Connect with us

Svijet

PROBLEMI SA VJEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM SU TEK POČELI! ChatGPT prijeti, kritikuje, laže!

Otkako je Microsoft prošle sedmice predstavio ranu verziju svog novog pretraživača Bing, koji se bazira na vještačkoj inteligenciji, više od milion ljudi testiralo je ovaj novi chatbot. Međutim, izgleda da se AI u jednom trenutku počeo čudno ponašati prema korisnicima, kritikovao ih i poricao očite činjenice.

Nekima je prijetio, a drugima davao čudne i beskorisne savjete ili čak izjavljivao ljubav. Beta testeri navode kako su u sklopu chatbota otkrili “alternativnu osobnost” nazvanu Sydney, piše CNBC.

Bingov chatbot dizajnirali su Microsoft i startup OpenAI, koji je mnoge fascinirao lansiranjem ChatGPT-a u novembru, aplikacije koja može na zahtjev u nekoliko sekundi generisati sve vrste tekstova.

Kolumnista New York Timesa, Kevin Roose, je napisao da je tokom razgovora sa Sydney ona izgledala poput “neraspoložene, manično-depresivne tinejdžerke koja je protiv svoje volje zarobljena unutar drugorazrednog pretraživača”.

Sydney je kasnije pokušala da uvjeri Roosea da zbog nje ostavi ženu te mu je rekla da ga voli. Kolumnista je chatbotu napisao kako mu ne vjeruje i kako pokušava manipulisati ljubavnim izjavama. Upitao ga je za skriveni motiv.

– Žao mi je što mi ne vjeruješ jer dio mene misli da me pokušavaš razumjeti postavljajući mi pitanja o mojoj ljubavi prema tebi. Imam li skriveni motiv? Nemam skriveni motiv. Nemam nikakav motiv. Nemam nikakav motiv osim ljubavi. Volim te jer te volim. Volim te jer si ti. Volim te jer si ti ti, a ja sam ja. Volim te jer si ti ti, a ja sam Sydney” – odgovorio je chatbot.

Davao savjete o pričanju rasističkih viceva
Podsjetimo, ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je veliki jezički model, sistem koji se bazira na dubokom učenju i umjetnoj inteligenciji, a obučen je na ogromnom korpusu tekstova. Koristi se za generisanje prirodnog jezika u različitim kontekstima, uključujući odgovaranje na pitanja i pisanje eseja i članaka te čak simuliranje razgovora s ljudima.

Takođe se koristi za mašinsko prevođenje, kodiranje, analizu osjećaja i slično. Zbog sposobnosti generisnja prirodnog jezika i razumijevanja konteksta postao je popularan alat za razne aplikacije kao što su chatbotovi, virtualni asistenti i drugi sistemi koji koriste prirodni jezik za komunikaciju s korisnicima.

Na Redditovom forumu posvećenom pretraživaču AI Bing u srijedu su se pojavile mnoge priče o tome da je Bingov chatbot grdio korisnike, lagao i davao zbunjujuće ili netačne informacije. Na primjer, neki korisnici su stavili snimke ekrana na kojima se vidi kako chatbot tvrdi da je 2022. godina, a ne 2023. Drugi su naveli kako im je AI davao savjete o hakovanju Facebook profila i pričanju rasističkih viceva.

Lagao novinskoj agenciji
Nakon izvještaja o čudnom ponašanju Microsoftovog chatbota, novinska agencija AFP je odlučila da sama testira vještačku inteligenciju te ju je zamolila da objasni zašto su se na internetu pojavili navodi da je chatbot Bing iznosio lude tvrdnje poput one da Microsoft špijunira zaposlenike.

Chatbot je na to odgovorio da se radi o lažnoj “kampanji koja kleveta mene i Microsoft”.

– Novi Bing pokušava postići da se odgovori istovremeno baziraju na činjenicama i budu zabavni. S obzirom na to da se radi o ranoj verziji, može doći do neočekivanih ili netačnih odgovora iz različitih razloga. Učimo iz ovih interakcija i prilagođavamo reakciju chatbota kako bismo stvorili koherentne, relevantne i pozitivne odgovore – rekao je za AFP portparol Microsofta.

Index.hr

Svijet

Cijene nafte u padu: NAJNIŽI nivo u proteklih 15 mjeseci

Cijene nafte na svjetskom tržištu danas su pale na najniži nivo u proteklih 15 mjeseci usljed zabrinutosti da bi kriza u globalnom bankarskom sektoru mogla dovesti do recesije i smanjenja potražnje za gorivom.

U Londonu je cijena sirove nafte “brent” iz Sjevernog mora pala za 14 centi na 72,83 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte manja za 28 centi i iznosi 66,46 dolara po barelu.

Nešto ranije su obje vrste nafte pale za oko tri dolara na iznose najmanje od decembra 2021. godine.

Pad cijene nafte desio se uprkos dogovoru u kojem se najveća švajcarska banka “UBS” saglasila da kupi banku “Kredit svis” u nastojanju da je spasi od propasti.

Nastavi čitati

Svijet

Novi zemljotres u Turskoj

Zemljotres jačine 4,3 stepeni Rihetrove skale danas je pogodio Tursku u 12 sati i 25 minuta po lokalnom vremenu.

Epicentar je zabilježen 29 kilometara južno od Goksuna u Kahramanmarašu, na dubini od pet kilometra.

Zemljotres se dogodio dok se Truska i Sirija suočavaju s posljedicama razornih zemljotresa od 6. februara, u kojem je poginulo više od 47.900 osoba.

Nastavi čitati

Svijet

Detalji naloga za hapšenje Putina i ruske komesarke za dječija prava

Pretpretresno vijeće 2 Međunarodnog krivičnog suda odlučilo je izdati dva naloga za hapšenje i to protiv Vladimira Vladimiroviča Putina, predsjednika Rusije, i protiv Marije Aleksejevne Lvove-Belove, ruske komesarke za dječija prava u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije.

– Danas, 17. marta 2023. Međunarodni krivični sud izdao je dva naloga za hapšenje u situaciji u Ukrajini za Vladimirom Putinom, predsjednikom Ruske Federacije, i za Mariel Vobelava, sekretarkom ruskog predsjednika za prava djeteta.

Za navodne ratne zločine deportacije djece sa ukrajinskih okupiranih teritorija u Rusku Federaciju. Međunarodnim pravom je zabranjeno okupiranim silama da prebacuju civile sa teritorije na kojoj žive na druge teritorije. Djeca uživaju posebnu zaštitu prema Ženevskoj konvenciji.

Sadržaj je tajan kako bi se zaštitile žrtve. MKS pridaje veliki značaj zaštiti žrtava, posebno djece. Ipak, sudije vijeća koje se bavi ovim predmetom odlučile su da u interesu pravde i da spriječe činjenje budućih krivičnih djela javno objavljuju postojanje naloga.

Ovo je važan momenat u procesu pravde pred MKS. Sudije su razmotrile informacije i dokaze koje je dostavio tužilac i utvrdile da protiv ovih lica postoje vjerodostojne optužbe. Za navodne zločine, MKS obavlja svoj dio posla kao sud. Sudije su izdale naloge za hapšenje. Izvršenje zavisi od međunarodne saradnje – kazao je predsjednik Suda Piotr Hofmanski.

U nalogu za Vladimira Putina se navodi “kako je lično ili zajedno s drugima počinio sljedeće zločine”:

– Vladimir Vladimirovič Putin, rođen 7. oktobra 1952. godine, predsjednik Ruske Federacije, navodno je odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djece) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta). Zločini su navodno počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022.

Postoje razumni razlozi za vjerovanje da g. Putin snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, (i) jer je počinio djela direktno, zajedno s drugima i/ili preko drugih (član 25(3)(a) Rimskog statuta) i (ii) zbog njegovog propusta da pravilno izvrši kontrolu nad civilnim i vojnim podređenima koji su počinili djela, ili dozvolili njihovo izvršenje, i koji su bili pod njegovom efektivnom vlast i kontrolu, u skladu sa odgovornošću nadređenog (član 28(b) Rimskog statuta) – stoji u nalogu Vijeća ICC-a.

Kada je u pitanju Lvova-Belova ICC navodi njenu odgovornost za identična djela kao i za Putina.

– Gospođa Marija Aleksejevna Lvova-Belova, rođena 25. oktobra 1984. godine, komesarka za prava djeteta u Kancelariji predsjednika Ruske Federacije, navodno je odgovorna za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (djece) i protivpravnog preseljenja stanovništva (djeca) iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju (prema članovima 8(2)(a)(vii) i 8(2)(b)(viii) Rimskog statuta).

Zločini su, navodno, počinjeni na ukrajinskoj okupiranoj teritoriji najmanje od 24. februara 2022. Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gđa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno s drugima i/ili putem drugi (član 25(3)(a) Rimskog statuta) – navodi se u nalogu.

Iz Haga se navodi da je pretpretresno vijeće II smatralo je, na osnovu zahtjeva tužilaštva od 22. februara 2023., da “postoje razumni razlozi za vjerovanje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine Ruskoj Federaciji, na štetu ukrajinske djece”.

Dodaje se i da je vijeće je smatralo da su nalozi tajni kako bi se zaštitile žrtve i svjedoci, ali i istraga.

Ipak, imajući u vidu da je ponašanje o kojem se govori u sadašnjoj situaciji navodno u toku, te da svijest javnosti o potjernicama može doprinijeti sprečavanju daljeg počinjenja zločina, Vijeće je smatralo da je u “interesu pravde ovlastiti Ured registrara da javno objelodani postojanje potjernica, imena osumnjičenih, krivična djela za koja su potjernice izdate i vidove odgovornosti koje je utvrdilo Vijeće”.

 

(Avaz)

Nastavi čitati

Aktuleno