Connect with us

Društvo

“Putevi RS” sa mape brišu 12 CRNIH TAČAKA

Od 78 opasnih mjesta na putevima Srpske gdje su u proteklom periodu izgubljeni brojni životi, preduzeće “Putevi RS” je za njih 12 izradilo plan sanacije, a prema riječima saobraćajnih stručnjaka prioritet bi trebalo da budu lokacije Tutnjevac i Ljubogošta.

Na takozvanim “crnim tačkama”, kažu stručnjaci, uglavnom nema zaštitnih ograda, put nije proširen, a na nekima nedostaju čak i upozorenja kako bi vozači bili upozoreni na opasnost i kako bi otvorili četvoro očiju.

Prema riječima portparolke “Putevi RS” Natalije Kostrešević sa sanacijom 12 najopasnijih mjesta, za koje je urađena projektna dokumentacija, krenuće se nakon što ovo preduzeće obezbijedi finansijska sredstava koja su neophodna za realizaciju projekata.

– Do sada je izvršena trajna sanacija opasnih mjesta, između ostalog, na magistralnom putu Banjalučka pijaca – Rebrovac – Čelinac, zatim na magistralnom putu Klašnice dva – Šargovac u mjestu Glamočani, na ukrštanju u mjestu Gornja Vijaka – kazala je Kostreševićeva.

Dodala je da od tih identifikovanih opasnih mjesta, njih 47 obilježeno dodatnom saobraćajnom signalizacijom, takozvanom “žutom tablom”.

Vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović za “Glas Srpske” je istakao da loša putna infrastruktura i nedostatak svijesti o važnosti poštovanja propisanih mjera dodatno uzrokuju nesreće koje gotovo svakog dana odnose živote.

– Krivine Tutnjevac, koja se nalazi na putu Banjaluka – Prnjavor, Piljagići, na dionici Prijedor – Banjaluka i Ljubogošta kod Pala su mjesta na kojima iz godine u godinu strada najviše učesnika u saobraćaju zbog čega bi te dionice trebalo prve da se nađu na spisku za sanaciju – kazao je Radović.

Nesreće

Prema podacima MUP-a RS, lani se na putevima Srpske dogodilo 9.896 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo 100 lica, za jedno manje u odnosu na godinu ranije. Prema starosnoj strukturi, najviše smrtno stradalih lani, odnosno njih 21, je starosti od 21 do 30 godina, a među poginulima je i šest maloljetnika.

Dodao je da je u prva dva mjeseca ove godine na putevima u Srpskoj poginulo deset lica, što je nešto manje u odnosu na isti period lani. Februar ove godine je, istakao je on, bio jako težak, jer je tokom tog mjeseca na putevima Srpske poginulo čak osam lica.

– Trebalo bi­ da svi mnogo više radimo na tome da se ove brojke u budućnosti smanje. Od malih nogu treba da se krene sa prevencijom i edukacijom. Posebno pažnju moramo posvetiti mladima od 17, 18 i 19 godina koje ponese adrenalin i potreba za dokazivanjem u saobraćaju – kazao je Radović.

Dodao je da u saobraćaj ne treba ulaziti sa strahom, ali mora sa sviješću da vožnja sa sobom nosi opasnosti ako se ne pridržavamo saobraćajnih pravila.

– Da bi bezbjednost u saobraćaju bila što veća, treba mnogo više novca da se uloži. Tako što bismo u novinama, na portalima i televizijama, pa i društvenim mrežama svakodnevno emitovali upozorenja za pojas, brzinu kretanja – rekao je Radović i dodao da je dobar primjer kampanja “Kad se život preokrene”.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova RS govore da se u januaru i februaru ove godine dogodilo 1.465 saobraćajnih nezgoda. Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda tokom protekla dva mjeseca, prema podacima MUP-a, su neprilagođena i nepropisna brzina kretanja vozila, te nedržanje odstojanja, dok se najveći broj saobraćajnih nezgoda već godinama događa u ulicama u naselju i na magistralnom putu.

(Glas Srpske)

Društvo

U nedjelju počinje ljetnje računanje vremena, SPAVAĆEMO SAT KRAĆE

Ljetnje računanje vremena u ovoj godini počeće u nedjelju, 26. marta, u dva sata poslije ponoći.

Vrijeme se u dva sata 26. marta 2023. godine pomjera za jedan čas unaprijed, što znači da će se spavati sat kraće.

Podsjetimo, 2020. godine razgovaralo se o ukidanju pomicanja sata, međutim o toj ideju se u Evropi i dalje raspravlja.

Nastavi čitati

Društvo

Zbog novog zakona u RS Savjet Evrope izdao upozorenje nivoa 1, POGLEDAJTE ŠTA TO ZNAČI (FOTO)

Savjet Evrope izdaje Upozorenje nivoa 1 u vezi sa kriminalizacijm klevete u Republici Srpskoj, odnosno izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koje klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

Nivo jedan obuhvata: najteža kršenja slobode medija, uključujući, ali ne ograničavajući se na ubistvo, atentat ili direktnu prijetnju životu novinara ili drugih medijskih aktera, ili članova njihovih porodica, zbog njihovog novinarskog rada; fizičke napade ili bilo koje radnje kojima se nanose teške povrede novinarima ili drugim medijskim akterima, ili upotreba nasilja radi ugrožavanja njihove fizičke sigurnosti; nekažnjivost za svako takvo kršenje; produženo samovoljno pritvaranje ili zatvaranje novinara zbog njihovih profesionalnih aktivnosti ili statusa novinara; samovoljno zatvaranje medijskog preduzeća; i bilo koje druge radnje koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju ili imaju ozbiljan utjecaj na slobodu medija, na mreži ili van mreže, prenosi Buka.

Republika Srpska je 2001. godine dekriminalizovala klevetu, stoji u objavi Savjeta Evrope.

“Predsjednik Milorad Dodik je 31. oktobra 2022. godine objavio tvit pozivajući ministra pravde Republike Srpske da pripremi nove i izmijeni postojeće zakone kako bi se kleveta i uvreda ponovo uveli kao krivično djelo. Kako je trenutno sačinjeno, nova krivična djela „kleveta“, „uvreda“ i „otkrivanje ličnih i porodičnih prilika“ bi u određenim okolnostima podrazumijevala novčane kazne do 100.000 KM (51.200 eura). Ukoliko bi ih Narodna skupština Republike Srpske odobrila, ova krivična djela bi ostavila širok spektar tumačenja sudovima pri ocjeni šta je kleveta ili uvreda i mogla bi omogućiti krivično gonjenje novinara koji izvještavaju o korupciji i drugim stvarima od javnog interesa, te bilo koga pisati javno na društvenim mrežama” piše s eu objavi Savjeta Evrope.

Desetine novinara i aktivista za ljudska prava protestovalo je 14. marta u Banjaluci dok su poslanici raspravljali o nacrtu amandmana.

“Izvještavanje će postati nemoguća misija, istraživačko novinarstvo će prestati da postoji i obični građani će se suočiti s prijetnjom krivičnog gonjenja zbog svog govora, čak i za ono što govore na privatnim okupljanjima”, predsjednik Udruženja novinara bosanskih Srba Siniša Vukelić , rekao je na protestu.

Predsjednik Udruženja BH Novinari Marko Divković je amandmane nazvao “skokom od 50 godina u prošlost”.

 

Nastavi čitati

Društvo

STABILIZACIJA CIJENA Gorivo u Srpskoj jeftinije za deset feninga

Gorivo u Srpskoj jeftinije je za deset feninga u odnosu na prethodni period.

Potvrdio je to za “Nezavisne novine” Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

Po njegovoj procjeni, sadašnja cijena goriva bi trebala da ostane na ovom nivou do kraja mjeseca.

Litar dizela na pumpama sada košta od 2.54 KM do 2.69 KM, dok se benzin po litru kreće od 2,39 KM  do 2,59 KM.

Vozači kažu da su na pumpama već primjetili nešto niže cijene.

– Tek nakon što sam natočio gorivo vidio sam da se kazaljka rezervoara pomjerila više nego inače, što me baš obradovalo jutros. Nadam se da će se ovaj trend padanja cijena nastaviti i u narednom periodu – kazao je vozač Stanko S.

Nastavi čitati

Aktuleno