Connect with us

Društvo

“Putevi RS” sa mape brišu 12 CRNIH TAČAKA

Od 78 opasnih mjesta na putevima Srpske gdje su u proteklom periodu izgubljeni brojni životi, preduzeće “Putevi RS” je za njih 12 izradilo plan sanacije, a prema riječima saobraćajnih stručnjaka prioritet bi trebalo da budu lokacije Tutnjevac i Ljubogošta.

Na takozvanim “crnim tačkama”, kažu stručnjaci, uglavnom nema zaštitnih ograda, put nije proširen, a na nekima nedostaju čak i upozorenja kako bi vozači bili upozoreni na opasnost i kako bi otvorili četvoro očiju.

Prema riječima portparolke “Putevi RS” Natalije Kostrešević sa sanacijom 12 najopasnijih mjesta, za koje je urađena projektna dokumentacija, krenuće se nakon što ovo preduzeće obezbijedi finansijska sredstava koja su neophodna za realizaciju projekata.

– Do sada je izvršena trajna sanacija opasnih mjesta, između ostalog, na magistralnom putu Banjalučka pijaca – Rebrovac – Čelinac, zatim na magistralnom putu Klašnice dva – Šargovac u mjestu Glamočani, na ukrštanju u mjestu Gornja Vijaka – kazala je Kostreševićeva.

Dodala je da od tih identifikovanih opasnih mjesta, njih 47 obilježeno dodatnom saobraćajnom signalizacijom, takozvanom “žutom tablom”.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas Srpske” je istakao da loša putna infrastruktura i nedostatak svijesti o važnosti poštovanja propisanih mjera dodatno uzrokuju nesreće koje gotovo svakog dana odnose živote.

– Krivine Tutnjevac, koja se nalazi na putu Banjaluka – Prnjavor, Piljagići, na dionici Prijedor – Banjaluka i Ljubogošta kod Pala su mjesta na kojima iz godine u godinu strada najviše učesnika u saobraćaju zbog čega bi te dionice trebalo prve da se nađu na spisku za sanaciju – kazao je Radović.

Nesreće

Prema podacima MUP-a RS, lani se na putevima Srpske dogodilo 9.896 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 100 lica, za jedno manje u odnosu na godinu ranije. Prema starosnoj strukturi, najviše smrtno stradalih lani, odnosno njih 21, je starosti od 21 do 30 godina, a među poginulima je i šest maloljetnika.

Dodao je da je u prva dva mjeseca ove godine na putevima u Srpskoj poginulo deset lica, što je nešto manje u odnosu na isti period lani. Februar ove godine je, istakao je on, bio jako težak, jer je tokom tog mjeseca na putevima Srpske poginulo čak osam lica.

– Trebalo bi­ da svi mnogo više radimo na tome da se ove brojke u budućnosti smanje. Od malih nogu treba da se krene sa prevencijom i edukacijom. Posebno pažnju moramo posvetiti mladima od 17, 18 i 19 godina koje ponese adrenalin i potreba za dokazivanjem u saobraćaju – kazao je Radović.

Dodao je da u saobraćaj ne treba ulaziti sa strahom, ali mora sa sviješću da vožnja sa sobom nosi opasnosti ako se ne pridržavamo saobraćajnih pravila.

– Da bi bezbjednost u saobraćaju bila što veća, treba mnogo više novca da se uloži. Tako što bismo u novinama, na portalima i televizijama, pa i društvenim mrežama svakodnevno emitovali upozorenja za pojas, brzinu kretanja – rekao je Radović i dodao da je dobar primjer kampanja “Kad se život preokrene”.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS govore da se u januaru i februaru ove godine dogodilo 1.465 saobraćajnih nezgoda. Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda tokom protekla dva mjeseca, prema podacima MUP-a, su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, te nedržanje odstojanja, dok se najveći broj saobraćajnih nezgoda već godinama događa u ulicama u naselju i na magistralnom putu.

(Glas Srpske)

Društvo

Danas počinje prvi upisni rok za SREDNJOŠKOLCE U SRPSKOJ

Prvi upisni rok u srednje škole u Republici Srpskoj za odlične učenike, koji imaju 60 i više bodova, počinje danas, a rezultati će biti objavljeni 20. juna.

Iduće školske godine u prvi razred predviđen je upis za 10.197 učenika.

Upisivanje svršenih osnovaca u prve razrede srednjih škola obavljaće se i u julskom upisnom roku.

Deficitarna zanimanja biće i ove godina stipendirana od lokalnih zajednica i Vlade Srpske.

Nastavi čitati

Društvo

SPREMITE SE NA ČEKANJE: Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica

Na graničnim prelazima Gradiška i Kostajnica jutros je pojačan intenzitet saobraćaja na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Iz AMS navode da na ostalim prelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika zabranjen je saobraćaj za vozila nosivosti veće od pet tona

Teretna vozila preko pet tona preusmjeravaju se na novi most Bratoljub u Bratuncu i na prelaz Rača, dok autobusi mogu koristiti prelaz Šepak.

Nastavi čitati

Društvo

DJEVOJČICE VODE: U Srpskoj za 24 časa rođeno 18 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 18 beba, 10 djevojčica i osam dječaka.

U Banjaluci je rođeno osam beba, u Doboju tri, po dvije bebe u Zvorniku i Gradišci, a po jedna beba u Bijeljini, Nevesinju i Foči.

U Banjaluci je rođeno pet djevojčica i tri dječaka, u Doboju dva dječaka i jedna djevojčica, u Zvorniku dvije djevojčice, u Gradišci jedan dječak i jedna djevojčica, po jedan dječak u Bijeljini i Nevesinju, i u Foči jedna djevojčica

Poroda nije bilo u Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Trebinju.

Nastavi čitati

Aktuelno