Connect with us

Politika

PROEVROPSKI OPTIMIZAM NAKON SASTANKA U SARAJEVU: BiH čeka datum pregovora i milijardu evra od EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen istakla je danas u Sarajavu da je BiH postigla određeni napredak na putu ka Evropskoj uniji.

“Potrebno nam je da vidimo usvajanje još nekih zakona. Intenzivno smo razgovorali i na temu “Plana rasta”. Tu otvaramo vrata za sedam važnih sektora, da mogu da djeluju na zajedničkom evropskom tržištu. One mogu donijeti jednu milijardu evra BiH”, istakla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Navela je da bi tada očekivani rast BDP-a u BiH bio 10 odsto.

“Velika prilika je pred BiH, ali i pred EU, jer ona je nekompletna bez zapadnog Balkana”, dodala je Fon der Lajen.

U ovom trenutku želim iskazati optimizam i uvjerenje kada je u pitanju otvaranje pregovora BiH sa EU, kao i podrška Hrvatske i Holandije na tom putu, rekla je predsjedavajuća Savjeta ministara Borjan Krišto nakon sastanka sa Fon der Lajen.

Navela je da je na današnjem sastanku informisala kolege iz EU šta je BiH uradila protekle godinu na tom putu.

“Imali smo 59 sjednica Savjeta ministara. Želim se zahvaliti i na sastanku političkih lidera protekle sedmice, na kojima su dogovoreni pravci djelovanja u narednom periodu. Od 13 prijedloga zakona, njih šest je usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH”, navela je Krišto na konferenciji za novinare.

Navela je da očekuje od EU da nastavi podržavati sve pozitivne procese unutar BiH.

Očekujem da imamo i prijedlog budžeta za 2024. godinu, što je veoma važno na našem evropskom putu – dodala je ona.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakao je da je Hrvatska godinama unazad najčvršći prijatelj BiH na njenom evropskom putu.

“Ništa nije slučajno, pa ni ovaj sastanak, a on je plod dugotrajnih razgovora, ali i podsticaj da se donesu određeni zakoni. I onda u izvještaju 21. marta u Briselu da se stvore preduslovi da se dobije konsenzus od 27 država o pristupanju BiH EU. Na temelju onoga što smo čuli uz podršku svih nas, mislim da ćemo dobiti sve argumente da odluka u Briselu bude pozitivna”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Predsjednik Vlade Holandije Mark Rute istakao da je zadovoljstvo Holandije da pomogne BiH na putu ka EU.

“Јačati demokratiju i vladavinu prava, jer svima je interes da BiH zauzme svoje mjesto za stolom u evropskoj porodici. Moramo biti iskreni i reći da je ostalo još puno posla kako bi se došlo do stepena ispunjavanja svih uslova, ali se ide naprijed. Evropska komisija je tu da pruži podršku na tom putu i zato smo ovdje”, naveo je Rute.

Politika

“VLAST VARA NAROD” Borenović poručio da BRISEL ne mogu prevariti

Činjenica da BiH neće dobiti prvu tranšu od oko 70 miliona evra, od ukupno milijardu, koliko je planirano od EU za BiH u okviru Plana rasta za Zapadni Balkan, još jednom pokazuje koliko se izvršna vlast ove zemlje diletantski ponaša prema ozbiljnim EU projektima i programima.

Rekao je ovo predsjednik PDP, Branislav Borenović, ističući da vladajuća BiH koalicija misli da, ako vara vlastiti narod, može prevariti i briselsku birokratiju.

– Ta njihova politika i priča da su usaglasili skoro sve možda prolazi u nekim njihovim kvazi-političkim kuloarima, ali ne može proći u EU. Jasna su pravila kako se povlače novci iz Plana rasta, a to uspješno rade zemlje iz cijelog regiona – kaže Borenović.

Dodaje da Savjet ministara BiH i aktuelna koalicija SNSD-Trojka-HDZ čine neuspješnim i beznadežnim naše društvo, što se pokazuje i sada, kada su nas ostavili bez planiranih 70 miliona evra.

– To je katastrofalan rezultat njihovog nerada. Ne mogu usaglasiti ispunjavanje Plana rasta, ali efikasno mogu usaglasiti budžet u kojem povećavaju sredstva za UIO da bi namirili sramnih 100 miliona za kupovinu zgrade narodnim parama od Dodikovog kuma. Samo u javnim nabavkama, novom zapošljavanju i arčenju budžeta su jako uspješni – poručio je Borenović.

Nastavi čitati

Politika

IZNESENE LAŽI O STANJU FINANSIJA Ministarstvo DEMANTOVALO Amerikance

Saopštenje američke Ambasade o stanju duga je u potpunosti u skladu sa pritiscima sa kojima se Republika Srpska suočava i miješanjem u unutrašnju politiku na krajnje neprimjeren i površan način, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

– Ne čudi takva objava, ali je čudno da su se pojedini mediji odmah uključili u prenošenje laži – navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantuje sve iznesene laži o stanju finansija koje imaju za cilj da dodatno unesu nemir i pojačaju efekat sankcija.

Istakli su da Republika Srpska nema problema sa nivoom zaduženja, kao ni sa otplatom postojećih obaveza.

– Istovremeno sa planiranim zaduživanjima, redovno se otplaćuju sve budžetske obaveze i stari dug. Sve realizovane emisije dugoročne i kratkoročne su javnosti dostupne na sajtu Ministarstva finansija – zaključili su u saopštenju.

Nastavi čitati

Politika

Ambasada SAD upitala VLADU SRPSKE: Gdje su nestale MILIJARDE uzete na zajam?!

Ambasada SAD u BiH oglasila se na mreži Iks gdje je istaknuto da se Vlada Republike Srpske u posljednjih 18 mjeseci samo na Banjalučkoj berzi zadužila za više od 1.1 milijardu KM.

To je značajan iznos koji ne uključuje čak ni komercijalne kredite koje je Vlada Republika Srpska uzela, a čiji uslovi nisu stavljeni na raspolaganje javnosti. Dakle, ako je Vlada Republike Srpske ipak završila sa deficitom i dalje ima problema s plaćanjem i poštovanjem rokova plaćanja socijalnih usluga i poljoprivrednih subvencija, postavlja se pitanje gdje je nestao sav taj novac – navela je Ambasada SAD u objavi na svom Iks nalogu.

Nastavi čitati

Aktuelno