Connect with us

Društvo

OLAKŠICA ZA GRAĐANE! Papirne CIPS potvrde postaju prošlost

Građani Republike Srpske, kao i FBiH, uskoro neće morati u banke donositi papirne CIPS potvrde, rekao je “Glasu Srpske” direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH Almir Badnjević.

Naglasio je da su čelnici IDDEEA i Agencije za bankarstvo RS već održali jedan sastanak na kojom su predstavnici republičke Agencije izrazili spremnost za realizaciju projekta razmjene podataka putem elektronske forme.

– Vjerujem da veoma brzo svi građani u BiH više neće morati da traže da im čudu štampane CIPS potvrde, jer će sve informacije i podaci biti dostupni bankama putem odgovarajućeg linka. IDDEEA je već ka FBiH omogućila pristup tim podacima, a isto će biti urađeno i za Agenciju za bankarstvo RS – kazao je Badnjević.

Naglasio je da će papirne potvrde sigurno postati dio prošlosti te da se sve aktivnosti ka tome cilju sinhronizovano sprovode u FBiH i Srpskoj.

– Predstavnici entitetskih agencija za bankarstvo zajedno se dogovaraju o aktivnostima po pitanju realizacije projekta digitalizacije i razmjene podataka putem elektronske forme sa IDDEEA. Banke će samo putem odgovarajućeg linka trebati da provjere da li njihov klijent ima potvrdu ili nema. Na taj način utvrdiće da li je on regularan ili nije – naglasio je Badnjević, koji se nada da će sve te aktivnosti biti završene do polovine iduće godine.

Na pitanje koje obaveze treba da ispuni Agencija za bankarstvo RS kako građani Srpske više ne bi bankama trebalo da dostavljaju štampane potvrde o prebivalištu, Badnjević pojašnjava da oni kao regulator za bankarski sektor Srpske treba da unaprijede svoje softversko rješenje.

– IDDEEA ne može direktno pružiti link ka bankama sa svim podacima građana, već samo ka nadležnim agencijama za bankarstvo. Dakle, agencije za bankarstvo kao regulator za taj sektor moraju da razviju softversko rješenje ka bankama. To je neophodno kako više niko ne bi dolazio i tražio da mu se štampaju potvrde – poručio je Badnjević.

Građani Srpske pozdravljaju projekat elektronske razmjene podataka između IDDEEA i Agencije za bankarstvo RS.

– Komplikovane su procedure u mnogim bankama. Za svaku sitnicu, od otvaranja računa, do podizanja kredita, banke traže potvrde o prebivalištu. Zbog toga moram ići i čekati u redu, nekada i satima zbog gužve. Nadam se da će papirne potvrde postati prošlost što prije – rekla je Banjalučanka Mirjana Marić.

Forto

Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto izjavio je da građani FBiH od polovine iduće godine neće morati donositi papirnu CIPS prijavu u banke. Forto smatra da je ovo prvi korak u procesu digitalizacije u kojem više neće biti potrebna dokumenta u papirnoj formi. Pozvao je i entitete, kantone i opštine da se jave Ministarstvu komunikacija i transporta BiH kako bi razgovarali o ukidanju CIPS prijava. Forto je na društvenoj mreži “Iks” napisao da je “objavio rat CIPS-ovoj potvrdi”.

– Ovo je digitalizacija. Konkretno i korisno – poručio je Forto.

Glas Srpske

Društvo

LJETO NAM TEK STIŽE Sutra i zvanično počinje najtopliji period godine

Iako se već danima kuvamo od vrućine, ljeto nam zvanično stiže tek sutra, 20. juna, i to u  22.50 časova.

Na prvi dan ljeta, u Republici Srpskoj se očekuje dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni Celzijusovih.

– Sam početak ljeta je u znaku veoma toplog vremena, čak će biti i toplije od prosjeka za drugi dio juna, s obzirom da će temperatura vazduha ići do 38 stepeni, nije isključeno da ponegdje u petak, eventualno, i subotu bude i skoro 40 stepeni Celzijusovih – rekla je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Milica Đorđević za Srnu.

Ona je za narednu sedmicu najavila nestabilnije vrijeme i svježije.

– Uslijediće pad temperature vazduha za 10 do 15 stepeni, tako ćemo imati nekoliko nestabilnih i svežijih dana, ali to neće dugo trajati – rekla je Đorđevićeva.

Na dan početka ljeta obdanica je najduža, a noć najkraća.

U isto vrijeme, kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti stiže ljeto, na južnoj Zemljinoj polulopti počinje zima.

 

 

 

Nastavi čitati

Društvo

PRIJETNJE, PALJENJE AUTOMOBILA… Udruženje novinara RS traži policijsku zaštitu za novinara Natašu Miljanović Zubac

Udruženje novinara Republike Srpske poziva nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da zaštite novinara Natašu Miljanović Zubac, ponovo urade procjenu bezbjednosti i dodijele joj zaštitu ukoliko procjena pokaže da joj je bezbjednost ugrožena.

– Ako to ne bude slučaj, pozivamo ih da javnosti odgovore kako planiraju zaštititi našu koleginicu koja se nakon dvije godine bolovanja vraća na posao? – naveli su u saopštenju.

Podsjećaju nadležne i javnost da je Nataša Miljanović Zubac, novinar RTRS-a zaposlena u dopisništvu u Trebinju, prije nekoliko dana javno iznijela sva saznanja o ugroženosti svoje bezbjednosti i to nakon što je prethodnih godina doživjela nekoliko vrlo ozbiljnih prijetnji među kojima su paljenje automobila, ostavljanje lutke sa otkinutom glavom na kućnom pragu i prijeteće poruke “mrtva usta ne govore”.

Takođe, podsjetili su da se više puta obraćala nadležnim organima i tražila zaštitu kako bi se mogla kretati bez straha za sopstveni život.

– S obzirom na to da se nakon dvije godine Nataša Miljanović Zubac vraća na posao koji uključuje stalno kretanje, odlazak na teren i potpunu fizičku izloženost, pozivamo MUP Republike Srpske da u najkraćem roku urade procjenu njene ugroženosti kako bi svoj posao mogla obavljati na odgovarajući način – naglasili su u Udruženju novinara RS.

Pozvali su MUP i ostale nadležne organe da što prije otkriju i kazne počinioce ovih krivičnih djela.

Nastavi čitati

Društvo

SVAKA ČAST MARKO! Docent na banjalučkom PMF-u dizajnirao evolutivni algoritam

Docent na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Banjaluci Marko Đukanović sa kolegama Tehničkog univerziteta u Beču, dizajnirao je “efektivni evolutivni algoritam koji rješava nizovni problem primjenjiv u bioinformatici na izračunavanje strukturalne sličnosti između skupa bioloških molekula”.

Oni su objavili rad “Pristrasni genetski algoritam nasumičnog ključa za rješavanje problema pronalaska najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza” (A Biased Random Key Genetic Algorithm for Solving the Longest Common Square Subsequence Problem) u vodećem časopisu u oblasti računarskih nauka i vještačke inteligencije “IEEE Xplore”.

 

 

Đukanović napominje za Srnu da su, uz njega, autori i Žaume Rešak, Kristijan Blum i Ginter Rajdl.

On kaže da je ovo rezultat nastavka dobre saradnje banjalučkog PMF-a, Tehničkog univerziteta u Beču, te Instituta za vještačku inteligenciju pri Autonomnom univerzitetu u Beču.

Rad ovog tima je u aprilu proglašen najboljim na “Evostarovoj” konferenciji na Univerzitetu Ebristvit u Velsu, kad su osvojili nagradu za rad “Smjernice zasnovane na neuronskoj mreži za BRKGA: primjena za problem najdužeg zajedničkog kvadratnog podniza”.

Osim toga, Đukanović i njegov kolega Aleksandar Kartelj osvojili su prošle godine treće mjesto na međunarodnom takmičenju iz simboličke regresije “Interpretabilna simbolička regresija za nauku o podacima”.

Đukanović je prošle godine dobio nagradu za najbolji naučni rad na međunarodnoj konferenciji o primijenjenoj vještačkoj inteligenciji, održanoj u Kragujevcu, za rad “Integracija ograničenja najvišeg nivoa u algoritam pretraživanja simboličke regresije”.

On je dobitnik i Dunavske nagrade za mladog naučnika 2022. godine.

Marko Đukanović završio je 2009. gimnaziju u Novom Gradu kao učenik generacije, a iste godine upisao je opšti smjer matematike i informatike na banjalučkom PMF-u, koji je završio 2013. godine sa prosječnom ocjenom 9,87.

Dobitnik je “Zlatne plakete” za studenta generacije na PMF-u, gdje je biran u svojstvu asistenta 2014. godine.

 

 

Na PMF-u je 2016. godine završio i master studije matematike, sa prosječnom ocjenom 10.

Doktorske studije iz računarskih nauka započeo je 2017. godine na Tehničkom univerzitetu u Beču, na Institutu za logiku i izračunavanje u okviru Fakulteta za informatiku, pod mentorstvom profesora Gintera Rajdla i uspješno ih završio 2021. godine, sa najvišom pohvalom.

Izabran je u zvanje docenta na Odsjeku za matematiku i informatiku banjalučkog PMF-a 2021. godine.

Nastavi čitati

Aktuelno