Connect with us

Društvo

RASTE BROJ MALIŠANA! Porodice se sve češće odlučuju na treće dijete

Za godinu dana broj članova dobojskog Udruženja “Ponos” se povećao za više od stotinu, što znači da se roditelji odlučuju da imaju troje i više djece.

Udruženje ‘Ponos’ danas broji preko 680 članova.

Svaki dan priključi nam se poneki novi član, što znači da se promijenila ona praksa dvoje đece, mislim da se polako porodice većinom odlučuju da imaju troje, pa i četvoro đece… Što se tiče rađanja trećeg đeteta, mislim da je to postala baš česta odluka i da se dosta lakše nego prethodnih možda šest-sedam godina roditelji odlučuju na to treće dijete. Evo, ja mogu da kažem da je naša inspiracija za osnivanje ovog udruženja bila upravo to što sam ja zaista imala i imam veliki broj prijateljica i poznanica koje su dobile treće dijete – izjavila je Marina Protić, predsjednica Udruženja „Ponos“, koje okuplja porodice sa troje i više djece.
Tamara Jović prije osam mjeseci je prešla čarobnu brojku od tri djeteta pošto je tada na svijet stigla Milica.
Htjeli smo djevojčicu, dobili smo tri sina, pa kasnije djevojčicu, odluka je takva bila između nas… Naš jedan dan je užurban, jedni idu u školu, drugi u vrtić, beba raste, snalazim se uglavnom, dobro je. Zasad sama sve postižem, muž nije tu, ali stižemo sami, malo pomogne najstariji dječak, sve u svemu poželjela bih da svaka majka ima troje i više djece – priča Tamara, majka tri dječaka uzrasta 13, sedam i četiri godine, te osmomjesečne curice.
Dva sina i kćerku ima Tijana Vasiljević Stokić, kojoj nije bilo lako da uporedi kako je imati jedno u odnosu na troje djece.

Jako je teško sada uporediti, kod nas su male razlike, ja sam u nepunih pet godina rodila troje djece, tako da zaista ne znam period kada je bilo samo jedno jer je to bilo kratko, a mislim da su prednosti upravo ta neka radost, ta graja, to druženje, to njihovo zajedničko odrastanje, pa naravno i neke nesuglasice koje su svakodnevni dio porodice… Moja djeca su sada već poprilično odrasla, ja kući imam troje tinejdžera, stariji sin će još malo 17, mlađi sin će ubrzo 15 i kćerka ima 12 godina. Tako da sam ja već neke ove probleme, slatke probleme sa manjom djecom prevazišla, ali naravno da sada slijede oni drugi problemi koji se tiču odrastanja i tog uzrasta koji je poprilično zahtjevan, izazovan, ali isto najljepši, a to je taj školski period – kazala je Vasiljević Stokićeva.
(Nezavisne)

Društvo

LJETO NAM TEK STIŽE Sutra i zvanično počinje najtopliji period godine

Iako se već danima kuvamo od vrućine, ljeto nam zvanično stiže tek sutra, 20. juna, i to u  22.50 časova.

Na prvi dan ljeta, u Republici Srpskoj se očekuje dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni Celzijusovih.

– Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević za Srnu.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije vrijeme i svježije.

– Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

 

 

 

Nastavi čitati

Društvo

PRIJETNJE, PALJENJE AUTOMOBILA… Udruženje novinara RS traži policijsku zaštitu za novinara Natašu Miljanović Zubac

Udruženje novinara Republike Srpske poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da zaštite novinara Natašu Miljanović Zubac, ponovo urade procjenu bezbjednosti i dodijele joj zaštitu ukoliko procjena pokaže da joj je bezbjednost ugrožena.

– Ako to ne bude slučaj, pozivamo ih da javnosti odgovore kako planiraju zaštititi našu koleginicu koja se nakon dvije godine bolovanja vraća na posao? – naveli su u saopštenju.

Podsjećaju nadležne i javnost da je Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS-a zaposlena u dopisništvu u Trebinju, prije nekoliko dana javno iznijela sva saznanja o ugroženosti svoje bezbjednosti i to nakon što je prethodnih godina doživjela nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji među kojima su paljenje automobila, ostavljanje lutke sa otkinutom glavom na kućnom pragu i prijeteće poruke “mrtva usta ne govore”.

Takođe, podsjetili su da se više puta obraćala nadležnim organima i tražila zaštitu kako bi se mogla kretati bez straha za sopstveni život.

– S obzirom na to da se nakon dvije godine Nataša Miljanović Zubac vraća na posao koji uključuje stalno kretanje, odlazak na teren i potpunu fizičku izloženost, pozivamo MUP Republike Srpske da u najkraćem roku urade procjenu njene ugroženosti kako bi svoj posao mogla obavljati na odgovarajući način – naglasili su u Udruženju novinara RS.

Pozvali su MUP i ostale nadležne organe da što prije otkriju i kazne počinioce ovih krivičnih djela.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKA ČAST MARKO! Docent na banjalučkom PMF-u dizajnirao evolutivni algoritam

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci Marko Đukanović sa kolegama Tehničkog univerziteta u Beču, dizajnirao je “efektivni evolutivni algoritam koji rješava nizovni problem primjenjiv u bioinformatici na izračunavanje strukturalne sličnosti između skupa bioloških molekula”.

Oni su objavili rad “Pristrasni genetski algoritam nasumičnog ključa za rješavanje problema pronalaska najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza” (A Biased Random Key Genetic Algorithm for Solving the Longest Common Square Subsequence Problem) u vodećem časopisu u oblasti računarskih nauka i vještačke inteligencije “IEEE Xplore”.

 

 

Đukanović napominje za Srnu da su, uz njega, autori i Žaume Rešak, Kristijan Blum i Ginter Rajdl.

On kaže da je ovo rezultat nastavka dobre saradnje banjalučkog PMF-a, Tehničkog univerziteta u Beču, te Instituta za vještačku inteligenciju pri Autonomnom univerzitetu u Beču.

Rad ovog tima je u aprilu proglašen najboljim na “Evostarovoj” konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu, kad su osvojili nagradu za rad “Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za problem najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza”.

Osim toga, Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije “Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacima”.

Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, za rad “Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresije”.

On je dobitnik i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

Marko Đukanović završio je 2009. gimnaziju u Novom Gradu kao učenik generacije, a iste godine upisao je opšti smjer matematike i informatike na banjalučkom PMF-u, koji je završio 2013. godine sa prosječnom ocjenom 9,87.

Dobitnik je “Zlatne plakete” za studenta generacije na PMF-u, gdje je biran u svojstvu asistenta 2014. godine.

 

 

Na PMF-u je 2016. godine završio i master studije matematike, sa prosječnom ocjenom 10.

Doktorske studije iz računarskih nauka započeo je 2017. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču, na Institutu za logiku i izračunavanje u okviru Fakulteta za informatiku, pod mentorstvom profesora Gintera Rajdla i uspješno ih završio 2021. godine, sa najvišom pohvalom.

Izabran je u zvanje docenta na Odsjeku za matematiku i informatiku banjalučkog PMF-a 2021. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno