Connect with us

Politika

„PRIJEDOR JE OKRENUO LEĐA SVOJIM GRAĐANIMA“: Dragojević-Stojić traži od Narodne skupštine da zabrani rudarenje u Bistrici i Bukovoj Kosi

Narodna skupština hitno treba da reaguje i donese deklaraciju i odluku o zabrani nastavka radova i otvaranja rudnika na podrčju Bistrice i Bukove Kose, poručila je Maja Dragojević-Stojić, potpredsjednica SDS i poslanik u NSRS.

Kaže da apeli stanovništva koje je ugroženo otvaranjem rudnika ne smiju biti ignorisani.

-Neophodno je da se sve nadležne institucija u Republici Srpskoj aktivno uključe u rješavanje ovih problema. Lokalna zajednica, odnosno Grad Prijedor, okrenuo je leđa svojim građanima i prepustio ih slučaju. Smatram da Narodna skupština hitno treba da reaguje kako bi se zaštitilo stanovništvo i životna sredina – istakla je Dragojević-Stojić.

Podsjeća da više od pola godine traje borba mještana Bistrice protiv otvaranja rudnika u ovom selu.

-Prvo su protestovali, a nakon toga napravili „živi zid“ i svojim tijelima branili prolaz kamionima i bagerima preko svojih imanja – kaže Dragojević-Stojić.

Navodi da je petoro mještana ovog sela podnijelo je tužbu protiv Republike Srpske zbog kršenja osnovnih ljudskih prava, zagarantovanih Ustavom: prava na zdravlje, na dom, na dostojanstven život i na zdravu životnu sredinu.

Uprkos brojnim apelima upozorenjima da uništavaju životnu sredinu i krše ustav Republike Srpske, kopači lignita u Bistrici, dodaje ona, i dalje razaraju ovo selo.

Dragojević-Stojić kaže da isti slučaj imamo i na lokalitetu Bukova Kosa kod Velikog Palančišta.

-Stanovništvo je apsolutno protiv otvaranja rudnika, a to se vidi iz činjenice da je većina mještana, uprkos ucjenama i prijetnjama, odbila da proda svoju zemlju. U slučaju da se rudnik pokrene, plodne zemlje više ne bi bilo. Već sada mještani imaju poteškoća sa vodosnabdijevanjem zbog povlačenja izvorišta i vodotoka. Opasnost od klizišta i odrona po kojima je ovaj teren poznat, značila bi još gori udar koji bi lako mogao eliminisati mogućnost za život na širem području oko planiranog kopa – upozorava Dragojević-Stojić.

Politika

BORIK JE UZ STANIVUKOVIĆA! Jednoglasna podrška za novu kandidaturu!

Mjesni odbor PDP Borik jednoglasno je podržao prijedlog kandidature aktuelnog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića za još jedan mandat.

“Dobio sam jednoglasnu podršku za još jedan mandat gradonačelnika! Broj ljudi okupljenih večeras na sastanku MO PDP Borik govori više od bilo koje riječi! Gradski odbor PDP Banja Luka ubjedljivo je najjači odbor u cijeloj Republici Srpskoj”, naveo je Stanivuković na društvenim mrežama.

Takođe je naglasio i da su predložni kandidati za odbornički listu, kao i delegati za Sabor Gradskog odbora PDP Banja Luka.

Nastavi čitati

Politika

KAŽNJENI POLICAJCI KOJI SU “zažmirili” na ORUŽJE Šmitovog obezbjeđenja

Tri granična policajca kažnjena su smanjenjem plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju Kristijana Šmita da unesu oružje u BiH.

Kako je potvrđeno Kliksu, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prelazu Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. juče je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plate od 15 odsto u naredna tri mjeseca.

Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja Šmita, koga u Federaciji priznaju za visokog predstavnika a u Srpskoj tretiraju kao njemačkog diplomatu ili turistu.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić izjavio je za RTRS, da se nada da je kažnjavanje graničnih policajaca, koji dozvolili obezbjeđenju da nelegalno unesu oružje u BiH početak rasvjetljavanja legalnosti boravka Šmita na teritoriji BiH i njegovog naoružanog obezbjeđenja.

Nešić je najavio da će u ponedjeljak tražiti da mu budu dostavljene sve informacije u vezi sprovedenog postupka, a u kojem su navodno kažnjena trojica graničnih policajaca.

Nastavi čitati

Politika

KOŠARAC TVRDI “Krišto BEZ SAGLASNOSTI Savjeta ministara potpisala deklaraciju u Tirani”

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je danas da je predsjedavajuća Borjana Krišto bez saglasnosti Savjeta ministara stavila potpis na deklaraciju u Tirani, na samitu “Ukrajina – Jugoistočna Evropa”.

Košarac je istakao da jednostrani pristup, samovolja i nekorektno političko ponašanje nikome neće donijeti ništa dobro, niti doprinose povjerenju i izgradnji partnerstva.

– Borjana Krišto ima pravo na vlastito mišljenje, ali kao predsjedavajuća Savjeta ministara apsolutno ne može govoriti u ime BiH bez prethodno usaglašenog stava i obaveznih instrukcija Predsjedništva BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za spoljnu politiku – naveo je Košarac.

On je dodao da je to slučaj i sa deklaracijom koju je potpisala u Tirani.

– Na Savjetu ministara niti smo razmatrali, niti dali saglasnost za potpisivanje ove deklaracije, kao što to nije uradilo ni Predsjedništvo BiH, kao jedini organ nadležan za spoljnu politiku – napisao je Košarac na Instagramu.

Podsjetio je da je stav Srpske o pitanju dešavanja u Ukrajini jasan i definisan, neutralan pristup je jedini mogući model.

– Zahvaljujući tome, BiH ima status neutralne zemlje i nedopustivo je da bilo ko, pa i Borjana Krišto, izlazi sa jednostranim pristupom o stvarima oko kojih konsenzus ne postoji – naveo je Košarac.

Krišto je stavila potpis na nešto što je njen lični stav, nikako na zvaničan i usaglašen stav BiH, naglasio je Košarac i napomenuo da to nije prvi put da ona glumi nekakvog “premijera BiH” umjesto onoga što jeste, predsjedavajuća Savjeta ministara.

Podsjetio je da je Savjet ministara tijelo koje čine ministri iz Republike Srpske i Federacije BiH i predstavlja pomoćni organ Predsjedništvu BiH.

Agencije

Nastavi čitati

Aktuelno