Connect with us

Banjaluka

PRIJE ČETIRI GODINE OBEĆAO, SADA I ISPUNIO! Stanivuković obezbijedio BESPLATAN PREVOZ za 48 000 penzionera! (VIDEO)

Gradonačelnik Draško Stanivuković rekao je da je danas istorijski i važan datum za grad, jer su dugo čekali da besplatan prevoz postane stvarnost.
U Banjaluci su takođe besplatni priključci za vodu i kanalizaciju, tu su i besplatni placevi za višečlane porodice, takođe besplatna je i legalizacija. Zatim tu su i besplatni udžbenici, maturska proslava, a sada je tu i besplatan javni prevoz.

-Tri godine smo čekali da penzioneri dobiju besplatan javni prevoz. Svih tih godina radili smo jako i istrajno da 48.000 penzionera i lica starijih od 65 godina, doživotno dobije besplatan javni prevoz – rekao je Stanivuković.

Prema riječima gradonačelnika, danas počinje prijava za besplatan prevoz, a prvi putnici sa ovom povlasticom očekuju se od 1. maja.
– Ovo je istorijski i važan dan u Banjaluci. Tri godine smo radili na ovome mnogo, iskreno i posvećeno. Penzioneri su dobili doživotno besplatan javni prevoz. Mandat sam počeo obećanjima, a završavam djelima. Prve putnike očekujemo od 1. maja, potrebno je strpljenje, potrebno je vrijeme, sprovođenje ove politike od nas će zahtijevati nekoliko mjeseci. Ovo je odluka donesena bez SNSD-a, a uspjeli smo da sve ovo sami obezbijedimo. Banjaluka je grad bez podjela. Nema kuće u Banjaluci koja nije nešto dobila. Banjaluka je jedini grad u Srpskoj koji je ovo sproveo, jedini grad u Evropi koji je dao besplatne građevinske dozvole, prevoz itd, ističe Stanivuković.
Još 2020. u vrijeme dok je bio poslanik u NSRS Draško Stanivuković obećao da je jedna od mjera u njegovom programu uvođenje besplatnog prevoza za sve penzionere.

On je tada rekao da će to odmah nakon lokalnih mjera biti jedna od prioritetnih mjera koju će donijeti nova gradska vlast sa njim na čelu.

-Naši penzioneri gradili su ovaj grad i Republiku Srpsku. Zaslužili su da uživaju i budu bezbrižni. Zaslužili su da svoje unučiće izvedu na kolače i da prošetaju po njihovoj Banjaluci. Mi donosimo promjene. Prvo što ćemo uraditi za naše penzionere jeste da im uštedimo novac. Gradski prevoz za sve penzionere biće besplatan, napisao je Stanivuković na društvenim porukama još 2020. a danas je obećano i ispunio.

Banjaluka

TUŽNA GODIŠNJICA: Obilježene 32 godine od smrti 12 beba na Kliničkom centru

Povodom obilježavanja 32. godina od tragične smrti 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru, danas je na Novom groblju služen parastos i simbolično je položeno i 12 ruža na spomenik 12 beba, dok su na spomen obilježje „Život“ koji se nalazi u centru grada položeni vijenci i ruže.

U ime Grada Banje Luke obilježavanju su prisustvovali savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu Radivoj Majstorović i predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Ljubo Ninković.

Kako je poručila savjetnica Šukalo – ništa ne može da bude iznad ljudskog života, iznad života jednog djeteta.

-Ovo je dan kada se sjećamo jednog od najtragičnijih događaja za naš grad, za Banju Luku. Dan koji treba da nas opominje, dan iz kojeg treba da naučimo lekcije koje su iza nas i dan u kojem treba da znamo da ništa ne može da bude iznad ljudskog života, života jednog djeteta. Ovo nije jedini dan kada se Banja Luka prisjeća nevino nastradale djece, te povodom svih značajnih dana koje Banja Luka obilježava posjećujemo ovo mjesto. Grad će u narednom periodu dodatno da radi na istorijskoj promociji kao i promociji časova istorije koji bi govorili o nezapamćenoj tragediji koja se desila u Banjoj Luci i za koju nikada niko nije odgovarao – kazala je ona.

Podsjećamo, odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, tako da ni boce sa kiseonikom nisu mogle biti dopremljene iz Beograda u Banju Luku, uprkos brojnim apelima da se to učini, usljed čega je preminulo 12 tek rođenih beba u inkubatorima.

Kao datum obilježavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostaka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna te godine. 22. maj uvršten je u kalendar značajnih datuma u Republici Srpskoj, a majke 12 beba su proglašene civilnim žrtvama rata.

Nastavi čitati

Banjaluka

PODRŠKA GRADA: Uručena rješenja o stipendiranju sportistima

Savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac uručila je danas 22 rješenja o stipendiranju najuspješnijih sportista, a u okviru programa razvoja sporta na području Banje Luke.

-Od srca čestitamo sportistima na postignutim rezultatima i želimo im da nastave da nižu uspjehe. Grad stoji iza njih i stalno nastoji da poboljša ambijent i uslove za sport i sportiste. Radujemo se otvaranju sportskog odjeljenja Gimnazije na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića i neka Banja Luka nastavi da nosi epitet grada sporta – poručila je savjetnica Savić – Banjac.

Kategorisani sportisti za 2024. godinu, kojima su danas uručena rješenja o stipendiranju su:

1) Sportisti Prvog razreda – seniori:

Pavle Dujaković (karate),
Dušan Mačkić (kajak).
2) Sportisti Internacionalnog razreda – juniori:

Luka Pejić (karate),
Filip Marinković (džiu džica).
3) Sportisti Prvog razreda – juniori:

Boriša Zirojević (košarka),
David Vučić (plivanje),
Marija Damjanović (košarka),
Sonja Devura (košarka),
Sergej Trbojević (plivanje),
Nikola Šarić (košarka),
Aleksej Bogdanić (rukomet),
Sofija Pajić (džudo),
Nikša Petrović (rukomet),
Dario Pejić (stoni-tenis),
Milenko Rožić (rukomet),
Marija Vulić (košarka),
Novak Jaćimović (tenis),
Adrian Đurđević (džudo),
Đorđe Pajić (džudo),
Una Mičić (džudo),
Anastasija Ignjatić (tenis), i
Tibor Gajić (džiu-džica).

Nastavi čitati

Banjaluka

POTPISAN SPORAZUM O BRATIMLJENJU Banje Luke i grčkog grada Uranopolis

Banja Luka i Uranopolis od danas imaju zvanično potpisan Sporazum o saradnji.

-Posljednja stanica do našeg najsvetijeg mjesta, Svete Gore i Hilandara, je Uranopolis sa kojim Banja Luka od danas ima bratske odnose – poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je potpisao ovaj sporazum o saradnji.

Kako je poručio, to je mjesto u kojem će se vijoriti srpska zastava, pjevati srpska himna i mjesto u kojem ćete se osjećati kao u Banjoj Luci, našoj Zapadnoj prestonici.

-Uz naše kulturno-umjetničko društvo “Srpski vitezovi”, načelnika opštine Aristotel Steljosom Valjanosom, predstavnike grčke Vlade, uvaženo sveštenstvo Grčke i Srpske pravoslavne crkve i našim protom Vojom Balabanom, potpisali smo ovaj važan sporazum kojim smo još jednom učvrstili bratske odnose između srpskog i grčkog naroda. Banja Luka je postala bogatija za još jednog iskrenog prijatelja i bratski grad – kazao je gradonačelnik.

Nastavi čitati

Aktuelno