Connect with us

Banjaluka

RENOVIRAN PRELAZ NA ZAPADNOM TRANZITU! Pješaci ponovo mogu preko pasarele

Pasarela na zapadnom tranzitu kod motela “Kamel” konačno je obnovljena i ponovo je u funkciji na radost brojnih stanovnika ovog dijela grada.

Mještani ulice Krajiških brigada juče ujutro su bili prijatno iznenađeni kada su ugledali da na ulazu u pasarelu više ne stoji znak zabrane prolaza.

Posebno su zadovoljni roditelji čija djeca pohađaju nastavu u Osnovnoj školi “Geogri Stojkov Rakovski”, ali i roditelji mališana koji idu u jedan od obližnjih vrtića. Oni su za vrijeme renoviranja pasarele bili prinuđeni da svoje mališane voze automobilom.

– Presrećni smo što su radovi završeni. Pasarela zbog radova nije bila prohodna za pješake, a i onda kada smo mogli prelaziti preko nje, često smo nailazili na eksere, žice, oblake prašine ili velike lokve. Jedno vrijeme nije bilo čak ni ograde pored unutrašnjih stepenica pa je postavljena neka improvizovana – rekla je mještanka ulice Krajiških brigada Ivana B.

Ona je dodala da je bilo previše rizično puštati djecu da prelaze preko ovog prelaza.

– I pored svega djeca su prelazila preko pasarele, jer im je to najkraći put do škole. Najbliži semafor je u blizini Tržnog centra “Emporijum”. Međutim, djeca kada pređu ulicu kod tog semafora moraju proći još nekoliko prometnih ulica do škole. Zbog toga sam svoje dijete vozila automobilom, iako je riječ o starijem osnovcu koji već dugo ide sam u školu – rekla je ova mještanka.

Ne krijući oduševljenje urađenim njen komšija kaže da je izgradnja pasarele trajala kraće nego renoviranje. On kaže da je pasarela sada kao nova, čak je i ljepša nego onda kada je bila tek izgrađena.

– Ovo će nam svima olakšati svakodnevicu, jer se prodavnice, pekare i sve što nam je potrebno nalaze preko tranzita. Prethodnih mjeseci smo se mnogo mučili. U naselju ima puno školaraca, penzionera, a u blizini je Dom za stare, kao i Zavod distrofičara. Svima njima je neophodan bezbjedan prelaz. Gotovo svakodnevno sam gledao kako djeca pretrčavaju tranzit, dok vozila jurcaju. Samo pustom srećom nije došlo do neke tragedije. Vjerujem da je sada pasarela bezbjedna i da su radovi dobro obavljeni, jer su toliko dugo trajali – kazao je ovaj penzioner.

Iz Gradske uprave saopštili su da su radovi završeni te da je projektom obuhvaćeno uklanjanje postojećeg ispucalog i izrada novog stepeništa.

– Sanacija je obuhvatila i zamjenu asfalta i hidroizolacije polimernim završnim slojem, uklanjanje premaza, sanaciju poprečnih nosača reparaturnim malterom, injektiranje pukotina i novi premaz rasponske konstrukcije – saopštili su iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi. Istakli su da su ostale samo finese, poput pranja pasarele.

“Ležeći policajac”

Mještani ovog dijela grada smatraju da je u ulici Krajiških brigada neophodno postaviti “ležeće policajce”. Ističu da je riječ o prometnom dijelu ulice koja vodi do pasarele, a koja nema trotoar.

– Ulicom svakodnevno prolaze đaci iz ovog, ali i susjednih naselja.

Djeca su prinuđena da se sklanjaju od vozila kako znaju i umiju. Ugrožena je bezbjednost i osoba sa invaliditetom, koje žive u obližnjem Zavodu distrofičara. Pojedini bahati vozači projure ulicom i ne obraćaju pažnju na njih – rekla je Vanja Z.

Glas

Banjaluka

NA SJEDNICI USVOJENE DVIJE TAČKE gradonačelnik: Skupština tačke bira KAO SA „ŠVEDSKOG STOLA“, VAŽNA PITANJA ZA GRAĐANE I DALJE ČEKAJU

Borili smo se da se na dnevnom redu današnje sjednice nađe 88 tačaka, međutim po ko zna koji put svjedoci smo istog scenarija – odbijanja da se o važnim tačkama za građane Banje Luke uopšte raspravlja.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković nakon sjednice na kojoj su odbornici Skupštine Grada raspravljali i usvojili samo dvije tačke dnevnog reda, a koje se odnose na davanje saglasnosti za zamjenu nekretnina.

Kako je kazao, ove dvije tačke jesu važne jer su na ovaj način riješeni preduslovi za izgradnju pristupnog puta za most u Česmi, kao i izgradnju trafo-stanice u centru grada koja će obezbijediti stabilno snabdijevanje električnom energijom, no ipak, prema njegovim riječima mnogo važnih tačaka ipak ostaje na čekanju.

-Nekada je bila praksa da na dnevni red dođe 50 odsto od predloženih tačaka, što je takođe bilo nedovoljno, međutim taj procenat se sveo na svega dva odsto. Ostaje nejasno kako ovim ljudima prioritet nije pitanje vodosnabdijevanja na podsistemu Tunjice 1 i 2 – istakao je gradonačelnik.

Naglasio je još jednom da je ova gradska administracija vratila 29 miliona više kredita u odnosu na zaduženja, te da 10 miliona KM uloženih u rješavanje vodosnabdijevanja Dragočaja, Ramića, Piskavice i potkozarskih sela kapitalno ulaganje.

Uložili smo u sistem Banjica i danas na platou Manjače više nemamo izazove sa vodosnabdijevanjem, kao ni u Bronzanom Majdanu, Donjim Kolima, Jagarama i Poniru. Na isti način možemo riješiti i sjeverni dio grada, međutim za tako nešto nažalost nije bilo podrške– rekao je Stanivuković.

Dodao je da podrške nije bilo ni za besplatne placeve za mlade bračne parove i višečlane porodice, ni za Urbanistički plan kao važan strateški dokumen na koji Banja Luka čeka decenijama, kao ni za otpis duga za Komunalnu naknadu.

-Pred odbornicima je bio i izvještaj za projekat Voda 3, koji je potrebno da dostavimo EBRD-u kako bismo i dalje mogli koristiti njihova sredstva za ove namjene. Međutim ni ovo pitanje nije važno Skupštini. Uzeli su samo dvije tačke kao sa švedskog stola i jasno je da je ovo političi. Bilo kako bilo mi našu borbu nastavljamo, tražićemo rješenja i svakako sve ove važne odluke predložićemo ponovo – zaključio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Grada zakazao je vanrednu sjednicu sa samo dvije tačke dnevnog reda – prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o zamjeni nekretnina Grada Banja Luka sa „Korićanac ZRUG“ d.o.o. Banja Luka i „Elektroprenos“ i te tačke su usvojene.

Nastavi čitati

Banjaluka

HAOS U SKUPŠTINI “Svi se KRSTIMO, ne možemo da vjerujemo NA ŠTA JE SPALA OVA SJEDNICA, RUGLO!”

Šef Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Dragan Milanović rekao je da gradonačelnik može predložiti dopunu dnevnog reda, a da je predsjednik Skupstine grada u obavezi da dopuni i dostavi odbornicima dnevni red.

“Predsjednik SG je prekršio Poslovnik o radu i nije uvrstio u dnevni red sjednice prijedlog gradonačelnika. “Niste ispoštovali proceduru”, rekao je Milanović presjedniku SG Ljubi Ninkoviću.

Odbornik PDP-a Smilja Moravac Babić naglasila je da gradonačelnik koristi svoje dispozitivno pravo da predloži dopunu dnevnog reda.

“On je to uradio i vi to morate učiniti, morate dopuniti dnevni red i to je imperativ”, istakla je Moravac Babić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković zatražio je od sekretar Skupštine grada odgovori zašto nije postupio po Poslovniku.

“Odbornici imaju pravo na odgovor zašto nije dopunjen dnevni red”, rekao je Stanivuković i zatražio da mu dostave njegov dopis o dopuni dnevnog reda i obrazloženje sekretara.

“Za vas ne važi Poslovnik, zašto niste stavili moj prijedlog dopune u dnevni red? Sekretar je dužan da da objašnjenje. Poštujem demokratiju i stav većine ali to ne znači da mi možete osporiti pravo da dostavim dopunu dnevnog reda”, upozorio je Stanivuković.

On je pozvao sekretara Igora Šukala da radi svoj posao.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić izrazio je nezadovoljstvo radom Skupštine grada.

“Svi se krstimo, ne možemo da vjerujemo na šta je spala ova sjednica, ovo je ruglo”, rekao je Stanić.

Ovo treba da se završi i da se nađe rješenje, poručio je Stanić.

“Prošli put ste stavili dopunu i nije prošlo, sada ste stavili samo svoje tačke na dnevni red i niste uvrstili tačke koje je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković”, rekao je Stanić obraćajući se Ninkoviću. Tražim da i to uvrstite u dnevni red i da se izjasnimo o tome, dodao je Stanić.

Odbornik PDP-a Jovo Savanović ukazao je na povredu Poslovnika o radu Skupštine grada. Ako je gradonačelnik predložio određene tačke, zašto je problem da glasamo o tome, pitao je Savanović.

Nastavi čitati

Banjaluka

Za BOLJE USLOVE RAD Saniran krov na OŠ „Dositej Obradović“

Saniran je krov Osnovne škole „Dositej Obradović“, za šta su sredstva obezbijedili Ambasada Bugarske u BiH u saradnji sa Bugarskom razvojnom agencijom i Grad Banja Luka.

Savjetnica gradonačelnika, Milada Šukalo kazala je da u posljednje tri godine imamo rekordna ulaganja gradske administarcije u obrazovanje na teritoriji Banje Luke.

-Pored izgradnje novih škola, izdvojili smo značajno veća sredstva i za rekonstrukciju i podršku školama u odnosu na raniji period – poručila je savjetnica Šukalo i zahvalila gradskom timu za pripremu projekata za međunarodne organizacije koji je za ovaj projekat aplicirao i dobio podršku za projekat od Ambasade Bugarske.

Naglasila je da će fokus i dalje biti na podršci obrazovanju.

-Stiže nam nova školska godina i besplatni udžbenici. Radimo i detaljne analize za naredni period, a sve kako bi uslovi za naše školarce bili što bolji – rekla je Šukalo, navodeći da su u planu i projekti rekonstrukcije dvije kotlovnice u OŠ „Đura Jakšić“ i u Poljoprivrednoj školi.

Direktor OŠ „Dositej Obradović“, Danijela Lolić kazala je da je rekonstrukcija krova uspješno završena, na čemu je zahvalila Ambasadi Bugarske i Gradu Banjoj Luci koji su sufinansirali ovaj projekat.

-Ovo je zaista vrijedna investicija, koja je na dobrobit svih naših učenika i zaposlenih – kazala je ona.

Nastavi čitati

Aktuelno