Connect with us

Društvo

PORAŽAVAJUĆE UŽASNI PODACI! U paklu prostitucije u Srpskoj i MALOLJETNI MUŠKARCI

Stručnjaci kažu da je svaki broj, koji ukazuje da su djeca u prostituciji, poražavajući i da to samo potvrđuje u kojoj su mjeri oni zanemareni od strane društva.

Da u pakao prostitucije ulazi sve više mladih ljudi pokazuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku, prema kojem je najstarijem zanatu prošle godine u Srpskoj bilo sklono 17 maloljetnika, od kojih je čak 15 muškaraca.

Kako je navedeno u zavodovom biltenu “Socijalna zaštita”, sklonih prostituciji lani je bilo 26 osoba, što je za deset više u odnosu na godinu ranije. Najviše osoba sklono najstarijem zanatu bilo je uzrasta od 15 do 16 godina i to njih 17.

Stručnjaci kažu da je svaki broj, koji ukazuje da su djeca u prostituciji, poražavajući i da to samo potvrđuje u kojoj su mjeri oni zanemareni od strane društva.

Psiholog Aleksandar Milić istakao je da je prostitucija vezana za određene ugođaje u nekom uzrastu te da djeca u pubertetu najčešće pokazuju nagone i počinju sa eksponiranjem tih potreba.

– Sa djecom se danas uopšte ne radi kada je riječ o zdravoj reproduktivnosti. Nema spremnosti da se realizuju programi i teme u okviru zdravog odrastanja i reproduktivnog zdravlja – kazao je Milić.

Dodao je da to područje nije pokriveno ni u školi gdje su neophodni programi zdravog odrastanja djece koji podrazumijevaju i ishranu, kretanje, aktivitete, etičke norme i vrijednosti koje su zanemarene u njihovom vaspitanju.

– U okviru zdravog odrastanja djeci su potrebne radionice u manjim grupama, gdje će se, pored stručnih kadrova u školi, uključiti ljekari i druge osobe, jer prostitucija sa sobom ne nosi samo taj čin deformacije nego narušavanje zdravlja, zarazne bolesti i stila življenja, odnosno odvajanje od normalnog načina života – rekao je Milić i naglasio da su u glavama djece tog uzrasta površne predstave.

Nagone, koji su u tom periodu prirodni, ističe Milić, treba kanalisati putem radionica i to u što ranijem uzrastu, jer to roditelj ne može sam bez pomoći stručnih službi.

Sociolog Ivan Šijaković kazao je da, pored potrebe za novcem, mnogi mladi u prostituciju se upuštaju zbog izazova i dokazivanja u društvu, posebno kad su u pitanju muškarci.

– To je taj period kad oni žele da se dokažu i uključe među odrasle prije nego što je to prirodni slijed. S druge strane, danas se nameću razni izazovi, između ostalog, i kada se djeca, uslovno rečeno, takmiče u pokazivanju šta sve mogu. Jednostavno, svakakvom izazovu žele da odgovore – rekao je Šijaković.

Dodao je da je to period najvećeg stepena naivnosti ako se izuzmu skroz mala djeca, jer se mladim ljudima, u jednu ruku, tad sve čini dostupno i bez opasnosti.

– Zato je edukacija i priča stručnih službi i roditelja sa mladima na temu opasnosti koje vrebaju na tom polju najbolje rješenje – kazao je Šijaković, dodajući da danas samo rijetki sa djecom pričaju na tu temu, piše Glas Srpske.

PODACI MUP-a RS

Prema podacima MUP RS, za sedam mjeseci ove godine na području Banjaluke evidentirano je jedno krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju, koje je počinila žena iz Sarajeva na štetu maloljetne osobe.

Tokom prošle godine u Srpskoj su evidentirana dva krivična djela navođenje na prostituciju i to po jedno u Banjaluci i Prnjavoru, gdje su u pitanju punoljetne osobe. Iste godine je evidentirano i jedno krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju i to na području Prijedora.

– Za krivično djelo navođenje na prostituciju, u zavisnosti od načina izvršenja, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora od šest mjeseci do osam godina. Za krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju, takođe, u zavisnosti od načina izvršenja, predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora od šest mjeseci do deset godina.

Društvo

ZA VIKEND OBILNE PADAVINE: Upozorenje na moguće bujične poplave u BiH

Bosnu i Hercegovinu će ovaj vikend pogoditi obilne padavine, zbog kojih je upaljeno i narandžasto upozorenje.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da obilne padavine, koje se očekuju za vikend u Republici Srpskoj, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda.

Obilna kiša, uz jače pljuskove i grmljavinu, najavljena je za danas prvo na sjeverozapadu Srpske, a poslije podne na jugu i sjeveru.

Očekuje se od 40 do 70 milimetara kiše po metru kvadratnom, na jugu Hercegovine lokalno i veća količina.

Na istoku će padati manja količina kiše, ali se očekuju udari vjetra od 60 do 70 kilometara na čas, dok će na krajnjem sjeveru duvati slab vjetar. Jaka kiša će sutra uveče zahvatiti i istočne predjele.

Kiša u svim krajevima očekuje se u nedjelju, 24. septembra, i to na istoku obilne padavine od 30 do 60 milimetara po metru kvadratnom, dok će na zapadu biti slabije.

“Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava, kao i izlivanje oborinskih voda”, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U upozorenju se napominje da su zbog dugog sušnog perioda vodostaji rijeka na niskom nivou, te da će prognozirane količine padavina dovesti do njihovog porasta.

Javna ustanova “Vode Srpske” pozvala je stanovništvo, institucije i privredne subjekte na oprez, u cilju zaštite od mogućeg izlivanja bujičnih vodotoka.

I Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) izdao je narandžasto upozorenje za subotu, 23. septembar, zbog obilnih padavina širom Bosne i Hercegovine.

“Preduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom. Djelujte u skladu sa savjetima koje su dali ovlašteni organi. Za sve dodatne informacije obratite se nadležnim institucijama”, saopšteno je iz FHMZ-a.

Nastavi čitati

Društvo

POVRATNICI U SRPSKA SELA 30 GODINA ČEKAJU STRUJU! Zimi nema ni mobilne mreže, a do njih vodi samo makadam

I tamo gdje ima struje, nestane čim zaduva vjetar

Srpski povratnici u selima Trubar, Boboljusci, Veliko i Malo Očijevo, Veliki i Mali Cvjetnić, koja su prije rata pripadala Drvaru, a danas Bihaću, punih 28 godina čekaju struju, kao i Srbi u grahovskom selu Tiškovac, ali i u tako teškim uslovima vode borbu za vjekovna ognjišta.

Stevo Rokvić iz sela Trubar izjavio je da su u tom selu 22 srpska domaćinstva.

“Zimi je malo onih koji se usude boraviti u Trubaru jer nema ni mreže za mobilnu telefoniju, dok im makadamski put koji vodi u selo uništavaju kamioni koji prevoze trupce”, rekao je Rokvić.

U selu Tiškovac, koje se nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, a teritorijalno pripada Bosanskom Grahovu, živi i jedno dijete.

Ovaj školarac iz porodice Vladušić svakodnevno u školu u Bosansko Grahovo u jednom pravcu putuje makadamskim putem 17 kilometara.

U drvarskim selima prema Glamoču, u Bunčevcu i Prekaji struje nestane kad duva vjetar, a mještani napominju da se događa da i nekoliko dana budu u mraku.

(Srna)

Nastavi čitati

Društvo

KO I KAKO ODLUČUJE O INTERESIMA NAŠE DJECE? Ministarstvo pravde pojasnilo SPORNE STAVKE novog Porodičnog zakona

Novi Porodični zakon RS, koji je stupio na snagu početkom septembra, izazvao je mnogo polemike, pa čak i bijes među roditeljima.

Iz Ministarstva pravde RS poručuju da nema razloga za strah i da većina stavki u zakonu nisu nove, a pojedine se primjenjuju već 40 godina.

Udruženje “Roditelji za prava djece” prošle nedjelje poslalo je otvoreno pismo žaleći se na nekoliko članova novog zakona (Član 102. i 119.), a najviše zbog straha od “prevelike” uloge Centra za socijalni rad RS u uređenju odnosa roditelja i djece.

Ono što roditeljima “bode oči” u zakonu jesu odredbe koje se odnose na odlučivanje u slučaju nesaglasnosti između roditelja, tj. načini izuzimanja djeteta iz porodice bez odluke suda i stavke o raspolaganju dječijom štednjom, o čemu mora odlučiti Centar za socijalni rad (CZSR).

Iz Ministarstva tvrde da novi Porodični zakon omogućava Centru za socijalni rad da dijete privremeno izdvoji iz porodice, ali samo na osnovu rješenja suda koje se ne može odložiti, čak ni u slučaju žalbe i na osnovu odluke CZSR, u “ekstremnim” slučajevima, ali kao privremeno rješenje do odluke suda.

“Pravo je djeteta da živi sa roditeljima (član 85. zakona). Republika Srpska je preuzela obavezu zaštite djeteta (od zanemarivanja, zlostavljanja, nasilja i svake vrste eksploatacije (član 92. zakona). O izdvajanju djeteta iz porodice odlučuje sud (član 120. član 85. Porodičnog zakona), a samo ako su ugroženi život i zdravlje djeteta, organ starateljstva može privremeno (do odluke suda, jer ovaj postupak traje određeno vrijeme) izmjestiti djete iz porodice (član 119. zakona )”.

Pojednostavljeno govoreći, sud će reagovati samo ukoliko je ugrožen život djeteta, a u pitanju je privremena mjera.

“Ako bi žalba odlagala izvršenje rješenja, onda bi bila nastavljena situacija u kojoj su ugroženi život i zdravlje djeteta (npr. zlostavljanje djeteta, nepreduzimanje mjera zdravstvene zaštite, mentalna bolest roditelja, i sl.), a to je rizik koji se ne može prihvatiti. Nepostupanje u takvim situacijama može dovesti do fatalnih ili nepopravljivih posljedica za djete, jer su ugroženi život i zdravlje djeteta”.

U resornom ministarstvu kažu da ova praksa nije nova i da je ovo rješenje je bilo prisutno i u Porodičnom zakonu SRBiH iz 1979. godine, koji se primjenjivao od 1979. do 2002. godine (čl. 100.), Porodičnom zakonu Republike Srpske iz 2002. godine (član 97. stav. 1.), koji se primjenjivao od 2002. do 2023. godine, kao i u važećem zakonu.

“Do sada u praksi nisu zabilježeni problemi u vezi sa primjenom ovog pravnog instituta, koji se primjenjuje više od četiri decenije”, zaključili su oni.

Udruženje roditelja skrenulo je pažnju i na član 102. stav. 2. zakona prema kojem, kako su tvrdili, CZSR preuzima ulogu roditelja i umjesto njih u slučaju nesaglasnosti, donosi odluke o bitnim pitanjima koja utiču na život djece.

U Ministarstvu pravde kažu da razlog za kreiranje i primjenu ovog rješenja jeste da roditelji zajednički odlučuju o pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, čak i u slučaju kada roditeljsko pravo vrši samo jedan od njih.

“Pitanjima koja bitno utiču na život djeteta, u smislu ovog zakona, smatraju se obrazovanje djeteta, promjena ličnog imena, preduzimanje većih medicinskih zahvata nad djetetom, promjena prebivališta djeteta, izdavanje putnih isprava djetetu i raspolaganje imovinom djeteta velike vrijednosti”, objasnili su u Ministarstvu pravde za Mondo.

Dalje se navodi da stanje ličnih odnosa između roditelja ne može isključiti pravo bilo kojeg roditelja da učestvuje u podizanju i vaspitanju svog djeteta.

“Ukoliko roditelji ne mogu postići saglasnost o nekom od pitanja koja bitno utiču na život djeteta, mora postojati rješenje za takvu pat poziciju (uloga Centra za socijalni rad), jer niti jedan od roditelja u ovim stvarima ne može imati eksluzivno pravo”.

Takođe, u Ministarstvo smatraju da odvojen život roditelja ili razvod, ne može biti razlog da jednog od njih zakonodavac liši učestvovanja u donošenju odluka koje su bitne za život djeteta – a to je princip odgovornog roditeljstva.

“Razvod braka ili prekid vanbračne zajednice je odluka supružnika (partnera), i ona ne bi smjela imati karakter odluke da se jedno od njih lišava mogućnosti da učestvuje u odrastanju i podizanju djeteta. I ovo je široko prihvaćen standard u svim modernim porodičnim zakonodavstvima”, zaključuju u Ministarstvu.

Nastavi čitati

Aktuleno