Connect with us

Politika

REAGOVALA AMBASADA RUSIJE: Stoltenberg zabrinut zbog “retorike podjele”, nešto nije u redu sa LOGIKOM

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu da svaka zemlja ima pravo izabrati svoje vlastite bezbjednosne aranžmane, bez miješanja sa strane.

Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog “secesionističke i retorike podjele, kao i spoljnog uticaja, posebno Rusije”, jer to “prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme”.

Prema njegovim riječima, svi lideri u BiH moraju raditi na jedinstvu i napretku, dodavši da je Sjevernoatlanski savez predan stabilnosti i bezbjednosti zemlje i cijelog Balkana.

“Zato produbljujemo našu saradnju i politički dijalog”, istakao je Stoltenberg nakon sastanka sa delegacijom Savjeta ministara koju je predvodila predsjedavajuća Borjana Krišto.

On je rekao da NATO podržava reformska nastojanja BiH, uključujući paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti zemlje.

“To će ojačati sposobnost BiH u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, te sajber odbranu”, pojasnio je Stoltenberg i dodao da će NATO nastaviti pružati podršku BiH na njenom evroatlantskom putu.

Prema njegovim riječima, NATO štab u Sarajevu pruža podršku Misiji EU “Altea”, a NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspjehu ove misije i pozdravljaju jednoglasno usvajanje njenog produžetka u Savjetu bezbjednosti UN.

On je pohvalio BiH za uspjehe koje je postigla na putu ka EU, te dodao da NATO i saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

“Nešto nije u redu sa Stoltenbergovom logikom”
Ambasada Ruske Federacije u BiH smatra da generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, koji je izrazio zabrinutost zbog “secesionističke podjele i retorike, kao i spoljnjeg uticaja, posebno Rusije” – nešto nije u redu sa logikom.

“S jedne strane Stoltenberg govori o destabilizirajućem uticaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Savjetu bezbjednosti UN o produžetku misije `Altea`, koju smatra stabilizirajućim faktorom”, rečeno je Srni u ruskom diplomatskom predstavništvu.

Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku, istakli su iz Ambasade.

“Pitanje je – kakav je, ipak, Rusija faktor u BiH, koju smatra prijateljskom zemljom”, navli su iz Ambasade Rusije.

Politika

OTKAZAN SASTANAK KOALICIJE NA NIVOU BIH! Nema usaglašenih stavova

Sastanak stranaka koalicije na nivou BiH, koji je bio zakazan za danas u 14 časova, ipak je otkazan.

Na sastanku u Parlamentu BiH danas se trebalo razgovarati o ‘evropskim’ zakonima. No, kako saznaje N1, nema spremnosti za razgovor u vezi sa temama koje bi se trebale naći na sutrašnjem dnevnom redu sjednice Savjeta ministara BiH.

Teme se još usaglašavaju, a u ovom trenutku i dalje nisu usaglašeni stavovi vezani za Nacrt zakona o sporazumu sa Fronteksom. Kako smo ranije objavili, pojedini misnitri smatraju da predloženim nacrtom entiteti preuzimaju nadlaženost kada je riječ o kontroli granica, sa čime nisu saglasni.

Podsjetimo, o evropskom putu BiH danas je govorio i šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, podsjetivši da će krajem sedmice uslijediti samit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujući i BiH.

Nastavi čitati

Politika

VIŠKOVIĆ TVRDI “Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, POSVAĐATI poštene poslodavce sa njihovim radnicima”

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je Vlada izdvojila za privredu 420 miliona KM i sve što je do sada rađeno išlo je u pravcu da se radnicima što je moguće više povećaju plate, te da Vlada ne dozvoljava da najniža plata radnika bude 750 KM, što je prijedlog poslodavaca.
Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Unije poslodavaca Saše Trivića da Vlada svađa radnike i poslodavce, Višković je istakao da je očigledno da jedan broj poslodavaca koristi mehanizam najniže plate tako što svim zaposlenima uplaćuje obaveze za poreze i doprinose prema najnižoj plati i “zato se Trivić zalaže da ostane plata na tom nivou kako bi mogli praviti zloupotrebe”.

Isto tako ne manje važno, Unija udruženja poslodavaca, čiji je predsjednik Trivić, prema zakonu treba da ispregovara najnižu platu sa Savezom sindikata Republike Srpske, dodao je premijer.

“Niko ne može, pa ni Vlada Republike Srpske, posvađati poštene i časne poslodavce sa njihovim radnicima. Očigledno da oni imaju problema sa svojim zaposlenima, ali to nije problem Vlade već tih poslodavaca”, istakao je Višković.

Premijer Republike Srpske je poručio da je krajnje vrijeme da svako radi svoj dio posla, a ne da dijeli lekcije za vlastiti nerad.

“Kao dokaz da gospodin Trivić jedno priča, a drugo radi, je najnoviji dopis koji je upućen na adresu Vlade Republike Srpske i u kojem stoji da ti isti traže od Vlade da donese odluku da minimalna plata bude 750 maraka”, naglasio je Višković.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović ranije je izjavila Srni da smatra da je realan prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da najniža plata sljedeće godine bude 1.050 KM.

Nastavi čitati

Politika

DODIKOVA ODBRANA PODNOSI ŽALBU! Odbijeno premiještanje procesa u Banjaluku

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijeće danas žalbu Sudu BiH, koji je odbio premještanje procesa protiv Dodika i v.d direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića u nadležni sud u Banjaluku, rekao je Srni advokat Goran Bubić.
Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je prošle sedmice pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima odbrane da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Nakon odbijanja zahtjeva, tim odbrane predsjednika Srpske ima pravo žalbe.

Premještanje procesa odbrana je zatražila, između ostalog, zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Govoreći o pravnom osnovu da suđenje bude premješteno u Banjaluku, Bubić je ranije rekao da, prema zakonu, samo za krivično djelo protiv integriteta BiH nije moguće proces prebaciti na sud na čijem području je preduzeta radnja izvršenja.

Pravnici su istakli da Sud BiH ne bi smio već sada imati raspored narednog suđenja Dodiku zakazan za 20. decembar, kako danima stoji na sajtu Suda, jer i taj raspored prejudicira da će biti odbijena žalba po osnovu prenosa predmeta.

Tek kada se riješi po žalbi, ako se odbije žalba, može se utvrditi kalendar sljedećih glavnih pretresa, a ne ranije jer se na taj način prejudicira da će Sud odbiti žalbu.

Nastavi čitati

Aktuelno