Connect with us

Banjaluka

PRVA SKUPŠTINA GRAĐANA! Banjalučani diskutovali o preduzetništvu na području grada

Prvo zasjedanje Skupštine građana održano je danas u Domu omladine, a 35 članova ove prve Skupštine građana imali su priliku da diskutuju o preduzetništvu na području grada, ali i da iznesu određene preporuke i na taj način se uključe u deliberativni proces i povećaju svoje učešće u donošenju odluka, saopšteno je iz Gradske uprave.
U ime Grada, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za društvene djelatnosti Danijela Kajkut otvorila je današnju Skupštinu građana i poželjela uspješan rad članovima.

I na ovaj način moći ćemo da čujemo preporuke, prijedloge i primjedbe naših sugrađana kako bismo dodatno poboljšali preduzetništvo kod mladih u našem gradu – kazala je Kajkut i zahvalila se Savjetu Evrope za podršku ovom projektu.

Koordinator projekta „Razvoj demokratskog učešća na lokalnom nivou u Banjoj Luci“, Siniša Marčetić zahvalio je građanima koji su izrazili želju za učešće u realizaciji ovog projekta i čestitao građanima koji su metodom slučajnog odabira izabrani za prvu Skupštinu građana.

Oni danas započinju zasjedanje i proći će deliberativni proces i fazu učenja, uz podršku eksperata iz oblasti preduzetništva i mladih. Takođe, imaće priliku da iznesu i preporuke, da ih nominuju i kao takve će biti iznesene odbornicima u Skupštini Grada. Jedan smo od prvih gradova u Jugoistočnoj Evropi, koji će provesti ovaj proces u saradnji sa Savjetom Evrope i ovo je dobar način da se građani uključe u donošenje odluka na lokalnom nivou – kazao je Marčetić.

Jedan od 35 članova Skupštine građana, Brane Moconja rekao je da je ovo dobra prilika da građani iznesu svoje mišljenje.

Teritorijalno smo raspoređeni, kao i po različitim uzrasnim grupama. Ovo je vrlo dobar potez Grada i nastojaćemo da svojim prijedlozima tražimo od Skupštine da usvoji naše prijedoge – kazao je Moconja.

Miroslav Margetić, takođe član Skupštine građana, kazao je da ima velika očekivanja od ovog projekta.

Ako se čuje naš glas, nas ljudi koji žive ovdje i koji nemamo lične interese, i ako se makar jedna ideja usvoji nešto smo napravili. Među prvima smo koji su ovo uradili i to je jedan plus u svemu ovom. Banja Luka je zaista jedan proevropski grad – naveo je Margetić.

Tokom današnjeg događaja u Domu omladine, prisutnima su se obratili i predsjednik Doma lokalnih vlasti Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope i gradonačelnik njemačkog grada Sindelfingena, Bernd Vohringer, te projekt menadžer Savjeta Evrope, Damjan Jugović.

Podsjećamo, Skupština građana dio je projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“, koji Grad Banja Luka realizuje u saradnji sa Savjetom Evrope.

Banjaluka

NAKON CJELODNEVNOG ZASJEDANJA! Skupština Grada nastavlja sutra sa radom

Nastavak 26. sjednice Skupštine grada Banje Luke zakazan je za sutra, 28. februar sa početkom u 9.00 časova.

Nakon današnjeg cjelodnevnog zasjedanja, usvojen je dnevni red i završena je diskusija po dvije tačke dnevnog reda.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da je ovo još jedna u nizu teških i iscrpljujućih sjednica tokom kojih su ponovo odbijene tačke značajne za svakodnevni život građana Banje Luke.

-Iza nas je još jedna iscrpljujuća i bizarna sjednica, na kojoj su po nalogu SNSD – a odbijene tačke koje se odnose na životne teme. Odbijena je odluka da se obezbijedi besplatan i povoljniji javni prevoz. Odbijena je i odluka za povećanje subvencija za privatne vrtiće, ali i odluka da se borimo da kladionice i kockarnice ne budu smještene u blizini škola – poručio je gradonačelnik.

Dodao je da su pokušali spriječiti i da se tačka za rješavanje vodosnabdijevanja sa sistema Banjica stavi na dnevni red.

-Iako je prijedlog za pitanje sistema Banjica na kraju stavljen na dnevni red, uvjeren sam da će SNSD učinite sve da to ne bude usvojeno. Ovo su sve životne teme i zaista je bizarno da neko odbija odluke od životne važnosti za građane – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je istakao da će pozvati na zajedničku borbu penzionere, ali i sve ostale građane kojima su ovakvim odlukama uskraćena mogućnost da ostvare neka prava i da dobiju neke povoljnije i bolje uslove.

Naime, tokom današnjeg zasjedanja odbornici su imali višečasovnu raspravu o dnevnom redu, koji je usvojen tek u kasnim poslijepodnevnim časovima. Okončali su i diskusiju o statusu zaposlenih u Gradskoj upravi, dok će se u nastavku ovog zasjedanja zakazanom za sutra – pred odbornicima, između ostalog, naći odluka o podršci u liječenju omladine i trudnica oboljelih od dijabetesa tipa 1, prijedlog trajnog rješenja pitanja vodosnabdijevanja sa sistema „Banjica“, te program dodjele subvencija poslovnim subjektima u Banjoj Luci za 2024. godinu. Osim toga, gradski parlamentarci razmatraće i više tačaka koje se odnose na produžetak zakupa pod posebnim uslovima, kao i odluke o utvrđivanju naziva za više ulica.

Nastavi čitati

Banjaluka

MILANOVIĆ IZRAZIO DUBOKO NEZADOVOLJSTVO, zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice

Nakon što je dnevni red usvojen, odbornici Skupštine grada Banjaluka počeli su raspravljati o Informaciji o statusu radnika zaposlenih u Gradskoj upravi.

Dragan Milanović, odbornik PDP-a, izrazio je nezadovoljstvo zbog nedostatka transparentnosti u vođenju sjednice. Kritikovao je predsjednika Skupštine zbog pokušaja manipulacije Poslovnikom, naglašavajući nedostatak pripreme za diskusiju. Milanović je istakao da je očekivao pisani materijal i jasnije smjernice za raspravu te da je postupak vođenja sjednice nedorečen i besmislen. Kritikovao je i nedostatak uključivanja drugih tačaka koje su trebale biti na dnevnom redu.
– Mi smo trebali dobiti pisani materijal, niti su se stekli uslovi da diskutujemo, jer ne znamo o čemu da diskutujemo i kako ste vi planirali voditi ovu diskusiju. Ja mislim da ste ovo nakaradno krenuli, ovo nema smisla. Tačka je važna, a mi moramo da se držimo Poslovnika. Zna se ko može predložiti tačku. Vi ste prekršili Poslovnik stavljajući ovu tačku, a 28 tačaka niste uvrstili u dnevni red iako smo imali materijale, rekao je Milanović.

Predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, odgovorio je kako je tražio pripremu materijala, ali da ga nije dobio. Najavio je da će dati riječ predstavnicima Sindikata uprave koji su pozvani na sjednicu.

Nastavi čitati

Banjaluka

STANIVUKOVIĆ OGORČEN “Đajićevi odbornici ODBILI SUBVENCIJE za privatne vrtiće, KOLEKTORE, VEĆE TAKSE ZA KLADIONICE”

-Đajićevi odbornici su upravo odbili prijedlog povećanja subvencija za privatne vrtiće za svako dijete kao i prijedlog povećanja taksi kladionicama i kockarnicama koje posluju u blizini škola do nivoa da ne mogu finansijski biti održivi što bi dovelo do zatvaranja objekata.
Takođe, po ko zna koji put odbili su prijedlog o neradnoj nedjelji, izgradnju kolektora otpadnih voda i sve ono što je korisno za naše građane, mlade ljude i djecu, napisao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković na društvenoj mreži X.

-Njihova politika je politika odbijanja i destrukcije, koja će im se u oktobru vratiti kao bumerang, zaključio je Stanivuković.

Nastavi čitati

Aktuelno