Connect with us

Društvo

GRAĐANI NE VJERUJU STATISTICI! Cijene hrane manje narasle od plata?

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, plate su za godinu dana porasle za oko 10 odsto, dok su cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju veće za oko šest odsto.

Tako je prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj u avgustu iznosila 1.286 KM i u odnosu na jul veća je za 0,6 odsto.

“Posmatrano po područjima, u avgustu 2023. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području informacija i komunikacija i iznosila je 1.681 KM, a najniža je bila u području građevinarstva, 964 KM. U avgustu 2023. godine, u odnosu na avgust 2022, u svim područjima zabilježen je nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima umjetnost, zabava i rekreacija 20,2%, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 15,2% i djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 14,7%”, piše u analizi Zavoda za statistiku RS.

Sa druge strane, cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u RS u avgustu ove godine su veće za 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Najveći godišnji rast cijena u avgustu 2023. godine zabilježen je u odjeljku stanovanje 15,3%, usljed viših cijena u grupi električna energija i drugi energenti od 27,1%, zatim u odjeljku ostali proizvodi i usluge 11,1%, zbog rasta cijena u grupi proizvodi za ličnu higijenu od 13,3%, potom u odjeljku hrana i bezalkoholna pića 8,3%, usljed povećanja cijena u grupama povrće od 26,4% i meso od 14,0%, zatim u odjeljku namještaj i pokućstvo 7,3%, usljed poskupljenja u grupi popravak aparata za domaćinstvo od 23,1%”, piše u analizi.

Ipak, sa ovim podacima se ne slažu potrošači, koji ističu da su cijene za godinu dana drastično skočile, dok su plate minimalno rasle.

Jovan Vasilić, predstavnik Saveza udruženja potrošača RS i predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine, istakao je da nije siguran gdje je Zavod za statistiku RS dobio ove podatke.

“Cijene proizvoda bez kojih se ne može živjeti su sigurno otišle po 10, 20 odsto, a neke 50 i 100 odsto. Ako se uzima prosječan rast, ima proizvoda koji nisu poskupjeli, na primjer tekstil, obuća i odjeća, to nije poskupjelo. Ovo su uljepšani podaci, nisu realni. Gledajući cijene proizvoda, ne mogu da vjerujem u ove podatke”, naglasio je Vasilić za “Nezavisne novine”.

Istakao je da se cijene proizvoda za ličnu potrošnju svakodnevno mijenjaju.

“Jedino je došlo do smanjenja cijena ulja, a ostalo je sve poskupjelo, dok su plate minimalno rasle. Takođe, nekim proizvodima je ostala ista cijena, ali je smanjena gramaža, i imali smo dosta žalbi na to. Na primjer, Austrija je porez na plate smanjila za 10 odsto kako bi se one radnicima povećale, dok se kod nas to nije desilo. Razumijem i poslodavce, ako poveća plate za 10 odsto, mora još oko pet odsto za doprinose platiti, i to iz svog džepa”, kazao je Vasilić.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banjaluke, kaže da je prateći sindikalnu potrošačku korpu Republike Srpske došao do zaključka da su troškovi prehrane za godinu dana veći za 100 KM.

“Uzmemo li u obzir, ako rade po najnižim cijenama rada, one ne ispunjavaju uslove te potrošačke korpe, i naravno da dolazi do ‘zatezanja kaiša'”, naveo je Srdić.

Prema njegovim riječima, nije siguran da su plate rasle više nego cijene, ali ako je to istina, to je dobra činjenica, te se nada da će se taj trend nastaviti.

“Vidimo iz dana u dan da su proizvodi drastično skuplji, te da se cijene mijenjaju na dnevnom nivou. Na primjer, grickalice su poskupjele tri puta u odnosu na 2021. godinu. Vidjećemo i kako će akcija ‘Društveno odgovorni’ uticati na smanjenje cijena, te koji će se proizvodi naći u toj akciji”, naveo je Srdić.

Podsjećamo, Denis Šulić, ministar trgovine i turizma RS, istakao je prije nekoliko dana na sastanku sa predstavnicima udruženja za zaštitu potrošača da će građanima od početka oktobra proizvodi biti dostupni uz značajno nižu maržu, čak i od nula odsto, koje će se odreći svi učesnici u lancu snabdijevanja, od proizvođača, preko distributera, do krajnjih trgovaca.

Ipak, nije precizirano, te se još uvijek ne zna koji će to proizvodi biti jeftiniji od oktobra.

Društvo

DONESENA ODLUKA: Radnici Elektroprivrede Srpske najavili proteste, POZNAT I DATUM

Odbor sindikata Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) donio je odluku da 12. decembra ispred upravne zgrade preduzeća u Trebinju održi protest jer uprava ERS-a na čelu sa Lukom Petrovićem nije zainteresovana za njihove zahtjeve u vezi sa povećanjem plata.

Protest počinje u 11:55 časova, a sindikalci su pozvali predsjednika Republike Srpske, ministra energetike i rudarstva RS, generalnog direktora ERS-a kao i direktore zavisnih preduzeća da im se pridruže, prenosi Capital.

– Zadužuju se predsjednici sindikalnih organizacija da putem letaka koji će biti podijeljeni radnicima i istaknuti na oglasnim tablama informišu radnike o terminu održavanja protesta – navodi se u odluci.

U njoj se dodaje da su svi zainteresovani radnici u obavezi da se prijave kod predsjednika sindikalnih organizacija radi organizovanja dolaska na protest.

Podsjećamo, kako je to CAPITAL nedavno objavio radnici ERS-a su tražili povećanje cijene rada sa 158 na 190 maraka što su u ovom preduzeću odbili.

Pored toga što im nisu uvažili zahtjev, jednostrano su i raskinuli kolektivni ugovor.

Nastavi čitati

Društvo

TRGOVCI UPOZORAVAJU: Minimalac od 1.050 KM GASI desetine hiljada radnih mjesta i diže cijene

Sektor trgovine na veliko, logistike i skladištenja, te trgovine na malo čini više od petine svih zaposlenih u Republici Srpskoj ili 57.081 radnika, saopšteno je iz Udruženja trgovaca Republike Srpske.

“Trošak plata zaposlenih je daleko najveći trošak ova tri sektora i čini 53 odsto svih troškova koji se odnose na snabdijevanje robom široke potrošnje. Da bi se moglo isplatiti predloženo povećanje minimalne plate, ova tri sektora će u 2024. godini morati obezbijediti dodatnih 393 miliona KM, od čega će 240 miliona ići direktno na plate radnika, a 153 miliona KM na dodatne poreze i doprinose. Finansiranje ovog iznosa zahtijevaće povećanje cijena robe široke potrošnje u prosjeku od 10,2 odsto, počevši od 1. januara 2024”, navedeno je u analizi Udruženja trgovaca Republike Srpske.

Kako navode, s obzirom na to da veliki dio životnih namirnica podliježe ograničenoj marži propisanoj od strane države, artikli koji nisu ograničeni maržom imaće rast cijena i veći od 20 odsto kako bi se dostigao iznos potreban za isplatu plata.

“Ovo će za rezultat imati pad kupovne moći stanovništva u proporcionalnom iznosu. Takođe, rast cijena izazvan značajnim povećanjem minimalne plate imaće negativne posljedice na konkurentnost trgovine u RS unutar našeg regiona. U protekle tri godine sve države regiona su zbog inflacije i značajnog povećanja cijena u harmoniji podizale i minimalnu platu, tako da nije bilo značajnih efekata na trendove potrošnje. U ovoj godini je inflacija robe široke potrošnje napokon značajno usporila, tako da su cijene u novembru 2023. za svega 1,4 odsto veće u odnosu na januar 2023. Shodno tome, RS će biti izuzetak u regionu da nakon zaustavljanja inflacije ovako radikalno povećava troškove rada. To povećanje će za rezultat imati da cijene u trgovinama u RS budu značajno više u odnosu na Srbiju, a približno jednake cijenama u Hrvatskoj”, navodi se u analizi Udruženja trgovaca Republike Srpske.

U analizi se dalje navodi da gradovi koji se nalaze na granici sa Hrvatskom, kao što su Novi Grad, Kostajnica, Dubica, Gradiška, Brod, Šamac, Trebinje itd. veliki dio, u nekim slučajevima i više od polovine prihoda, ostvaruju od kupaca koji dolaze iz Hrvatske. Imajući u vidu da je isključivi razlog prekogranične kupovine povoljnija cijena, ovi prihodi će sasvim sigurno nestati nakon izjednačavanja cijena u Republici Srpskoj i Hrvatskoj.

Takođe, gradovi koji se nalaze blizu granice sa Srbijom, kao što su Bijeljina, Janja, Karakaj, Zvornik, Bratunac, Višegrad, Foča, Gacko, Bileća, itd. izgubiće veliki dio svog prihoda od trgovine zbog nabavke robe iz Srbije, koja će biti osjetno povoljnija nego u Srpskoj.

“Teško je precizno procijeniti efekat nestanka ovih prihoda na broj radnih mjesta u sektoru trgovine, koja će se kao rezultat navedenog ugasiti. Uzimajući u obzir geografski oblik RS i činjenicu da se velika većina populacionih centara nalazi u blizini neke od ovih granica, za očekivati je da će se broj izgubljenih radnih mjesta mjeriti u desetinama hiljada. Ovo ne uključuje posljedice pada kupovne moći unutar RS izazvane efektima povećanja troškova rada na proizvodne sektore naše privrede, koji očekuju mnogo značajnije smanjenje broja zaposlenih”, naveli su u Udruženju trgovaca Republike Srpske.

Udruženje trgovaca RS snažno preporučuje da se ne ide u realizaciju prijedloga za podizanje minimalne plate. S obzirom na prestanak perioda izražene cjenovne inflacije početkom 2023. godine, radikalno podizanje minimalne plate u ovom momentu nema jasno ekonomsko opravdanje i ne ostavlja utisak da je dio promišljene dugoročne strategije za razvoj ekonomije RS.

“Naše udruženje u potpunosti podržava i podstiče rast plata u RS jer se tako povećava blagostanje naše zajednice i, na kraju, čini naše kupce bogatijima, ali rast plata mora biti zasnovan na rastu ekonomske produktivnosti kroz pametnu, stratešku stimulaciju rasta ekonomije. RS trenutno ima najmanji bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika u cijeloj Evropi, iza Federacije BiH i država poput Albanije, Srbije i Makedonije. Krajnje je nerealno zamišljati da se to može promijeniti preko noći, jednom odlukom o visokim platama”, zaključuju u Udruženju trgovaca Republike Srpske.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je poručio da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

“Plata od 1.050 KM mislim da će biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovdje planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život”, poručio je tada Dodik.

Međutim, nakon toga privrednici, poslodavci i ekonomski analitičari upozorili su da će povećanje minimalca na pomenuti iznos ugasiti desetine hiljada radnih mjesta, te da će zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla državu koštati više od 300 miliona maraka.

Nastavi čitati

Društvo

SPC danas obilježava Svetog apostola MATEJA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 29. novembra obilježavaju dan Svetog apostola Mateja, koji se u narodu naziva i Matejevdan. Prema predanju, ovaj svetitelj je napisao prvo jevanđelje – Sveto jevanđelje po Mateju, pa je poznat i kao jevanđelist Matej.

U crkvenom kalendaru ovaj praznik obilježen je crnim slovom, ipak vjernici sa posebnom pažnjom praznuju Svetog apostola Mateja.

Prema predanju ovaj apostol nije jeo meso, već se hranio voćem, žitaricama i povrćem. Postoji staro vjerovanje da na ovaj dan treba isplatiti sve dugove i poreze – sve što ste ikome dužni treba da bude vraćeno.

To je inače i poželjno s obzirom da se upravo dan prije počinje sa Božićnim postom. Dobar duhovni start započnite izmirenjem dugova. Na ovaj praznik se praktikuju razni običaji, ali najvažniji su molitva i čitanje jevanđelja po Matiji

Matej se smatra zaštitnikom carinika, poreznika, bankara i računovođa, a neke porodice u Srbiji proslavljaju Matijevdan kao krsnu slavu. Matej je bio očevidac i svjedok Isusovog života i zemaljske smrti, vaskrsenja i uznošenja na nebo, piše Kurir.

Sveti Matija je bio poreznik, a život mu se potpuno promijenio kada je počeo da slijedi Isusa Hrista i postao jedan od 12 apostola. Napisao je jevanđelje u Svetom Pismu, pa se naziva i jevanđelist. Propovijedao je hrišćanstvo, iscjeljivao bolesne i kako navode mnogi spisi, činio razna čuda.

Nastavi čitati

Aktuelno