Connect with us

Svijet

Putin kreće u lov na blago RUSKE IMPERIJE

Ruski predsjednik Vladimir Putin je krenuo u lov na imovinu – naredio je zvaničnicima da pronađu imovinu koja je nekada pripadala bivšoj Ruskoj imperiji ili je bila u vlasništvu Sovjetskog Saveza.

Ukaz ruskog predsjednika objavljen je u četvrtak kasno i njime se državnoj kancelariji dodjeljuju sredstva za traženje imovine u inostranstvu i obezbjeđivanje registracije ruskih imovinskih prava.

U dokumentu se ne precizira veličina budžeta za ovu operaciju, niti se precizira kakva se imovina traži, prenosi Blumberg.

Državni organ koji je dobio ovaj zadatak i sredstva preimenovan je u Odjeljenje za inostranu imovinu Administrativne uprave predsjednika Ruske Federacije, prenijela je ruska državna novinska agencija TASS.

Sredstva će biti opredijeljena za pokrivanje troškova vezanih za “proces traženja nepokretnosti u vlasništvu Ruske Federacije, bivše Ruske imperije, bivšeg SSSR-a”, kao i za “pravilnu registraciju (imovinskih) prava” i “pravne zaštite ove imovine”, precizirao je TASS, koji pominje i još jednu uredbu kojom se izdvajaju sredstva za pokrivanje troškova odjeljenja za održavanje i korišćenje ruske federalne imovine u inostranstvu.

Prema dokumentu, kako navodi Ukrajinska pravda, ovim pitanjem će se, pored predsjedničke administracije, baviti i Ministarstvo spoljnih poslova.

U 2021. godini su prilagođena pravila za subvencionisanje potrage za nepokretnostima i ovaj proces je prestao da bude osnova za dodjelu sredstava. Nova uredba vraća mehanizam subvencija, nalažući ovlašćenoj kompaniji da traži i pruži pravnu zaštitu ruskoj imovini u inostranstvu.

Na svom vrhuncu, Rusko carstvo se prostiralo na teritoriji današnje Poljske i baltičkih država Estonije, Letonije i Litvanije, kao i Finske. Raspala se pod političkim i drugim pritiscima koji su proizašli iz Prvog svjetskog rata i boljševičke revolucije 1917. pod vođstvom Vladimira Lenjina, što je označilo rođenje komunističke države.

Sovjetski Savez, formiran 1922. godine, obuhvatao je većinu teritorije bivše imperije, ali je isključivao Poljsku i Finsku, sve dok se nije raspao 1991. kada su republike na Baltiku, Kavkazu, Ukrajini, Bjelorusiji i Centralnoj Aziji postale nezavisne.

U januaru su zemlje Evropske unije počele da sprovode prijedlog Evropske komisije da 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine koristi u interesu Ukrajine, piše Moscow Times. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je podršku ovoj inicijativi, ocijenivši je kao “fer i zakonit” korak, kao i signal potencijalnim agresorima u svijetu.

Kao odgovor na ove akcije, ruski zvaničnici su zaprijetili mogućim pravnim postupkom i obećali reagovanje u slučaju konfiskacije ruske imovine.

“Kremlj smatra svaki pokušaj zapljene (ruske imovine) “potpunom krađom”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svijet

ILON MASK PODIJELIO SNIMAK KAMALE HARIS: Zamislite četiri godine ovoga (VIDEO)

Američki milijarder Ilon Mask objavio je na društvenoj mreži X video snimak Kamale Haris od prije dvije godine uz znakovitu poruku.

“Ja sam Kamala Haris, ženskog sam roda, sjedim za stolom noseći plavo odijelo”.

Povodom informacija da bi Kamala Haris mogla da zamijeni aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena u trci za novi predsjednički mandat, Mask je kao potpis tog video stavio: “Zamislite četiri godine ovoga”.

Nastavi čitati

Svijet

NAKON BAJDENOVOG POVLAČENJA: Časopis Tajm objavio naslovnu stranu o kojoj BRUJI AMERIKA – Panika!

Bajden je na desnoj strani naslovne strane, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na ijlevoj strani.

Ugledni američki nedeljnik Tajm objavio je naslovnu stranu novog broja nakon udarne vesti da se predsednik Džo Bajden povukao iz predsjedničke kampanje. Vrlo je slična naslovnoj strani posle katastrofalnog Bajdenovog nastupa u prvoj TV debati sa Donaldom Trampom u junu.

Na naslovnoj strani sumirali su raspoloženje unutar Demokratske stranke: Panika. Uz fotografiju Bajdena koji naizgled odlazi sa naslovne strane časopisa. Tri nedjelje kasnije, Tajm je objavio svojevrsni nastavak te naslovne strane, nakon vijesti da je Bajden odustao od trke za Bijelu kuću i podržao potpredsjednicu Kamalu Haris kao demokratskog kandidata.

Bajden je i dalje na desnoj strani omota, ali je skoro izašao, dok se odlučna Kamala pojavljuje na levoj strani. “Uh, ovo je zlo”, prokomentarisao je jedan korisnik na Ks. “Ovo su pripremili nekoliko nedjelja”, napisao je drugi korisnik, dok je treći napisao da je časopis Tajm imao spremnu naslovnu stranu.

Naslovna strana Tajma dolazi nakon prve izjave Kamale Haris. Ona je rekla da joj je namera da zaradi i dobije demokratsku predsjedničku nominaciju. “Učiniću sve što je u mojoj moći da ujedinim Demokratsku stranku, i ujedinim našu naciju, da pobijedim Donalda Trampa”, rekla je ona.

To ga čini jednim od najuticajnijih časopisa današnjice, a poznat je i po tome što svake godine bira osobu godine, koja se obično nalazi na naslovnoj strani. Naslovne strane časopisa Tajm redovno su privlačile pažnju, a izdvajaju se one iz 1939. godine posvećene Hitleru i naslovna strana bez slike sa provokativnim naslovom ‘Da li je Bog mrtav?’.

Nastavi čitati

Svijet

BAJDEN SE POVLAČI IZ KAMPANJE: Kamala Haris preuzela X nalog

Nalog na platformi X glavnog štaba izborne kampanje američkog predsjednika Džozefa Bajdena @BidenHQ preimenovan je u @KamalaHQ, što je još jedan znak da izborni tim demokrata nastavlja da radi s Kamalom Haris kao kandidatom te stranke na predsjedničkim izborima u novembru.

Američki predsjednik Džozef Bajden je sinoć objavio na X-u da je odlučio da ne prihvati nominaciju za reizbor.

“Moje kolege demokrate, odlučio sam se da ne prihvatim nominaciju i da do kraja mog mandata svu svoju energiju usmjerim na svoje dužnosti predsjednika. Moja prva odluka kao kandidata stranke 2020. godine bila je da izaberem Kamalu Haris za potpredsjednicu i to je bila najbolja odluka koju sam donio. Danas želim da pružim svoju punu podršku i preporučim da Kamala bude kandidat naše stranke ove godine. Demokrate – vreme je da se ujedinimo i pobijedimo Trampa. Hajde da to uradimo”, objavio je Bajden.

Bajden je u objavi na platformi X izrazio uvjerenje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se do kraja mandata fokusira samo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika.

“Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predskednik. Moja namkera je bila da se borim za reizbor, ali vkerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se do kraja svog mandata fokusiram isključivo na ispunjavanje svojih prdsedničkih dužnosti”, napisao je Bajden.

Američki predsednik, koji se u svojoj kući u Delaveru oporavlja od infekcije korona virusom, najavio je da će se kasnije ove nedjelje obratiti naciji da bi pružio više detalja o svojoj odluci.

Predsednik Demokratskog nacionalnog komiteta (DNK) Džejmi Harison saopštio je nakon što je Bajden objelodanio svoju odluku o povlačenju da će partija “u narednim danima preduzeti transparentan i regularan proces” izbora novog predsjedničkog kandidata stranke za novembarske izbore.

On je, nakon odluke predsjednika Džozefa Bajdena da se povuče iz izborne trke, naglasio da će demokrate započeti taj proces kako bi krenuli napred kao ujedinjena Demokratska stranka sa kandidatom koji može da porazi Donalda Trampa u novembru.

Harison je istakao je da američki narod duguje Bajdenu ogromnu zahvalnost za napredak bez presedana koji je postigao u protekle četiri godine, kao i da će poštovati njegovu odluku.

Nastavi čitati

Aktuelno