Connect with us

Svijet

PUTIN O SRBIMA “To nije narod koji ZAPAM može da potčini i SLOMI”

Srbi nisu narod koji bi zapadne zemlje mogle da potčin i slome, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Međunarodnog debatnog kluba „Valdaj”.

„Što se tiče toga da li su Rusija i Srbija meta nekih krugova na Zapadu, to su činjenice, tu nisu potrebni naročiti dokazi. Zašto je Srbija takva meta, pošteno ću vam reći, ja ne razumem. Kao što je i Rusija početkom 90-ih godina bila spremna na sve da bi poslije raspada Sovjetskog Saveza, pretpostavljajući da su se vremena kardinalno promijenila, pristala na bilo koje žrtve da bi izgradila svoje odnose sa zapadnim zemljama. Šta smo dobili? Podršku separatizmu i terorizmu na Kavkazu, pritom direktnu: i političku, i informacionu, i finansijsku, i čak vojnu”, rekao je Putin.

On je podsjetio da je u to vrijeme bio direktor FSB-a i da je sa čuđenjem posmatrao sve što se dešava.

„Zašto? Valjda smo sada svi zajedno. Zašto to da se radi? Ali oni su to radili bez ustezanja. Odgovora nema, pošteno govoreći, ni do danas. Pretpostavljam da je to nekakvo odsustvo obrazovanja, šta li, nerazumjevanja tendencija, nerazumevanja toga kako je organizovan svet, kako je organizovana Rusija, do čega to može dovesti, želeći da je silom slome. Ništa osim sile. Jer sankcije su takođe sila, samo u drugoj formi, bez želje da se traži kompromis”, dodao je on.

Prema njegovim riječima, povici da „vi morate, dužni ste, upozoravamo vas” – to je takođe sila i pokušaj da se koristi element sile.

„Sve se na to svodi. I prema Jugoslaviji i Srbiji, jer prvo je bila Jugoslavija pa onda Srbija. Zašto? Srbija je, čini se, takođe na sve bila spremna, o svemu želela da se dogovori. Ne, treba slomiti. Mnogo puta sam to čuo: ‘Treba slomiti, to je slaba karika’. Eto takva je filozofija”, rekao je Putin.

„Zašto upravo Srbe treba slomiti? Pošteno govoreći, ne znam. Štaviše, kad su bili neki otvoreni razgovori, kad sam još imao normalne odnose sa pojedinim liderima, kad su mi govorili: ‘Treba slomiti’, ja sam govorio: ‘A zašto?’Odgovora nije bilo. Eto prosto tako, uspostavljena je takva filozofija, paradigma, sve treba rješavati eto tako – da se slomi. Ali Srbi nisu takav narod, istorija nije takva, kultura nije takva. Znate, reći ću jednu tešku stvar: možete uništiti, ali Srbe ne možete slomiti i potčiniti. To takođe ne razumeju. Ali nadam se da će prije ili kasnije razumjeti i tu komponentu, i u evropskoj politici, i uopšte u cjelini u svijetu – da će razumjeti da je ipak konstruktivnije dogovarati se, a ne da se rješava tako – da se neko slomi”, zaključio je ruski lider, prenosi Sputnjik.

Svijet

ORBAN KATEGORIČAN “Neprihvatljiva odluka o kažnjavanju Budimpešte”

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je nevjerovatna i neprihvatljiva odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 miliona evra plus jedan milion evra dnevno za odbranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni evropski građani”, napisao je Orban na platformi “Iks”.

Sud pravde EU saopštio je ranije danas odluku o kažnjavanju Mađarske sa 200 miliona evra jer ne primjenjuje zajedničku politiku evropskog bloka prema azilantima.

“Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 miliona evra i kaznu od milion evra po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde. Taj propust, koji se sastoji u namjernom izbjegavanju primjene zajedničke politike EU u cjelini, predstavlja neviđenu i izuzetno ozbiljnu povredu zakona EU”, navodi se u saopštenju suda.

Portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper rekla je da je Komisija primila k znanju odluku suda i da očekuje da će se Mađarska povinovati toj odluci.

“Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava da preduzme da bi ispunila danas donesenu presudu”, rekla je Hiperova na dnevnom brifingu u Briselu.

Portparol Evropske komisije Balaž Ujvari rekao je da će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od budžetskih izdvajanja EU toj zemlji.

Nastavi čitati

Svijet

NIKO NE ZNA ŠTA SE DEŠAVA SA KEJT MIDLTON! Tračevi sve glasniji

Kejt Midlton se već mjesecima liječi od karcinoma, a informacije o njenom zdravstvenom stanju su uglavnom polovične i preplavljene teorijama zavjere.

Pravilo kraljevske porodice da se u jeku skandala ne oglašava, nije učinilo da cijela situacija izgleda nešto bolje, pa tako gotovo svakodnevno postoje rasprave i tračevi o tome gdje je princeza.

Ipak, nakon različitih glasina o mjestu liječenja princeze, Kensingtonska palata je, piše HjustonHronikl, prekinula ćutanje.

Naime, kada su američki mediji objavili kako se princeza liječi u Anderson centru za rak u Hjustonu u Teksasu, pojavile su se informacije kako se princeza sprema za odmor sa Vilijamom i djecom, prenosi Entertejnment Tunajt. Na društvenim mrežama se pokrenula rasprava o tome gdje se Kejt nalazi, pa su tako neki uvjereni da je ipak u Americi, dok drugi tvrde da je sigurno sa svojom porodicom u Britaniji.

“Mislim da ova teorija o Kejt i njenom mjestu gdje se nalazi ima mnogo smisla kada prestanete da razmislite o tome”, jedan je od komentara.
Neki su, s druge strane, vjerovali da glasine možda imaju nešto istine, prenosi B92.

“Ima smisla da ona traži najbolji tretman, bez obzira gde se nalazi”, napisao je korisnik.

Hjuston Hronikl prenosi da je Kenisingtonska palata navela da informacije o mjestu liječenja princeze u SAD nisu tačne.

Predstavnici Centra za rak MD Anderson rekli su da bolnica ne može da komentariše da li je pojedinac pacijent ili ne zbog zakona o privatnosti pacijenata, prenosi Hjuston Hronikl

Dodatno je ohrabrilo ljude i to što je princ Vilijam na proslavi veterana istakao kako se princeza osjeća bolje i jako bi voljela da bude s ljudima na takvom događaju.

Nastavi čitati

Svijet

SPREMA SE HAOS U PAKISTANU! Jake monsunske kiše pogodiće 200.000 ljudi

Procjenjuje se da bi 200.000 ljudi u Pakistanu moglo da bude pogođeno predstojećom sezonom monsuna, za koju se očekuje da će donijeti obilnije kiše nego inače, upozorio je danas visoki zvaničnik UN.

Ujedinjene nacije su uz pomoć lokalnih vlasti pripremile plan za vanredne situacije za koji je izdvojeno 40 miliona dolara, rekao je novoimenovani humanitarni koordinator u Pakistanu Mohamed Jahja, prenosi AP.

Međutim, saopšteno je da kiše neće biti tako jake kao 2022. godine kada je u poplavama poginulo 1.739 ljudi, i uništeno dva miliona kuća.

Poplave te godine izazvale su štetu veću od 30 milijardi dolara.

Ove godine, Pakistan je zabilježio najvlažniji april od 1961. godine, sa više nego dvostruko većim količinama uobičajenih mjesečnih padavina.

Ranije ove nedelje, meteorolozi u Pakistanu pozvali su ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer je počeo treći toplotni talas u toj zemlji.

Danas je temperatura u raznim dijelovima zemlje dostigla 48 stepeni Celzijusa zbog čega su vlasti apelovale na građane da izbjegavaju nepotrebna putovanja i ostanu u zatvorenom.

Nastavi čitati

Aktuelno