Connect with us

Društvo

PRIMJENITE KAZNE IZ POSTOJEĆIH ZAKONA: Hitno reagovati zbog ubijanja žena

Mislim da je u ovom trenutku najvažnije da se preduzmu hitni koraci ka suzbijanju negativnog trenda porasta ubistava žena u našoj državi, na način da se primijene postojeće zakonske norme, istakla je za “Nezavisne novine” pravnica Izabela Marković.

Inače, Markovićeva je na Pravnom fakultetu u Banjaluci nedavno odbranila master rad “Femicid – rodno zasnovano ubistvo žena”, koji je prvi stručni i naučni rad napisan o ovoj temi u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, u kojem se prvi put definiše femicid, kao takav, nije prošao u dalju proceduru, odlučili smo da provjerimo u kom pravcu je sada najbolje ići, te da li je potrebno uvoditi promjene u postojeće zakone.

Markovićeva podsjeća da naš Krivični zakonik propisuje krivično djelo teškog ubistva, iz kojeg možemo vidjeti da postoji mogućnost da se lišenje života žene, koje je motivisano mizoginijom ili nekim drugim sličnim razlozima, podvede pod ovo krivično djelo.

“Propisana je kazna zatvora najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Dakle, naš pravni okvir pruža adekvatnu zaštitu, međutim, u praksi to i nije slučaj”, ističe Markovićeva i dodaje da je postojeći krivičnopravni okvir adekvatan, ali problem nastaje u njegovoj primjeni.

“Analiza sudske prakse koju sam izvršila za potrebe izrade svog naučnog rada je pokazala da su mnogi slučajevi u kojima je žena ubijena iz bezobzirne osvete ili ljubomore, ili zato što je napustila učinioca djela, pravno kvalifikovani kao krivično djelo ubistvo, a ne kao teško ubistvo. U njihovim obrazloženjima se te činjenice ne vrednuju na adekvatan način prilikom odmjeravanja kazne, a u rijetkim slučajevima kada je primijenjena kvalifikacija teškog ubistva, izrečene su kazne bliže posebnom minimumu propisane kazne. To pokazuje da pravosudna zajednica još nema senzibilitet prema ovom obliku ubistva”, naglašava Markovićeva.

Prema njenim riječima, dok se u javnosti vodi polemika da li je femicid udar na tradicionalnu porodicu i na jezik, iza zatvorenih vrata se dešavaju monstruozni zločini širom naše države.

“Mislim da je krajnje vrijeme da pojedinci shvate da je potrebno da nam svima zajednički cilj bude iskorjenjivanje nasilja, te da trebamo zajednički insistirati na traženju adekvatnog odgovora na ovaj fenomen kroz reakciju nadležnih institucija”, istakla je Markovićeva.

Kako kaže, navedeni nacrt zakona je u javnosti naišao na osudu određenog broja udruženja, koja su svojom peticijom dovela do toga da se sa predloženim tekstom ne nastavi procedura usvajanja.

“Nakon što se to desilo, pojavile su se informacije da određena udruženja, koja su navedena kao potpisnici, tvrde da nikada nisu potpisali tu peticiju, odnosno da nisu znali šta tačno potpisuju. Smatram da je sljedeći korak da se ispita da li je neko zloupotrijebio ili falsifikovao potpise i pečate spornih udruženja, te, ako jeste, da se ta lica procesuiraju”, istakla je Markovićeva.

Podsjećamo, samo u ovom mjesecu su na stravičan način ubijene tri žene u BiH. Tako je 8. maja Refik Mujedinović (69) sjekirom ubio suprugu Halidu Mujedinović (63) iz Gradačca. Nakon toga je 14. maja Radomir Andrić (69) pištoljem usmrtio suprugu Milevu (61) kod Foče, a poslije samo nekoliko dana još jedan strašan zločin je zaprepastio sve, kada je Mujaga Čičkušić sjekirom ubio suprugu Amelu i dvoje djece. U sva tri slučaja, počinioci su izvršili samoubistvo.

Društvo

KAKO POSLUJU HRONIČNI GUBITAŠI: Vide li “Željeznice RS” i “Šume RS” svjetlo na kraju tunela

Prema finansijskim izvještajima, “Željeznice Republike Srpske” su prvi kvartal 2024. završile u minusu od 5,5 miliona KM, dok je u istom periodu minus u “Šumama RS” bio 3 miliona KM. Ipak, situacija u ova dva hronična gubitaša se razlikuje.

Akumulirani gubitak “Željeznica RS” iznosi nevjerovatnih 283 miliona maraka i uprkos mučnom i dugotrajnom procesu restrukturiranja, u koji je utrošeno skoro 100 miliona maraka iz kredita Svjetke banke, pitanje je da li će ovaj gigant isplivati iz dubioze.

Istina, u odnosu na prošlu godinu, gubitak u Željeznicama RS je smanjen za oko milion KM, a preduzeće ima 142 radnika manje nego lani. Tako je broj zaposlenih, sa nekadašnjih 3.600 sveden na 1.812 radnika.

Za razliku od “Željeznica RS” koje, uprkos tome što su gotovo prepolovila broj zaposlenih i dalje tavore u gubicima, u “Šumama RS” se nazire svjetlo na kraju tunela. Podsjećamo, prošle godine u ovo doba u “Šumama RS” je bilo opsadno stanje, a zbog nagomilanih gubitaka najavljena je “sječa direktora”.

U prvom kvartalu ove godine gubitak je prepolovljen. Istina, šumarima je najviše pomogao “onaj odozgo”: dok lani, zbog izrazito kišnog i hladnog proljeća, u šume nisu mogli ući do juna mjeseca, ove godine im je vrijeme išlo na ruku, pa su šumski radovi počeli još u januaru.

Blaško Kaurin, v.d. direktora “Šuma RS” je optimista, ne samo zbog sunčanog i vedrog vrmena, nego i zbog poslovnih rezultata.

-Još uvijek smo u minusu, ali kada poredimo prvo tromjesečje ove godine, sa istim periodom lani, možemo biti zadovoljni – kaže Kaurin za Srpskainfo.

Navodi da je prošle godine ovo preduzeće, koje gazduje sa skoro milion hektara šuma u javnom vlasništvu, prvo tromjesečje završilo sa minusom od oko 6,5 miliona maraka.

-Ove godine je taj gubitak smanjen na oko tri miliona. Prvo tromjesečje uvijek ima neke fiksne troškove, koji moraju da se finansiraju, a istovremeno proizvodnja bude smanjena. Ove godine su vremenske prilike bile povoljne i sa proizvodnjom smo počeli već od januara – kaže Kaurin. Dodaje da je “posao dobro išao”, pa je i otprema je bila bolja nego što su se šumari nadali, što je presudno uticalo na značajno smanjenje gubitaka.

– Uskoro će i šestomjesečni obračun i ja sam siguran da ćemo prvu polovinu ove godine završiti u plusu, Dakle, uvjeren sam da ćemo isplivati iz gubitaka, da će poslovanje biti pozitivno, da Šume RS idu naprijed i da će poslovanje biti još bolje – kaže Kaurin.

Dodaje i da se direktori Šumskih gazdinstava ponašaju domaćinski, pa su našli načina da dodatno smanje troškove, a povećaju proizvodnju. U privredi je računica jednostavna: kad povećaš proizvodnju, a smanjiš troškove rezultat mora biti dobar – kaže Kaurin.

Direktor Šuma RS nije htio da istakne ni jedno šumsko gazdinstvo kao posebno uspješno, jer se situacija na terenu mijenja, u zavisnosti od vremenskih prilika, od raspoloživih drvnih sortimenata i od plasmana.

– Važno je da svi, u skladu sa onim s čim rapolažu, doprinose boljitku. Dosta naših radnika je sada fokusirano samo na proizvodnju, i dosta radimo svojim vlastitim snagama, bez angažovanja podizvođača – kaže Kaurin.

Priznaje da trupaca još uvijek ima na lageru, ali tvrdi da je tako samo zato što je proizvodnja povećana.

Posebnim uspjehom u “Šumama RS” smatraju to što je informacioni sistem već uveden na oko 75 do 85 odsto šuma, a u narednom periodu će, kažu, ovaj sistem proraditi u punom kapacitetu.

Nastavi čitati

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Aktuelno