada stoji zarez, jer slijedi drugostepeni postupak.

Biće svakako zanimljivo kakvu će u konačnici odluku donijeti Vrhovni sud Republike Srpske.
Štulanović je, podsjetimo, optužen za povredu ugleda Republike Srpske i njenih naroda iz člana 280a. Krivičnog zakonika Republike Srpske, ali je Ustavni sud BiH utvrdio da član 280a. nije u skladu s Ustavom BiH, niti Evropskom konvencijom, zbog čega je ovu odredbu ukinuo.

Okružni sud Banjaluka je, donoseći jučerašnju oslobađajuću presudu, uvažio tu odluku Ustavnog suda BiH, a ne Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

DUŠICA LIPOVAC “Malo se čuje glas korisnika, a GRAD JE UVIJEK BIO UZ NAS”

Aktivistkinja u pokretu za prava osoba sa invaliditetom Dušica Lipovac komentarisala je za Blink proteste osoba sa invaliditetom kojima je potrebna personalna asistencija.

Ona ističe da su se ovi protesti desili iz razloga što Udruženje distrofičara Banjaluka i Udruženje slijepih traže da se cijena sata pomoći u kući izjednači sa cijenom sata personalne asistenicije, koja je po njenim riječima dosta zahtjevnija jer personalni asistenti rade sa osobama koje imaju teške invaliditete.

Dodaje da je zahvalna predstavnicima Grada Banjaluka što su primili predstavnike pružaoca usluga personalne asistencije te se nada da će se pronaći najolje rješenje za njih.

– Ono što je istina jeste da je zaista teže organizovati personalnu asistenciju u odnosu na pomoć u kući, jer personalni asistent je osoba koja radi i sa osobama sa invaliditetom koje zaista imaju težak invaliditet. Sa osobama koje ne mogu same ustati iz kreveta, koje žive same pa čak imamo oblike invaliditeta gdje je osoba sa invaliditetom uključena na aparate i asistent je taj koji u svemu tome pomaže i tu su čak i noćne smjene gdje se radi sa korisnicima. Iz tog razloga smatram da je dosta važno da cijena personalne asistencije bude dosta veća od cijene pomoći u kući – istakla je Lipovac.

Ona ističe i da je Grad Banjaluka uvijek bio tu da da svoju podršku, u skladu sa svojim mogućnostima.

U razgovoru za Blink ističe da je korisnica personalne asistencije od 2013. godine i njoj lično personalna asistencija pomaže u stvarima koje sama ne može uraditi upravo zbog invaliditeta, a to podrazumijeva presvlačenje, odlazak na neki događaj ili odlazak na posao.

– Apelovala bih da na tim sastancima koji se održavaju bilo u Gradskoj upravi ili Centru za socijalni rad prisustvuju i korisnici. Smatram da bi korisnici trebalo da prisustvuju tim sastancima, jer mi i te kako možemo reći šta nama zaista personalna asistencija znači, a znači nam život. Nekako imam osjećaj da se malo čuje glas korisnika, a trebalo bi da se čuje dosta više – naglasila je Lipovac.

Dodaje da bi bilo značajno i važno da pored sastanka koji se održao u Gradskoj upravi, isti takav bude održan i u Centru za socijalni rad, gdje bi prisustvovali pružaoci personalne asistencije, predstavnici ali isto tako i korisnici.

– Ja se nadam da će se sve ovo riješiti i da će sve biti u najboljem redu, jer meni personalna asistencija mnogo znači. Dosta sam aktivna i živim sa starijim roditeljima. To što živim sa njima ne znači da mi nije potrebna personalna asistencija – rekla je Lipovac.

Blink

Nastavi čitati

Aktuelno