Connect with us

Društvo

RADNICI JU DOMA ZA STARA LICA PRIJEDOR OSTAVLJENI NA CJEDILU! Nemaju zdravstveno osiguranje, za nagomilane dugove NIKO NIJE ODGOVARAO

I pored velikih napora i zalaganja sadašnje uprave JU Dom za starija lica Prijedor, koja je postigla redovnost isplate plata, troškova prevoza radnika kao i doprinosa od početka 2022. godine i nastavila u 2023. godini, nastavlja se i dalje teška borba oko rješavanja starih milionskih dugovanja prema Poreskoj upravi i dobavljačima, a koje su direktno prouzrokovali bivši direktor Bojan Becner i još uvijek šefica računovodstva Dražana Stupar.

Naime ovaj dvojac je iz Doma izvlačio novac putem trostrukih faktura i trostrukih iznosa potrošnje drva na osnovu čega su i Bojan Becner i Dražana Stupar protivpravno prisvojili velike novčane iznose odnosno oboje “stekli “ nekretnine.

Becner je u kratkom vremenskom period “stekao” kuću sa bazenom kao i stan u Novom Sadu ,a Dražana Stupar  svojom “stručnošću” i upitnom diplomom “stekla” provjereno dva stana u Prijedoru, jedan u strogom centru Banja Luke,a po njenim riječima i jedan stan u Novom Sadu.

Prema ranijim pisanjima i objavljenim dokazima kao što su originalne fakture sa potpisom Becnera na kojima se jasno vidi da je za litar ulja plaćano 5 KM u vrijeme kada je u prodavnici ulje koštalo svega 1,8 KM te da su na isti način nabavljane i ostale  namirnice takođe višestruko plaćane, novcem Doma. Veliku stavku u “pranju” novca činilo je i ogrevno drvo.

Bojan Becner i Dražana Stupar su zajedno sa Mikom Lukićem (kumom Dražane Stupar) vlasnikom pilane nabavljali drva za Dom u početku oko 450 paleta, a nakon upozorenja pojedinih odgovornih radnika da neće iste fakture potpisivati i učestvovati u njihovim prljavim igrama, broj paleta je naglo smanjen na 230 iako se kvadratura Doma nije smanjila i dalje je bila ista (6.200 m2) i dalje je grejna sezona trajala 6 mjeseci.

Ista je situacija bila i na Gerijatriji  gdje se prvobitno nabavljalo oko 230 paleta a zatim oko 90. Pri tome za nabvaljena drva se plaćalo kao za I klasu drva, a u stvarnosti su stizala drva koja su bila trula, najlošijeg kvaliteta i nije bilo moguće postići optimalnu temparaturu i zagrijati prostorije Doma. Tako je broj paleta drva za jednu grejnu sezonu smanjen sa nevjerovatnih 450 na 230, kao i sa 230 na 90, računica je jasna u čije džepove  je otišla ova razlika, a radi se o stotinama hiljada maraka.

Ovakvo upravljanje i odlučivanje  Becner Bojana zajedno sa Dražanom Stupar je dovelo do gomilanja dugova ove ustanove čak do 5.000.000,00 KM zbog čega ispaštaju radnici Doma koji zbog pljačke Doma od strane ovog dvojca, nemaju uplaćeno zdravstveno osiguranje za period od 2021. godine pa unazad godinama. Upravo zbog toga od 01.08.2023. godine radnici se ne mogu liječiti jer nemaju zdravstveno osiguranje , a preveliki su troškovi liječenja naročito za teže oboljele.

Postavljamo pitanje kada će odgovarati Becner B. i Stupar D.?

Zar će zaista nadležni organi i ovo prespavati i pustiti nedužne radnike Doma da se sami snalaze?

Paradoks je da je Becner zbog svojih kumovskih veza u vrhu stranke  nagrađen za “vrhunski rad “ u Domu , te nakon konačne smjene dobio zaposlenje u Vodama Srpske i mjesto u Upravnom odboru JZU Dom zdravlja Prijedor. Stupar Dražana je, pored gomile dokaza o protivpravnom postupanju u Domu i dalje nažalost zaposlena u ovoj ustanovi.

 

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno