Connect with us

Društvo

PRAVIMO LI OD DJECE BAHATE “BOGOVE”! Sve više prijetnji po školama u BiH

Nakon što je u posljednjih nekoliko dana u BiH, ali i regionu, zabilježeno nekoliko prijetećih poruka i dojava o bombi u školama, naši sagovornici ističu da ovi događaji pale alarme, te da cio sistem mora više da se posveti radu sa djecom, od roditelja pa sve do obrazovnih ustanova, te da smo, kako kažu, generalno propustili jednu ozbiljnu lekciju u vaspitanju djece.

Naime, kako je u razgovoru za “Nezavisne novine” rekao Vladimir Vasić, sociolog, u vaspitanju djece u današnje vrijeme previše se ide u pravcu povlađivanja.

“Malo smo se zanijeli u onom pravcu da djeca imaju pravo, da djeca imaju zaštitu, sve to stoji, i naravno da treba da imaju pravo, ali djeca moraju da imaju obavezu. Mi smo u pretjeranoj ljubavi prema djeci previdjeli da djeci treba autoritet sa mnogo ljubavi”, kazao je Vasić.
Kako je rekao, prije svega treba vratiti autoritet roditeljima, ali i autoritet vaspitno-obrazovnim ustanovama, jer sadašnja pretjerana drskost djece je samo posljedica u lancu vaspitanja i naravno, kako ističe Vasić, djeca su kolateralna šteta sistema u kojem mi danas živimo.

“Sada je totalni liberalizam, gdje je sve slobodno, sve je dozvoljeno djeci, ali to im sve ne koristi, te samim ti moramo obuzdati roditelje, jer sada imamo situacije da roditelji vaspitavaju ‘male bogove’, da vaspitavaju nedodirljive pojedinice, kojima nastavnik ne smije dati slabu ocjenu, ne smije se izreći neka kazna, a na taj način pravimo preduslov za ovo što nam se danas dešava”, kazao je Vasić i istakao da pretjerana blagonaklonost prema djeci dovodi do situacija koje su sada.

“S druge strane, ono što je jako opasno za našu djecu je to ko su im uzori. Vidimo da djeca danas žive u eri društvenih mreža, TikToka, Instagrama, i da se putem mreža nekontrolisano kao autoriteti, kao uzori, nameću ljudi sa upitnom prošlošću, kriminalci, rijaliti format, te samim tim djeca samo kopiraju”, kazao je Vasić.

Istakao je da primarni zadatak roditelja, ali i škola, mora biti vaspitanje djece jer, kako kaže, sve što se sada dešava, kada đaci šalju prijeteće poruke, donose noževe u škole, vuče temelje iz porodice.

“Sigurno je da bismo mogli da krivimo i sistem, i obrazovni sistem, ali sve kreće od porodice”, izričit je Vasić.

Kako je rekao, profesori i nastavnici su izgubili tradicionalnu vrijednost koju su ranije imali, te kako kaže, u ovom degradiranom sistemu vrijednosti to dolazi na naplatu.

“Zato su potrebne sistemske promjene koje je teško sprovesti na našim prostorima”, zaključio je Vasić.

Aleksandar Milić, psiholog, ističe da su ovakva dešavanja alarm za cijelo društvo te, kako kaže, zatajile su aktivnosti u školama i dodaje da uglavnom prevladavaju regresivne mjere, što kod djece izaziva otpor prema školama.

“U praksi imam djecu iz osnovne škole kada ih upućuju na dijagnostiku kod psihologa, psihijatra, a to je posljedica stalnih kažnjavanja, stalnih zapisivanja, stalnih gušenja”, kazao je Milić i dodao da se vrlo malo ističu pozitivne karakteristike djece.

“Ne može se kritikom i pasivnošću ništa postići. Škola nam je postala rizik kao izvor takvih ponašanja i otuda reakcije prema školi”, pojašnjava Milić i ističe da se očigledno ne radi u školama dovoljno.

“Djeci treba pomoći, jer mislim da smo kao društvo svi zakazali”, dodaje Milić i ističe da su djeca u ovakom sistemu sve više ugrožena i nesigurna.

Društvo

I TO SMO DOČEKALI! Rajko Dukić prodao “Boksit”

Fočanski „Pavgord“ kupio je danas za još 3,5 miliona KM oko 36 odsto akcija kompanije „Boksit“, čime je postao većinski vlasnik ove firme, potvrdio je za Capital vlasnik „Pavgorda“ Gordan Pavlović.

„Pavgord je prošle sedmice“ za oko 3,3 miliona kupio oko trećinu akcija ove kompanije i najavio dalju kupovinu.

„Brokeri imaju otvoren naš stalni nalog za kupovinu akcija „Boksita“ i danas su kupili akcije „Mileksa“ i povezanih lica“, rekao Pavlović.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Nestabilno sa kišom i grmljavinom

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ će biti nestabilno vrijeme uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, te temperaturu do 27 stepeni Celzijusovih.

Ujutro i prije podne očekuje se smjena sunčanih i oblačnih perioda, na istoku ponegdje uz slabu kišu, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sredinom dana i poslije podne na zapadu očekuje se razvoj oblaka uz kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pljuskovi će se zatim širiti ka centralnim predjelima i istoku uglavnom u brdsko-planiskim predjelima.

Na sjeveru će biti sunčanih perioda, a pljuskovi će ove predjele zahvatiti tek uveče.

Na krajnjem jugu biće uglavnom suvo i sunčanije.

Duvaće slab i promjenljiv ili sjeverozapadni vjetar.

Jutarnja temperatura iznosiće od devet do 14, u višim predjelima od pet, a dnevna od 23 do 27, u višim predjelima od 18 stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

GRAĐANI U VELIKIM PROBLEMIMA: Nedostaje obrazaca za rodne listove

Problem nedostatka obrazaca za izvode iz matičnih knjiga rođenih prisutan je u posljednje vrijeme u velikom broju gradova i opština na području Federacije BiH, što stvara velike probleme lokalnim administracijama i građanima.

Prema riječima Besima Delića, predstavnika opštinske administracije u Sanskom Mostu, razlog tome je što pomenute obrasce nabavlja isključivo Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine putem javnih tendera, te ih potom distribuira lokalnim zajednicama na osnovu njihovih trebovanja.

Delić kaže kako je do problema došlo usljed toga što su žalbe na provedeni tender zaustavile nabavku pomenutih obrazaca, a u međuvremenu MUP FBiH nije dao nikakva uputstva kako postupati u ovakvoj situaciji.

“Mi u našoj administraciji izdajemo veliki broj rodnih listova, na godišnjem nivou to iznosi oko 35.000, pa nam to predstavlja problem. Snalazimo se kako znamo i umijemo, posuđujemo obrasce od kolega iz drugih gradova i opština ili građanima izdajemo odgovarajuća uvjerenja. Što se tiče drugih obrazaca, imamo ih u dovoljnom broju”, kaže Delić.

Međutim, kako dodaje, problem je što te potvrde na nekim mjestima budu uvažene, ali na drugima ne, pa veliki broj građana ima probleme.

Također, građani u ovome trenutku imaju i mogućnost da podignu internacionalne izvode iz matičnih knjiga rođenih, kojih ima u dovoljnom broju, ali su oni skuplji u odnosu na obične.

“Taksa za obični rodni list je pet maraka, a za internacionalni ona iznosi 30 maraka. Odluke o visini taksi donijelo je Opštinsko vijeće i mi to moramo poštovati”, kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, dobili su informacije kako bi procedura oko nabavke nedostajućih obrazaca, kako sada stvari stoje, mogla biti riješena za nekoliko sedmica, kada budu otkočene tenderske procedure.

Nastavi čitati

Aktuelno