Connect with us

Banjaluka

PREDSTAVLJENE KANDIDATKINJE nominovane za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“

Povodom Međunarodnog dana žena, gradonačelnik Draško Stanivuković upriličio je večeras svečani prijem u okviru ovogodišnje kampanje „Za život žena“, koju treću godinu zaredom organizuje Grad Banja Luka sa udruženjima građana, koja se bave pitanjima prava žena.

Ovogodišnji koncept kampanje proširen je uvođenjem izbora za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“, a ovaj svečani prijem u Banskom dvoru bio je prilika za predstavljanje svih 28 kandidatkinja nominovanih za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je velika stvar biti nominovan za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke.

-Sama po sebi riječ nauka ima jednu težinu, a još ako nekome budete inspiracija onda znači da ste putokaz, svetionik i da svojim radovima, znanjem i onim do čega ste došli u svojoj oblasti do savršenstva budete motivacija za sve druge žene. To je posebno značajno kada vas drugi nominuju, kada vas druge Banjalučanke i Banjalučani prepoznaju za takvo nešto – kazao je gradonačelnik.

Čestitao je nominavanim kandidatkinjama i poželio im puno uspjeha, da i dalje služe kao inspiracija i da budu motivacija svim onim mladim ženama koje izrastaju u velike žene, koje će mijenjati ne samo Banju Luku i Republiku Srpsku, nego i Evropu i svijet.

Prema njegovim riječima, nominovane su iz različitih naučnih oblasti, žene koje su svojim primjerom pokazale i kako može da se čuva porodica i bude u profesiji najbolji.

-Ivo Andrić je to lijepo rekao da je žena kao kapija na izlazu i ulazu ovog svijeta u svakom smislu te riječi. Isto tako i Balzak je rekao da ruka koja upravlja svijetom je ruka koja ljulja kolijevku – kazao je grdaonačelnik.

Napomenuo je da Grad kampanjom nastoji da poruči da Osmi mart nije samo cvijet, nego da je cijeli mart borba za prava žena, da nam žene uvijek budu udružene u dobrim djelima i zajedničkoj snazi da mijenjamo našu Banju Luku, koja je takođe ženskog roda.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo kazala je da je cilj i ovogodišnje kampanje da pošaljemo poruku da Osmi mart nije samo cvijet koji poklonite, nego jedan značajan datum kada su se žene izborile za svoja prava i kada želimo da pokažemo snagu žena u našoj Banjoj Luci.

-To je bila ideja gradonačelnika Banje Luke koji je predložio da kampanja traje tokom cijelog marta. Tako da cijeli ovaj mjesec imamo veliki broj aktivnosti, od preventivnih zdravstvenih pregleda koje radimo sa Domom zdravlja, do Sajma za ekonomsko osnaživanje žena. Ono što će obilježiti ovu kampanju jeste izbor za titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke – rekla je Šukalo.

Gledajući biografije nominovanih, kako je istakla – Banja Luka ima pravo blago, uspješne i inspirativne dame, ove godine posebno u nauci.

Predsjednica Fondacije „Udružene žene“ Gorica Ivić istakla je da i nominovane kandidatkinje pokazuju da imamo brojne žene koje na mjestima odlučivanja ne trebaju da budu samo što su žene, nego zato što su sjajne stručnjakinje u oblastima u kojima rade i napreduju.

-Ovaj način okupljanja žena je zaista pravi način da u današnje vrijeme ove žene budu prisutne u javnosti, da njihovi rezultati budu vidljivi kako zbog njih samih, tako i zbog budućih generacija koje dolaze da mogu da se poistovijete – navela je Ivić.

Jedna od nominovanih za titulu, dr Vesna Ećim Zlojutro čestitala je gradonačelniku Stanivukoviću i Gradskoj upravi na ideji za kampanju „Za život žena“.

-Po profesiji sam ginekolog-akušer i moja cijela životna karijera je posvećena za život žene. Svim pripadnicama ljepšeg pola želim srećan Osmi mart, ali isto tako da im svaki dan bude sretan – poručila je dr Ećim Zlojutro.

Naime, večerašnji događaj i sama kampanja postali su praksa za vrijeme mandata aktuelne administracije, a kada je riječ o izboru „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke bitno je napomenuti da će sugrađani u narednim danima imati priliku da putem društvenih mreža Grada upoznaju sve nominovane kandidatkinje, koje će prenijeti Banjalučankama svoje želje povodom Dana žena.

A koja od njih će ponijeti titulu „Najinspirativnija Banjalučanka“ u oblasti nauke – odnosno prvu među jednakima izabraće upravo same kandidatkinje među sobom.

Tokom večerašnjeg koktela, u zabavnom dijelu programa nastupile su umjetnice Maja Tatić, Svjetlana Vidović i Ružica Čavić, okupljene u sastavu „One tri“.

Banjaluka

BANJALUKA BLISTA! Svečano otvoreno Svjetsko prvenstvo u RAFTINGU! (VIDEO)

Spektakularnom ceremonijom otvaranja počelo je Svjetsko prvenstvo u raftingu koje se po treći put održava na rijeci Vrbas. Više od 400 takmičara iz 20 zemalja boriće se za odličja u Banjaluci ovih dana.

Akteri sa svih meridijana jedva čekaju da pokažu trenutnu formu i krenu u pohod na medalje. Rijekom Vrbas i organizacijom su bili oduševljeni, a kažu da na raspolaganju imaju najbolje moguće uslove.

– Juče smo stigli. Ovo je jako lijepo područje i jedva sam čekala da uđem u vodu. Voda je predivna. Nikada ranije nismo bili na raftingu ovdje. Ovo je naš prvi put na internacionalnom rafting događaju, tako da smo veoma uzbuđeni – rekla je Samanta Barone, kapiten reprezentacije SAD.


– Veoma smo srećni što smo ponovo ovdje, kao i prije dvije godine. Slalomska staza je odlična jer su tu veliki vrtlozi u koje upadate i veliki talasi. Zatim, spust, na početku je tu duboka i bistra voda, a potom ulazimo u topliju i sporiju vodu, tako da je zaista potrebno potruditi se. Ovo je teška staza koja je idealna za Svjetsko prvenstvo – kaže Tomas Štraus, kapiten reprezentacije Njemačke.

– Banjaluka zaista ima dobre vremenske uslove, atmosfera je veoma prijatna. Veoma je ugodno živjeti ovdje, takođe, Banjalučani su veoma ljubazni prema nama i zaista nam je prijatan boravak ovdje – ističu Japanke.

Istovremeno u slovenačkom timu ističu da su na Vrbasu već godinama kao na domaćem terenu.

Prvog takmičarskog dana na programu su nadmetanja u disciplini spust, a sve počinje u 11 časova.

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISANA PETICIJA: Pokrenuta procedura izmjene radnog vremena nedjeljom

Nakon što su u Banjaluci prikupili 1300 potpisa građana za inicijativu “Stop radnoj nedjelji” članovi Srpske demokratske stranke predali su danas peticiju u Gradsku upravu.

– Građani su se rado odazvali ovoj aktivnosti koja je iznad politike, poručio je predsjednik Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Željko Raljić.

Gradski odbor Srpske demokratske stranke pokrenuo je inicijativu za izmjenu Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima, koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području grada Banjaluka.

– Inicijativa se ne odnosi na samostalne preduzetničke radnje i kioske, fokus je na velikim trgovačkim centrima”, katali su inicijatori ove akcije.

Ideja je potekla od gradonačelnika Banjaluke koji već tri godine zagovara da se prijedlog nađe pred banjalučkim odbornicima. Međutim, skupštinska većina do sada nije imala sluha i prijedlog se nije do sada našao ni na dnevnom redu skupštinskih sjednica.

Takođe, na prijedlog gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića, Skupština ovog grada krajem 2021. godine donijela je odluku o neradnoj nedjelji.

Insajder.in

Nastavi čitati

Banjaluka

PORUKA ORGANIZATORA OVOGODIŠNJEG “MOTO FESTA”: Ponosno podržavamo projekat izgradnje kuće „Predah“

-Moto fest ove godine ponosno podržava projekat izgradnje kuće „Predah“, namijenjene privremenom i dugoročnom zbrinjavanju djece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju.

Poručili su ovo organzatori MK „Stršljen“, pred novo izdanje ovog festivala.

Dodaju i to kako ovaj humani projekat ima za cilj pružiti siguran i podržavajući dom za one kojima je najpotrebniji.

-Kako bismo zajedno ostvarili ovaj plemeniti cilj, otvoren je humanitarni broj 1414 koji možete pozvati i donirati 1 KM za izgradnju kuće „Predah“. Takođe, uplate možete izvršiti na broj žiro računa 5550071103488844. Naša zajednička podrška i velikodušnost su ključni za uspjeh ovog projekta. Svaki poziv i donacija je korak bliže cilju – stvaranju doma punog ljubavi i brige za one kojima je to najpotrebnije. Budimo humani zajedno – poručuju organizatori.

Podsjećamo, sedmo po redu izdanje „Moto Festa“ Banja Luka 2024, biće održano od 30. maja do 1. juna na banjalučkoj tvrđavi Kastel, pod sloganom „Live, Ride & Respect!“.

Nastavi čitati

Aktuelno