Connect with us

Svijet

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE: Zabilježeno više od 800 zemljotresa

​Island je proglasio vanredno stanje, a policijski zvaničnici pozivaju stanovnike da evakuišu priobalni grad Grindavik nakon intenzivnog talasa zemljotresa na jugozapadu zemlje koji je povezan sa mogućom erupcijom vulkana.

Od ponoći do 14 časova zabilježeno je skoro 800 zemljotresa u petak, na dubini od 3-3.5 kilometara, saopšteno je iz islandskog meteorološkog zavoda.

U saopštenjima od petka, islandska agencija za civilnu zaštitu rekla je da bi tunel od magme koji se formira mogao doći do Grindavika, dok su islandske vlasti saopštile da je nemoguće reći da li bi i gdje bi magma mogla da izbije na površinu.

“Zemljotresi mogu postati jači od onih koji su se već dogodili, a ovaj niz događaja mogao bi dovesti do erupcije. Međutim, još uvijek nema znakova da se magma približava površini. Njeno kretanje se pomno prati”, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

Magma je mješavina rastopljene i poluotopljene stijene koja se nalazi ispod površine Zemlje, a koja može izazvati erupciju kada nađe put do površine, postajući lava.

Vlasti su pozvale stanovnike da se mirno evakuišu i naglasile da nema neposredne opasnosti.

“Želimo da ponovimo da stanovnici moraju evakuisati svoje domove i napustiti grad. Takođe, želimo da ponovimo da se ne radi o hitnoj evakuaciji, te da ima dovoljno vremena da se pripremimo, obezbjedimo stvari i mirno odemo iz grada”, saopštila je Agencija za civilnu zaštitu.

“Jasno je da imamo posla sa događajima koje mi Islanđani do sada nismo doživjeli, barem ne od erupcije u Vestmanejaru. Zajedno smo se suočili sa tim i nećemo klonuti duhom”, dodali su iz Agencije za civilnu zaštitu.

Ambasada SAD na Islandu izdala je upozorenje o vulkanu, upozoravajući na pojačane znakove vulkanske aktivnosti.

“Ako dođe do erupcije, slijedite uputstva islandskih vlasti. Vulkanske opasnosti mogu uključivati lavu, toksične gasove i jak dim od požara zapaljenih lavom”, navodi se u saopštenju.

Svjetski poznati termalni bazen Plava laguna u ovoj oblasti već je zatvoren zbog seizmičke aktivnosti koja je u toku.

Od 2021. godine erupcija je bila skoro svakih 12 meseci, a posljednja se dogodila u julu južno od glavnog grada Islanda Rejkjavika.

Island se nalazi na granici tektonske ploče koja se neprestano razdvaja, gurajući Severnu Ameriku i Evroaziju jednu od druge duž linije Srednjoatlantskog grebena, prenosi “Telegram”. U njemu se nalaze 32 aktivna vulkana.

Svijet

“BIO JE SPREMAN DA ME LIKVIDIRA”: Tramp iznio ŽESTOKE OPTUŽBE na račun Bajdena

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp tvrdi da je Ministarstvo pravde (DoJ) željelo da ga ubije, kao i da je predsjednik Džo Bajden bio spreman da ga “ukloni i dovede njegovu porodicu u opasnost”.

Tramp je ovo poručio na društvenim mrežama i u mejlu za prikupljanje sredstava.

U mejlu za prikupljanje sredstava Tramp je naveo da “oni žude da urade nezamislivo“.

– Džo Bajden je bio spreman da me likvidira i dovede moju porodicu u opasnost – napisao je Tramp.

Optužbe na račun Ministarstva pravde
U objavi na svojoj mreži Truth Social bivši američki predsjednik je optužio Ministarstvo pravde da je namjeravalo da protiv njega upotrebi “smrtonosnu silu”.

– DoJ pokvarenog Džoa Bajdena, u svom nezakonitom i neustavnom napadu na Mar-a-Lago, ovlastio je FBI da upotrebi smrtonosnu silu – poručio je on.

Gardijan navodi da se ovo odnosi na nalog za pretres koji je izvršen u avgustu 2022, kada su agenti FBI u civilu izvršili raciju na Trampovo imanje Mar-a-Lago u potrazi za poverljivim dokumentima koje je on navodno odbio da preda vladi.

U sudskom podnesku Trampovog pravnog tima, podnetom u maju navodi se da je nalog za pretres sadržao “izjavu o politici u vezi sa upotrebom smrtonosne sile”, koja podrazumijeva da “službenici za sprovođenje zakona Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu kada je to potrebno”.

“Upotreba smrtonosne sile je dozvoljna”
Citat naveden u podnesku je očigledno preuzet iz politike Ministarstva pravde u kojoj se navodi upotreba sile u izvršenju naloga za pretres.

Neskraćeni tekst politike glasi: Službenici za sprovođenje zakona i popravni službenici Ministarstva pravde mogu koristiti smrtonosnu silu samo kada je to neophodno, odnosno kada službenik ima razumno uvjerenje da predmet takve sile predstavlja neposrednu smrtnu opasnost ili ozbiljne fizičke povrede službenika ili druge osobe.

U saopštenju, FBI je opisao upotrebu tih riječi kao ”standardnu izjavu o politici koja ograničava upotrebu smrtonosne sile i da niko nije naredio da se preduzmu dodatni koraci i po ovom pitanju nije bilo odstupanja od norme”.

Nastavi čitati

Svijet

OBRAT AMERIČKE POLITIKE! SAD podržavaju kreiranje palestinske države?

Američki predsjednik Džozef Bajden podržava stvaranje palestinske države samo kroz direktne pregovore, saopšteno je danas iz Bijele kuće, nakon što su Norveška, Španija i Irska najavile da će priznati palestinsku državu.

Predsjednik snažno podržava rješenje kojim se predviđaju dvije države i uvijek je to činio tokom svoje karijere. On vjeruje da bi palestinska država trebala biti ostvarena kroz direktne pregovore dvije strane, a ne kroz jednostrano proglašenje, rekao je danas portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući Džon Kirbi.

Norveška Vlada objavila je nešto ranije odluku da će priznati palestinsku državu. Slično obavještenje objavile su Irska i Španija da će zvanično priznati palestinsku državnost u utorak, 28. maja, kada odluka Norveške stupi na snagu.
Neposredno nakon objava, šef izraelske diplomatije Izrael Kac naredio je povlačenje ambasadora iz Irske, Norveške i Španije.

Palestinsku državu do sada je priznalo devet članica EU – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – koje su to učinile 1988. godine, prije ulaska u blok, a Švedska 2014. godine. Ukupno su 142 zemlje priznale su palestinsku državu.

Nastavi čitati

Svijet

NETANJAHU SE POBUNIO “Priznavanje Palestine nagrada za terorizam”

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu osudio je danas najavu Irske, Španije i Norveške da će uskoro priznati nezavisnu Palestinu kao ”nagradu za terorizam” i naglasio da Tel Aviv ostaje odlučan kada je u pitanju pobjeda u Pojasu Gaze.

Netanijahu je u saopštenju iznio tvrdnju da 80 odsto Palestinaca na Zapadnoj obali “podržava masakr koji je izveo Hamas 7. oktobra”, prenosi Tajms of Izrael.

– Ovom zlu se ne sme dati zemlja. To će biti teroristička država. Pokušaće da ponove masakr od 7. oktobra, a mi na to nećemo pristati – rekao je on.

Izraelski lider je naglasio da “nagrada za terorizam neće donijeti mir” i da odluka ovih zemalja o prizanju Palestine neće spriječiti Izrael da pobijedi Hamas.

Norveška, Španija i Irska najavile su ranije danas da će priznati palestinsku državu 28. maja.

Kako je rekao irski ministar spoljnih poslova Majkl Martin, Irska planira da prizna palestinsku državu na osnovu njenih granica iz 1967. godine, što uključuje Gazu, Zapadnu obalu, kao i da glavni grad i Izraela i Palestine bude Jerusalim.

Tanjug

Nastavi čitati

Aktuelno