Connect with us

Banjaluka

PRESTIŽNA TITULA: Banja Luka članica UNESCO mreže kreativnih gradova u oblasti muzike

Banja Luka je ponijela titulu UNESCO kreativni grad u oblasti muzike, što je veliko priznanje za grad, ali i njenu obavezu i posvećenost u oblasti razvoja muzike.

Ovo priznanje potvrđuje da je Banja Luka prepoznata kao grad sa bogatom muzičkom tradicijom i potencijalom za dalji razvoj u ovoj oblasti. To će imati pozitivan uticaj na kulturni, ekonomski i društveni život grada i doprinijeti njegovom internacionalnom ugledu.

Ova globalna inicijativa koja okuplja gradove iz različitih dijelova svijeta koji se ističu u kreativnom sektoru muzike donosi niz prednosti i mogućnosti za grad.

Tako promocija kulture i umjetnosti kroz članstvo u UNESCO mreži kreativnih gradova omogućiće Banjoj Luci da promoviše svoju muzičku kulturu i umjetnost na globalnom nivou. što će privući pažnju umjetnika, kulturnih organizacija i turista.

Gradovi članovi mreže imaju priliku da razmjenjuju iskustva, znanje i najbolje prakse u oblasti muzike, dok muzika može biti značajan faktor u ekonomskom razvoju.

Takođe, UNESCO mreža pruža priliku za obrazovanje i podršku mladim muzičkim talentima, što će svakako pomoći u očuvanju muzičke baštine i stvaranju novih generacija muzičkih umjetnika. Članstvo u mreži naglašava i važnost kulturne raznolikosti i dijaloga kroz muziku odnosno Banja Luka će sarađivati sa drugim gradovima u promociji raznolikosti i inkluzije kroz umjetnost.

Naime, UNESCO mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN) je inicijativa koju je osnovao UNESCO kako bi promovisao saradnju između gradova širom svjeta koji se ističu u određenim kreativnim sektorima. Ova mreža okuplja gradove koji su posvećeni razvoju kreativnih industrija, kulture i umjetnosti. Cilj je promovisati kreativnost kao ključni faktor za održivi razvoj i međunarodnu saradnju. Pored toga UNESCO Creative Cities Network obuhvata različite kategorije gradova, svaka fokusirana na određenu kreativnu oblast. Trenutno postoji sedam kategorija gradova u mreži: Muzika, Književnost, Film, Dizajn, Medijske umjetnosti, umjetnički zanati i Gastronomija. Svaka kategorija ima svoje specifične ciljeve i aktivnosti, a gradovi u mreži sarađuju kako bi razmenjivali iskustva, znanje i resurse u svojim kreativnim sektorima. Članstvo u UNESCO kreativnoj mreži gradova ima značajan uticaj na razvoj kulture, umjetnosti, ekonomije i turizma u tim gradovima, a takođe promoviše međunarodnu saradnju i razmjenu ideja.

Banjaluka

FNC stiže u grad na Vrbasu: Spremite se za vrhunski BORILAČKI SPEKTAKL

Povodom predstojećeg FNC 18 borilačkog spektakla koji će biti održan 13. jula u Banjaluci, gradonačelnik Draško Stanivuković sastao se sa predsjednikom FNC – a (Fight Nation Championship), Draženom Forgačom.

Ova gradska amdinistracija vratila je epitet grad sporta, grad borilačkih vještina, jer kako je istakao gradonačelnik, u prilog tome ide i činjenica da je Banjaluka prije godinu dana dobila prvu dvoranu borilačkih sportova.

– Ovdje svi zajedno radimo na afirmaciji sporta i borilačkih vještina, što je najbolje za grad, za mlade i sport – poručio je gradonačelnik, uz poziv sugrađanima da se neposredno pred ovaj borilački spektakl pridruže i treningu koji će biti održan 4. jula i kojem će i on prisustvovati.

Najavio je ovom prilikom za narednu godinu zbirni događaj, koji će Banjaluku pozicionirati na mapu Evrope i svijeta kada je riječ o borilačkim sportovima.

Predsjednik FNC – a pojasnio je da su se za svoj sljedeći događaj odlučili za Banjaluku jer, kako je rekao – ne postoji grad iz kojeg su dobili više upita i poziva fanova koji prate borilački sport i traže da dođu u Banjaluku.

-Zahvaljujem gradonačelniku Banjaluke i lokalnom partneru – Hektor fajt najt, koji su nam pružili podršku i koji će nam pomoći u organizaciji ovog događaja koji nije nimalo jednostavan. FNC je vrhunska produkcija, nastupiće najpoznatiji borci iz regije tako da očekujemo vrhunski spektakl, punu dvoranu Borik i pravi spektakl za sve fanove – kazao je Forgač.

Nastavi čitati

Banjaluka

OVO NISTE NIGDJE VIDJELI Predsjednik SKUPŠTINE se bori protiv regulacionog plana koji je SKUPŠTINA usvojila

Na nedavno održanom mirnom protesnom skupu u naselju Borik u Banjaluci, zajedno sa građanima se našao i predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, ali i predstavnici Narodnog fronta.

Ninković je na ovom skupu poručio da je njegova obaveza kao predsjednika Skupštine grada da dođe na ovakav skup, piše Insajder.

– Moja obaveza je bila da dođem ovde i da čujem koji su to zahtjevi koji muče građane kako bi znali kako da nastupamo u Skupštini grada. Odnosno da li da podržimo takvu vrstu regulacionih planova – naveo je Ninković.

Ipak ono što je ostalo nejasno je činjenica da je upravo Ninković na čelu Skupštine koja je usvojila regulacione planove protiv kojih se bune građani koje je došao da podrži.

Osim Ninkovića, na ovom skupu su se pojavili i članovi partije Narodni front Jelene Trivić.

Oni su došli da podrže građane u borbi protiv izgradnje nebodera u ovom naselju, koji po Nacrtu regulacionog plana tek treba da ide na javnu raspravu.

S tim u vezi, poznavaoci političkih prilika u gradu na Vrbasu ocijenjuju da je na djelu moguća simbioza SNSD-a i Narodnog fronta, jer kako kažu, ovo nije prvi put da nastupaju zajedno u osporavanju projekata aktuelne gradske administracije i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

Nastavi čitati

Banjaluka

LEGALIZOVANO 6.000 KUĆA Stanivuković: Banjaluka brine o građanima, jer Banjaluka je porodica

Uspješno smo legalizovali blizu 6.000 porodičnih domova, rekao je ovo Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

– Na taj način obezbijeđen je krov nad glavom za preko 20 000 naših građana. Uručili smo danas nova rješenja o besplatnoj legalizaciji objekata čime su ovi dobri domaćini ostvarili uštede i do nekoliko desetina hiljada KM – kazao je on i dodao:

“Banjaluka brine o svojim sugrađanima, jer Banjaluka je porodica.”

 

Nastavi čitati

Aktuelno