Connect with us

Banjaluka

MANDIĆ SE OBRUŠIO NA NINKOVIĆA “Kompletan postupak URAĐEN je u skladu sa zakonom”

Svi dodatni radovi prve faze izgradnje škole u Adi, zapravo su radovi projektom predviđeni u drugoj fazi, što znači da će vrijednost izvođenja radova druge faze biti umanjena za ove radove.

Poručio je ovo u ime Odjeljenja za komunalne poslove Boriša Mandić, istakavši da projekat ove škole ima svu neophodnu dokumentaciju, građevinsku i upotrebnu dozvolu.

-Projekat je izrađen od strane ovlaštenog projektanta, te da je isti revidovan u skladu sa zakonom. Riječ je o projektu na čijoj realizaciji je radio veliki Tim koji je bio u permanentnoj komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske – rekao je Mandić, naglasivši da je ugovoren i stručni nadzor koji je pratio izvođenje radova i ovjerio svaku izmjenu.

Mandić je podsjetio da je riječ o integralnom projektu, koji se sprovodi u dvije faze – i to prva faza predviđa izgradnju školskog objekta, dok je u drugoj predviđeno vanjsko uređenje i izgradnja sportske sale i sportskih terena.

-Tokom izvođenja radova prve faze radova utvrđeno je da je za dobijanje jedne funkcionalne cjeline neophodno uraditi i dodatne radove, a sve kako bi se obezbijedilo normalno i bezbjedno funkcionisanje objekta škole, te kvalitetno odvijanje nastavnih procesa. Tako je izvršeno popločavanje betonskom galanterijom površine 1436 metara kvadratnih, umjesto 394 metra kvadratna, koliko je prvom fazom ugovoreno. Takođe, odlučeno je i da se učionice na izvode u prvoj fazie zbog potrebe korištenja i ovih predviđenih sadržaja – rekao je Mandić.

Dodao je da je zbog sigurnosti djece i školskog objekta, u prvoj fazi, umjesto prednjeg dijela kako predviđa prva faza, privremenom ogradom ograđeno cijelo školsko dvorište.

Mandić je napomenuo da je Posebnim uzansama o građenju predviđeno kao uobičajeno odstupanje prilikom izvođenja radova u odnosu na projekat, posebno kada je riječ o složenim građevinskim objektima kao što je škola u Adi, iz kog razloga je i zakonom o javnim nabavkama predviđena mogućnost nabavke dodatnih radova u vrijednosti do 20% od vrijednosti osnovnog ugovora, a koji su tehnički neodvojivi od ovog ugovora.

U ime Grada Banje Luke Milada Šukalo istakla je da škola u Adi projekat u kojem je cijeli tim imao želju da napravi nešto bolje za našu djecu i obrazovanje u Banjoj Luci.

-Škola u Adi kruna svega onog što smo uradili za obrazovanje i riječ je o školi kakva do sada nije izgrađena u našoj državi, o školi koja svojim standardima i svime što je tamo urađeno predstavlja jedan zaista poseban projekat. Ono što pojedinci nazivaju „rupama“ zapravo su moderni amfiteatri predviđeni za nastavu na otvorenom, koju preporučuje i resorno Ministarstvo– istakla je ona.

Nadlasila je da se cjelokupan tim trudio da se sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje objekta i nesmetan početak nove školske godine završimo u prvoj fazi radova, zbog čega su pojedini radovi iz druge faze završeni u prvoj fazi, te dodala da je poražavajuće da se veliki projekat poput škole u Adi koristi za dnevno političke svrhe, jer se stvara nelagoda i kod djece i kod roditelja djece, koja pohađaju ovu školu.

Banjaluka

Kako da naručite cisternu vode u Banjaluci AKO PLANIRATE PUNITI BAZEN ILI ZALIVATI BAŠTU

U Banjaluci do 15. jula na snazi preventivno vanredno stanje zbog ogromne potrošnje vode. Nadležni su apelovali na građane kojima je potrebna voda za punjenje bazena ili zalijevanje vrtova, ili imaju problema sa vodosnabdijevanjem, da naruče “dostavu”.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić da se sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od 3KM po kubiku.

Oni koji budu imali probleme sa urednim vodosnabdijevanjem mogu se javiti i putem telefona na broj 051 498 -261 radnim danom od 8 do 16 časova, a nakon toga na broj Obavještajno-komunikacionog centra koji je dostupan 24 časa na broj 121.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe, prenosi Mondo.

Nastavi čitati

Banjaluka

BANJALUKA VODI RAČUNA O SVIM GENERACIJAMA: Penzionerima smo posebno dužni

Još jedna podjela besplatnih karata za penzionere.

Još jedna uspiješna podjela karata za naše penzionere. Banjaluka vodi računa o svim generacijama, a generaciji penzionera i starijim od 65 godina smo posebno dužni.

Napisala je ovo na društvenim mrežama Mirna Savić-Banjac, narodna poslanica PDP-a u Parlamentu Srpske.

– Besplatnim kartama za prevoz izrazili smo zahvalnost za sve ono što su oni uradili za ovaj grad. Banjaluka je porodica ! – zaključila je ona.

Nastavi čitati

Banjaluka

SAMO U BANJALUCI: Umjesto na kardiologiji, radni dan proveo u fabrici obuće

Đajićev kandidat za gradonačelnika dr Nikola Šobot, kardiolog po struci proveo je dan u fabrici obuće Bema u Banjaluci, kojom rukovodi njegov partijski kolega Marinko Umičević.

Nakon obilaska pogona i razgovora sa radnicima i Umičevićem, doktor Šobot je rekao da je oduševljen radom Tvornice obuće “Bema” i sa svim što je imao priliku da vidi. Ovo mu je kaže prvi dolazak, a obećao je da će i u budućnosti obilaziti “Bemu”, na obostrano zadovoljstvo, ne precizirajući čije.

Ovaj put izostala je Šobotova glavna pratilja direktor UKC Vlado Đajić koji se vjerovato oporavljao od burno provedene noći u nekom od banjalučkih noćnih disko klubova.

A možda iz njega još nije izašao šejtan o kojem je svojevremeno pričao domaćin u Bemi, inače i odbornik SNSD-a Marinko Umičević. On je optužio Đajića prije nekoliko mjeseci da je u njega ušao šejtan i da sebe ne vidi sa Đajićem u nekom daljem zajedničkom radu u SNSD.

UMIČEVIĆ “U Đajića je ušao ŠEJTAN! Opoziv je bio ČIST FIJASKO, tri godine nemamo sastanak GRADSKOG ODBORA”

Umičević je tada rekao da tri godine nije bilo sastanka Gradskog odbora SNSD-a, te da su pojedinci gotovo privatizovali banjalučki SNSD.

Šta se od Umičevićevih optužbi iz januara do danas promijenilo u banjalučkom odboru SNSD i da li je šejtan izašao iz Đajića uskoro će pokazati odborničke liste ove partije za predstojeće lokalne izbore. Hoće li šejtan nositi listu i kako će na to reagovati Umičević?

Nastavi čitati

Aktuelno