Connect with us

Društvo

GRAĐANI NE VJERUJU STATISTICI! Cijene hrane manje narasle od plata?

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, plate su za godinu dana porasle za oko 10 odsto, dok su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju veće za oko šest odsto.

Tako je prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj u avgustu iznosila 1.286 KM i u odnosu na jul veća je za 0,6 odsto.

“Posmatrano po područjima, u avgustu 2023. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području informacija i komunikacija i iznosila je 1.681 KM, a najniža je bila u području građevinarstva, 964 KM. U avgustu 2023. godine, u odnosu na avgust 2022, u svim područjima zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 20,2%, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 15,2% i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 14,7%”, piše u analizi Zavoda za statistiku RS.

Sa druge strane, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS u avgustu ove godine su veće za 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Najveći godišnji rast cijena u avgustu 2023. godine zabilježen je u odjeljku stanovanje 15,3%, usljed viših cijena u grupi električna energija i drugi energenti od 27,1%, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge 11,1%, zbog rasta cijena u grupi proizvodi za ličnu higijenu od 13,3%, potom u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 8,3%, usljed povećanja cijena u grupama povrće od 26,4% i meso od 14,0%, zatim u odjeljku namještaj i pokućstvo 7,3%, usljed poskupljenja u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 23,1%”, piše u analizi.

Ipak, sa ovim podacima se ne slažu potrošači, koji ističu da su cijene za godinu dana drastično skočile, dok su plate minimalno rasle.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, istakao je da nije siguran gdje je Zavod za statistiku RS dobio ove podatke.

“Cijene proizvoda bez kojih se ne može živjeti su sigurno otišle po 10, 20 odsto, a neke 50 i 100 odsto. Ako se uzima prosječan rast, ima proizvoda koji nisu poskupjeli, na primjer tekstil, obuća i odjeća, to nije poskupjelo. Ovo su uljepšani podaci, nisu realni. Gledajući cijene proizvoda, ne mogu da vjerujem u ove podatke”, naglasio je Vasilić za “Nezavisne novine”.

Istakao je da se cijene proizvoda za ličnu potrošnju svakodnevno mijenjaju.

“Jedino je došlo do smanjenja cijena ulja, a ostalo je sve poskupjelo, dok su plate minimalno rasle. Takođe, nekim proizvodima je ostala ista cijena, ali je smanjena gramaža, i imali smo dosta žalbi na to. Na primjer, Austrija je porez na plate smanjila za 10 odsto kako bi se one radnicima povećale, dok se kod nas to nije desilo. Razumijem i poslodavce, ako poveća plate za 10 odsto, mora još oko pet odsto za doprinose platiti, i to iz svog džepa”, kazao je Vasilić.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, kaže da je prateći sindikalnu potrošačku korpu Republike Srpske došao do zaključka da su troškovi prehrane za godinu dana veći za 100 KM.

“Uzmemo li u obzir, ako rade po najnižim cijenama rada, one ne ispunjavaju uslove te potrošačke korpe, i naravno da dolazi do ‘zatezanja kaiša'”, naveo je Srdić.

Prema njegovim riječima, nije siguran da su plate rasle više nego cijene, ali ako je to istina, to je dobra činjenica, te se nada da će se taj trend nastaviti.

“Vidimo iz dana u dan da su proizvodi drastično skuplji, te da se cijene mijenjaju na dnevnom nivou. Na primjer, grickalice su poskupjele tri puta u odnosu na 2021. godinu. Vidjećemo i kako će akcija ‘Društveno odgovorni’ uticati na smanjenje cijena, te koji će se proizvodi naći u toj akciji”, naveo je Srdić.

Podsjećamo, Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, istakao je prije nekoliko dana na sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača da će građanima od početka oktobra proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i od nula odsto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja, od proizvođača, preko distributera, do krajnjih trgovaca.

Ipak, nije precizirano, te se još uvijek ne zna koji će to proizvodi biti jeftiniji od oktobra.

Društvo

SUDIJE I TUŽIOCI PREUZIMAJU DUŽNOST: Provjera imovine tek sljedeće godine

Ukoliko i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, sudije i tužioci koji su imenovani preuzeće dužnost iako njihova imovina neće biti provjerena.

“Sve osobe imenovane od 23. marta 2024. godine do 28. februara 2025. godine mogu stupiti na funkciju, a provjera njihovih izvještaja o imovini i interesima će se izvršiti nakon uspostavljanja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima. Ako ishod provjere bude negativan, pokrenuće se disciplinski postupak u skladu sa pravilima”, navodi se u izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u koji su usvojili poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjećanja radi, izmjene Zakona o VSTS BiH usvojene su pod pritiskom Evropske unije i bile su jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH sa EU.

Tim izmjenama, između ostalog, osniva se odjel za sprovođenje postupaka po izvještajima o imovini sudija i tužilaca, i precizirano je da sudije i tužioci koje imenuje VSTS BiH dužnost mogu preuzeti tek nakon što te provjere budu sprovedene.

Prvobitno, rok za osnivanje tog odjela bio je decembar prošle godine, ali je onda pomjeren na 23. mart ove godine, međutim do danas taj odjel nije formiran.

U izmjenama i dopunama Zakona o VSTS BiH koji su u utorak usvojili poslanici taj rok pomjeren je na 28. februar.

S obzirom na to da odjel nije uspostavljen u predviđenom roku i da imovina sudija i tužilaca nije mogla biti provjerena, sudije i tužioci koje je Visoki sudski i tužilački savjet imenovao u prethodnom periodu nisu mogli preuzeti svoju dužnost.

Tokom rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pojedini poslanici ukazivali su da je to sve veći problem te da u pojedinim sudovima nedostaje sudija koji, iako imenovani, nisu mogli stupiti na dužnost.

Osim toga što sudije i tužioci nisu mogli preuzeti dužnost, zbog neformiranja odjela za sprovođenje postupka po izvještajima, imovina sudija i tužilaca i dalje će biti tajna, iako je jedan od glavnih razloga izmjena Zakona o VSTS bio upravo to da imovina sudija i tužilaca bude javna kao i ostalih funkcionera.

Nastavi čitati

Društvo

SIROMAŠTVO UZIMA DANAK Svaki drugi stanovnik BiH ne može priušti meso za obrok

– Svaki drugi stanovnik BiH nije u finansijskoj mogućnosti da bar tri puta sedmično sebi za obrok priušti meso ili ribu i to zbog sve viših cijena i plata koje ne prate trend rasta nekih od osnovnih životnih namirnica.

Pokazuje ovo prosta matematička računica uzimajući u obzir trenutne cijene mesa na tržištu, prosječnu platu u BiH, ali i sve ostale troškove i račune koje jedna porodica mora platiti na mjesečnom nivou.

Ako pretpostavimo da je jednoj četvoročlanoj porodici potrebno minimalno od 600 do 800 grama mesa za neki normalan ručak, te da se ova praksa ponavlja barem tri puta sedmično, mjesečni troškovi, samo po ovom osnovu, iznose od 120 pa do 200 maraka, u zavisnosti od kupljene gramaže, ali i vrste mesa koje se kupuje i priprema za neki od obroka.

To u prevodu znači da bi samo za kupovinu mesa bilo potrebno izdvojiti od devet pa do 15 odsto prosječne plate. Pošto između 60 i 70 odsto građana BiH prima platu koja se kreće do 1.370 maraka, može se zaključiti da svaki drugi građanin u BiH nije u prilici da konzumira meso u nekom normalnom obimu. Ovdje smo uzeli u obzir da ipak postoji jedan broj porodica u kojima je dvoje zaposleno, a što im sigurno obezbjeđuje određenu lagodnost prilikom kupovine.

Ovi podaci svrstavaju BiH rame uz rame sa, primjera radi, Slovačkom, Mađarskom i Bugarskom koje su najlošije rangirane zemlje unutar Evropske unije. Prema podacima Eurostata, u ovoj uniji, koja je nekada bila sinonim za blagostanje, sve manje je građana koji mogu kupiti crveno meso ili ribu za obrok. Najgore stanje je u pomenutoj Slovačkoj, ali i Mađarskoj i Bugarskoj u kojima je čak svaki drugi stanovnik suočen s ovim egzistencijalnim problemom. Kada je u pitanju Njemačka, u ovoj zemlji je svaki treći stanovnik suočen sa mesnom restrikcijom, Hrvatskoj svaki peti, a Sloveniji – deveti. Ova analiza Eurostata pokazala je i da, sumarno gledajući, 9,5 odsto, odnosno svaki deseti građanin Evropske unije tokom prošle godine nije bio u finansijskoj mogućnosti da svoje obroke normalno obogaćuje mesom, odnosno neophodnim proteinima.

Najpovoljnija situacija je u Irskoj, a zatim slijede Kipar, Portugalija, Švedska i Luksemburg u kojima tek svaki dvadeseti građanin ima problema ove prirode zbog niskih primanja.

Da kupovina hrane, a pogotovo mesa, zbog visokih cijena zadaje sve veću glavobolju, pogotovo onim građanima u BiH sa nižim primanjima, smatra i predsjednica Udruženja građana “Oaza” iz Trebinja Nedjeljka Ilić, navodeći kako je to vidljivo na svakom koraku, a pogotovo ako se prilikom posjete nekom tržnom centru pogleda sadržaj potrošačke korpe, odnosno šta to ljudi najčešće kupuju i u kojim količinama.

– Bojim se da je situacija još gora, te da sigurno 60 ili 70 odsto ljudi, s obzirom na primanja koja imaju, nije u prilici da sebi par puta sedmično obezbijedi neki mesni obrok od, recimo, 250 grama. Možda mogu jednom sedmično. Obično se ta količina rasporedi na više članova porodice. Nema više ni onih nedjeljnih obilnih ručkova. Čak se i piletina, koja je nekada bila relativno jeftina i pristupačna, sve manje nađe na porodičnim trpezama. Standard građana je sve niži i to je sve vidljivije. Rijetki su oni koji kupuju meso na kilogram, pa ni ono “univerzalno” mljeveno, koje je nešto povoljnije – kaže za “Glas Srpske” Ilićeva dodajući da nije optimista ni kada je u pitanju budućnost, jer globalne okolnosti i inflacija, koja odbija da se preda, ne obećavaju ništa dobro ni u narednom periodu, prenosi Glas Srpske.

Stopa siromaštva

Da situacija unutar Evropske unije, ove nekada moćne zajednice, postaje sve gora, govori i podatak da u posljednjih nekoliko godina, pogotovo od izbijanja rata u Ukrajini, stopa siromaštva konstantno raste praveći još veće i dublje društvene podjele. Cijene hrane počele su prvo da rastu tokom pandemije virusa korona, a onda su se put neba vinule nakon eskalacije ukrajinskog sukoba i zapadnih sankcija Rusiji. Sposobnost da se priušti obrok sa mesom, piletinom ili ribom je, inače, među stavkama koje analitičari posmatraju na nivou domaćinstva da bi se izračunala stopa materijalne i socijalne uskraćenosti.

Nastavi čitati

Društvo

KONAČNO STIŽE ZAHLAĐENJE: Temperature će PASTI ISPOD 30 stepeni, pogledajte KRETANJE pljuskova

Nakon nesnosnih vrućina vrlo je izvjesno da stiže rashlađenje. Temperature će pasti ispod 30 stepeni, a narednih dana se mogu očekivati pljuskovi.

Još danas će pojedine dijelove Republike Srpske i FBiH zahvatiti kiša. Procjenu kako će se kiša kretati pogledajte u videu:

Od sutra će temperatura blago padati, a prema prvim procjenama meteorologa u subotu je moguća kiša.

Kiša se može očekivati i naredne sedmice kada bi temperatura trebalo da bude od 24 do 26 stepeni, prenose Nezavisne.

Nastavi čitati

Aktuelno