Connect with us

Banjaluka

Predsjednik SKUPŠTINE GRADA izgubio kredibilitet: GDJE SU NESTALI ODBORNICI SNSD-A

Po drugi put odgođena je 15. vanredna sjednica Skupštine grada Banjaluke, zbog nedostatka kvoruma.

Na sjednici su odbornici trebali raspravljajti o rebalansu budžeta za 2023. godinu.

Sjednicu je sazvao Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, danas u devet časova, ali je sjednica odgođena do daljnjeg, jer se pozivu odazvalo samo pet odbornika.

“Odbornici su postali svjesni da bi se glasanjem za rebalans uvukli u nelegalne poslove. Nisu svi odbornici na skijanju, oni jednostavno neće više da učestvuju u radu. Voljni su da rade legalne poslove, ali kada je riječ o rebalansu, tu neće niko da učestvuje”, rekao je on.

Dodao je da nije znao da gradonačelnik nije u Banjaluci.

“Nije mi jasno zašto je dizao toliku buku oko rebalansa, pa onda otišao na put”, rekao je on.

Dragan Milanović, šef kluba odbornika PDPa, istakao je da je Ninković, kao predsjednik Skupštine, učinio sjednicu neozbiljnom.

“Zakazao je sjednicu naveče za ujutro. Naveče u 19 časova dobio sam mail. Imaju namjeru da prave opstrukciju”, rekao je on te se zapitao gdje su odbornici SNSD-a. “Skupštinska većina nije bila prisutna”, rekao je on.

Kako dodaje potrebno je da se usaglasi rad.

“Namjera njihova nije da se radi, nego da se samo zakaže sjednica, pa da kažu kasnije gradonačelnik traži rebalans a nema ga”, rekao je Milanović.

Dodaje da su sveli kvorum na trećinu, odnosno 11 odbornika, te da se ni ovo nije moglo ispuniti.

“Trebamo se dogovarati i usaglašavati termine”, zaključio je on.

Saša Lazić, odbornik pokreta Banjaluka zove, istakao je da je razočaran radom odbornika.

“Nije bitko ko saziva sjednicu. Za mene kada dođe poziv za Sjednicu, to je svetinja”, istakao je on, te dodao da se pozivu treba odazvati.

“Normalno je da izostane pet odbornika, ali da dođe samo pet, to nije normalno”, zaključio je on.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno