Connect with us

Banjaluka

STARI I UMJETNIČKI ZANATI predstavili Banju Luku na Sajmu u Kikindi! PODRŽAO IH GRAD

Uz podršku Odjeljenja za privredu i lokalni ekonomski razvoj, samostalni preduzetnici koji obavljaju djelatnost starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti su u Kikindi izložili svoje proizvode i predstavili Banju Luku na tradicionalnom 16. „Mini sajmu preduzetništva“. Sajam je organizovan od strane Opšteg udruženja preduzetnika Kikinda, u okviru 38. „Dana ludaje“, a u saradnji sa Gradom Kikinda i podršku Privredne komore Srbije i Privredne komore Vojvodine.

Na sajmu, koji je održan 16. i 17. avgusta, svoje proizvode su izložili: „Vunovlačar“ SP Goran Irić, „Bojan – Plet“ SP Savka i Aleksandar Antić, Izrada suvenira „Vintage“ SP Branka Stanković i Umjetničko stvaralaštvo „Dantea Handmade“ SP Dragana Čorokalo, te ujedno predstavili i Grad Banju Luku kroz svoje rukotvorine na kojima dominira zmijanjski vez kao zaštitni simbol banjalučke regije.

-Grad je prepoznao značaj očuvanja starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti jer pružajući podršku ovoj djelatnosti čuvamo i našu tradiciju i dio našeg folklora od izumiranja. Pored subvencija koje Grad, svake godine, dodjeljuje starim i umjetničkim zanatima i domaćoj radinosti, ove godine je u sklopu Dana Petra Kočića organizovan i Prvi sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, sa ciljem promocije i veće vidljivosti ovih djelatnosti čije rukotvorine zaslužuju pažnju – kazala je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj, Aleksandra Simić.

Takođe, kako je istakla – u cilju promovisanja ove grane preduzetništva, Grad je podržao odlazak predstavnika ovih djelatnosti na Mini sajam preduzetništva u Kikindu kako bi predstavili svoje rukotvorine, ali i ostvarili kontakte sa onim koje se bave istom djelatnošću.

-Ovi susreti su dobra polazna osnova za buduću saradnju i poziv za učešće na našem sajmu starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti, koji će organizovati Grad i iduće godine – navela je Simić, te dodala da je namjera Grada da Sajam starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti dobije regionalni karakter, te postane tradicionalan.

Banjaluka

ZAVRŠEN KONCEPT JEDNOSMJERNOG SAOBRAĆAJA! Stanivuković “Urbana epoha razvoja Banjaluke”

Novi, najveći kružni tok u našem gradu je i zvanično u funkciji, saopšteno je iz Gradske uprave.
Naime, završetkom radova na ovom lokalitetu i puštanjem u rad ove raskrsnice znatno je povećana frekvencija vozila i poboljšana saobraćajna komunikacija u ovom dijelu našeg grada.

-Banja Luka je dobila svoju najveću kružnu raskrsnicu i zaista, ovo predstavlja jednu novu, urbanu epohu razvoja Banje Luke. Naša ideja je bila prvenstveno jedna saobraćajna funckionalnost, koju smo i dobili. Ovdje se radi o jednoj velikoj kružnoj raskrsnici koja u svojoj unutrašnjosti ima još nekoliko ostrva, a sve to na najbolji mogući način tretira saobraćaj na ovom dijelu grada – kazao je ovo gradonačelnik, Draško Stanivuković.

Puštanjem u saobraćaj najveće kružne raskrsnice kod „Ekvatora“, koncept jednosmjernog saobraćaja je skoro pa u potpunosti završen, a nova kružna raskrsnica samo je jedna u nizu mjera koje gradska administracija preduzela kako bi novi koncept saobraćaja zaživio u potpunosti.

Podsjećamo, u proteklom periodu završeni su radovi na proširenju saobraćajnica u Aleji Svetog Save i u Ulici Vuka Karadžića, koje su dobile tri odnosno četiri saobraćajne trake.

Naime, ovim intervencijama u saobraćaju kod poteza Narodne skupštine Republike Srpske ka zgradi M:tela i Medicinskoj elektronici izmješten je ivičnjak, ali su i proširene saobraćajne trake.

Uz sve to, postavljeni su i „pametni semafori“, koji će u skladu sa obimom saobraćaja prilagođavati svoje signale, kao i unapređenje bezbjednosti biciklista postavljanjem fizičkih barijera, odnosno stubića koji razdvajaju biciklističke trake od saobraćajnih.

Paralelno sa svim ovim radovima, dodatno se pristupilo i onim koji se tiču izgradnji platformi za autobuska stajališta.

Podsjećamo, formiranje jednosmjernog odvijanja saobraćaja jedna je od niza mjera i aktivnosti za poboljšanje odvijanja saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni, odnosno mjera koja će doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja i razvoju javnog prevoza i biciklističkog saobraćaja, a što i predstavlja viziju razvoja grada po principima održive urbane mobilnosti.

Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve koriste priliku da sugrđane još jednom pozovu na dodatni oprez i na razumijevanje, kao i da poštuju saobraćajne propise i znakove.

Nastavi čitati

Banjaluka

NIŠTA OD ŠEFA NIJE NAUČIO! Ninković “Ne poznajem dobro estradu, NE ZNAM KO JE POPULARAN”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković gostovao je u jutarnjem programu RTRS-a te odogovarao na razna unaprijed dogovorena pitanja. Jer Ljubu nespremnog ne smijete pitati ni kolika mu je plata s obzirom da ni to nije znao.
Ipak Ninković je prilikom gostovanja koristio kako sam kaže poslovice svoje babe i nemušto pokušao objasniti građanima zbog čega on i njegov SNSD uporno opstruišu svaki prijedlog gradonačelnika za bolji život građana Banjaluke. Dotakao se i rebalansa budžeta te još jednom ponovio kako je on lično podnio četiri krivične prijave protiv gradonačelnika, što nije istina jer je Ljubo platio jednom od članova SNSD sa Lauša da prijave potpiše umjesto njega, što ako posmatramo sa druge strane i nije loš potez za samog Ninkovića jer zna da je lažno podnošenje krivične prijave jednako tako krivično djelo.

U suštini tokom ovog gostovanja zaista nismo čuli ništa konkretno ni ništa novo osim da je Ninković protiv svega besplatnog za građane: prevoza, legalizacije, vodovodnog priključka… ali i jednu zaista šokantnu činjenicu, a to je da Ninković kaže da ne poznaje estradu i da ne zna ko je popularan što je zaista iznenađujuće s obzirom da se njegov stvarni šef bavi prvenstveno poslom estradnog menadžera.

Ninković je ovo izjavio na konstataciju voditeljke da je novogodišnji program Banjaluke popunio sve smještajne kapacitete te rekao “nije to samo zbog toga”. Ko zna možda šef Đajić dovodi Bionse, a da ni ne znamo…

 

 

Nastavi čitati

Banjaluka

“BANJALUČKA ZIMA” U GRAD DONIJELA ČAROLIJU! Evo šta nas očekuje tokom ove sedmice

„Banjalučka zima“ donijela je u naš grad pravu čaroliju, ali i sjajan program u kojem ćete moći uživati i tokom ove sedmice, saopšteno je iz Gradske uprave.
Uz bogatu gastronomsku ponudu u prekrasnom ambijentu Parka „Petar Kočić“ uživajte i u sjajnom zabavnom programu koji danas, 11. decembra u podne donosi radionicu „Pošte Srpske“, a od 19.00 časova uživajte u nastupu di-džeja Nikole. Ove radionice na programu su i u četvrtak, 14. decembra.

Utorak, 12. decembar rezervisan je za Matine u podne, koji će prirediti učenici Umjetničke škole „Vlado Milošević“. U večernjem terminu očekuje vas „Latino night Salsa Puerto“.

I tokom ove sedmice program će prirediti i mališani iz više predškolskih ustanova sa područja grada.

Škole klizanja biće organizovane u subotu i nedjelju, 16. i 17. decmbra od 9.00 do 11.00 časova na Trgu Krajine, a svi mališani imaće priliku da nakon klizanja učestvuju i u plesnim i kreativnim radionicama.

Nastavi čitati

Aktuelno