Connect with us

Društvo

RADNICIMA PRIJETE OTKAZI! Obućarima smanjen posao i do 50 odsto

Zbog otkazivanja, ali i manjeg broja sklopljenih ugovora s inostranim partnerima, obućarima u Srpskoj je obim posla opao i do 50 odsto u odnosu na raniji period, saglasni su predstavnici ove industrije te ističu da strahuju da će u nekom narednom periodu doći do otpuštanja radnika.

Radovan Pazurević, vlasnik kompanije “Sanino” iz Dervente, koji je ujedno predsjednik Područne privredne komore Doboj, kazao je za “Nezavisne novine” da što se tiče ove firme situacija je nezavidna jer je došlo do otkazivanja ranije sklopljenih ugovora s inostranim partnerima.

“Razlog je to što je u Evropi došlo do zasićenja tržišta proizvodima iz oblasti obućarske industrije i mnogo robe se nalazi na lagerima, te trgovačke kuće ne mogu da plasiraju te ranije urađene poslove, tako da imamo mnogo cipela koje su ostale u skladištima”, kazao je Pazurević i dodao da su sada u situaciji da traže rješenja kako ne bi bilo otpuštanja radnika.

“Što se tiče samog obima posla, u našoj firmi je došlo do pada broja narudžbi za oko 20 do 25 odsto”, ističe Pazurević i dodaje da će uraditi sve da ne dođe do otpuštanja radnika.

“Moraćemo uzimati sve poslove koji se nude na tržištu bez obzira na cijenu, ali sve na našu štetu”, pojasnio je on.

Da se obućarska industrija nalazi u velikom problemu saglasan je i Dragutin Škrebić, vlasnik “Škrebić companyja” iz Teslića, koji ističe da obućari imaju dva krupna problema.

“Prvi je što dobavljači sa kojima radimo teško stižu do repromaterijala, a drugo je da smo imali jako blagu prošlu zimu te nam je zimska obuća ostala neprodata”, kazao je Škrebić.

Pojasnio je da njegova firma neće stati, ali sigurno da će se smanjiti obim proizvodnje.

“Iako nam je smanjen obim posla do kraja godine sigurno nećemo otpuštati radnike, ali ukoliko se nastavi ovako stanje teško je predvidjeti šta će se dešavati”, ističe Škrebić za “Nezavisne novine”.

Što se tiče zemalja u koje izvoze svoju robu, Škrebić kaže da izvoze u Njemačku, Italiju i Austriju.

Marinko Umičević, tehnički direktor Fabrike obuće “Bema”, kazao je da je najveći neprijatelj obućarima trenutno vrijeme jer, kako kaže, zadnje dvije godine nije bilo snijega na Zapadu, pa su, kako kaže, ostali milioni komada neprodate obuće.

“Mi smo ove godine dobili manji broj narudžbi za ovu sezonu, za oko 15 odsto u odnosu na ranije”, kazao je Umičević za “Nezavisne novine”. Ukoliko se nastavi takva situacija, kaže, moglo bi da dođe do toga da otpuste čak i do 100 radnika.

Radenko Bubić, vlasnik i direktor Fabrike obuće “Dermal” Kotor Varoš, ističe za “Nezavisne novine” da je pred obućarima teška prognoza za narednu godinu.

“Broj narudžbi iz Italije je za 50 odsto manji, dok su njemački prodavci to smanjili i za 25 odsto u odnosu na ranije”, kazao je Bubić i istakao da se očekuje teška godina. Prema njegovim riječima, razlog smanjenog broja porudžbi je globalna kriza koja uzima sve više maha.

“Iako je smanjen obim posla u našim pogonima ne bi trebalo doći do otpuštanja radnika, jer mi imamo i vlastiti program gdje radimo i vojnu obuću. Tu bilježimo rast u proizvodnji, a za obuću za slobodno vrijeme je u padu”, pojasnio je Bubić.

Društvo

LOŠ KVALITET I SVAKODNEVNI STRES! U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Očekivano trajanje života u Republici Srpskoj u periodu između 2018. i 2022. godine smanjeno je za 1,19 godina za muškarce i 0,17 godina za žene, navedeno je u publikaciji “Ovo je Republika Srpska” Republičkog zavoda za statistiku.

Žene u prosjeku žive duže od muškaraca za oko šest godina.

Očekivano trajanje života za žene u prošloj godini iznosilo je 79,69, a za muškarce 73,4 godina.

Ukupan broj živorođenih u prošloj u odnosu na 2021. godinu manji je za 1,7 odsto.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u Republici Srpskoj u prošloj godini je bila 27,7 godina, te je u odnosu na 2021. godinu smanjena za 0,5 godina.

Prosječna starost majke pri rođenju prvog djeteta u EU, prema posljednjem raspoloživom podatku “Evrostata” za pretprošlu godinu, bila je 29,7 godina, što ukazuje na tendenciju da žene odlažu rađanje djece i da raste starosna granica prilikom rađanja djece.

Ukupna prosječna starost majke u Republici Srpskoj u prošloj godini bila je 29,5 godina.

Prosječna starost umrlog lica u Republici Srpskoj je u prošloj godini bila je 74,8 godina.

Oko polovine lica lani je umrlo od bolesti sistema krvotoka, a oko jedne petine od malignih tumora.

Na hiljadu živorođenih beba, u prosjeku umre oko četiri bebe do godinu dana starosti, dok je stopa smrtnosti odojčadi u Srpskoj u prošloj godini iznosila četiri promila.

Nastavi čitati

Društvo

VREMENSKA PROGNOZA! Danas padavine, popodne razvedravanje

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas se u nižim područjima očekuje kiša ili susnježica, a u višim snijeg.

Na sjeveru duž rijeke Save ujutru će ponegdje padati ledena kiša, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Poslije podne očekuje se prestanak padavina, a oko rijeka i po kotlinama formiranje magle.

Vjetar će biti slab, promjenljivog smjera, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od minus jedan do četiri, na jugu do osam, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu do 10 stepeni Celzijusovih.

Temperatura vazduha izmjerena u 13.00 časova: Bjelašnica minus šest, Kalinovik, Sokolac, Čemerno, Bugojno, Tuzla minus dva, Doboj, Mrkonjić Grad minus jedan, Bijeljina, Banjaluka, Prijedor, Mrakovica, Srbac, Šipovo, Sarajevo, Zenica nula, Višegrad, Novi Grad, Foča, Han Pijesak, Bihać jedan, Gacko, Srebrenica dva, Ribnik, Rudo tri, Livno četiri, Široki Brijeg pet, Bileća sedam, Trebinje, Mostar osam, Neum devet stepeni Celzijusovih.

Nastavi čitati

Društvo

NOVI SKANDAL U FEDERACIJI! Emin Dedić u SVEŠTENIČKOJ ODJEĆI OSKRNAVIO HRAM Svetih apostola Petra i Pavla

Emin Dedić iz Donjeg Vakufa uhapšen je zbog sumnje da je obučen kao sveštenik oskrnavio Saborni hram Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Dedić je prilikom provale u hram pobacao artefakte i počupao električne instalacije.

Kako javlja Avaz, prilikom provale Dedić je na sebi imao svešteničku odjeću.

Nastavi čitati

Aktuelno