Connect with us

Svijet

Republikanci na pragu pobjede u Predstavničkom domu SAD-a, Bajden spreman na saradnju

Republikanci su na pragu pobjede na izborima za Predstavnički dom SAD, dok je kontrola nad Senatom i dalje neizvjesna i zavisi od ishoda izbora u još tri države, prenosi AP.

Rezultati su suviše neizvjesni da bi se proglasio pobjednik u Nevadi i Arizoni, a drugi krug izbora biće održan u decembru u DŽordžiji, pošto ni demokratski senator Rafael Vornok niti republikanac Heršel Voker nisu dobili dovoljno glasova za dirketnu pobjedu.

Republikanci su na putu da osvoje 218 mandata u Predstavničkom domu, koliko je potrebno za većinu, a jednu od važnih simboličnih pobjeda ostvarili su u Njujorku, gdje su porazili šefa kampanje Demokratske stranke Šona Patrika Melonija.

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je večeras da je spreman za saradnju sa Republikanskom strankom poslije izbora za Kongres.

Bajden je rekao da će nakon samita Grupe 20 pozvati lidere Demokratske i Republikanske stranke na razgovor o zajedničkom radu.

On je naglasio da će i dalje sarađivati sa dvije glavne stranke u SAD bez obzira na konačne rezultate.

U prvom javnom obraćanju poslije izbora Bajden je rekao da je potrebno razmotriti smanjenje poreza za radnički sloj društva.

(Srna/Mondo))

Svijet

OBIMNA AKCIJA FRANCUSKE POLICIJE! Uhapšeno oko 80 PEDOFILA, među njima profesori, treneri…

U Francuskoj je ove sedmice uhapšeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među kojima su i jedan poslanik i dvojica školskih profesora.
Velika akcija pokazala je da pedofila ima u svim društvenim slojevima.

Među uhapšenima su prestupnici iz svih društvenih i profesionalnih grupa – dva nastavnika, sportski treneri, vozač hitne pomoći i nadzornik doma za djecu sa invaliditetom, prenosi Figaro.

“Hapšenja su izvršena u 53 francuska departmana, uključujući dvije prekomorske teritorije. Hapšenja nije bilo samo na Korzici”, potvrdio je policijski komesar Kventin Bevan, koordinator ove operacije i šef operativnog centra policijske jedinice Ofmin, oformljene ove jeseni za borbu protiv nasilja nad djecom, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, među uhapšenima su osobe starosti od 30 do preko 60 godina, od lokalnog izabranog zvaničnika do nezaposlenih, uključujući i visokoobrazovane osobe, inženjere, nastavnike, sportske trenere i druge.

“U zločinu nad djecom ne postoji tipičan profil kriminalca, nalazimo sve društveno-profesionalne kategorije. Za ovu ogromnu operaciju, u nikad viđenom obimu u Francuskoj, policija je ciljala ljude koji su u redovnom kontaktu sa djecom”, rekao je Bevan.

Akcija takvih razmjera do sada “nije bila viđena” u Francuskoj, rekao je on, prenosi Index.hr.

“Školski nadzornik je prije više decenija već bio osuđen zbog silovanja, a sa djecom je mogao raditi jer je legalno promijenio identitet”, rekao je Bevan.

Nastavi čitati

Svijet

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO RUMUNIJU! Epicentar je bio na dubini od 136 kilometara

Rumuniju je danas poslije podne pogodio zemljtores jačine četiri stepena po Rihteru, javlja Evropski mediteranski seizmološki zavod.

Potres se dogodio na 52 kilometara sjeverozapadno od grada Buzaua, koji se nalazi na istoku Rumunije.

Epicentar je bio na dubini od 136 kilometara.

Zasad nema izvještaja o eventualnoj materijalnoj šteti.

Nastavi čitati

Svijet

PREDOMISLILI SE! Finska razmišlja o otvaranju granice sa Rusijom

Finska razmatra otvaranje jednog ili više kontrolnih punktova na granici sa Rusijom naredne sedmice, objavio je list “Helsingin sanomat”, pozivajući se na izvore.

List ističe da još nije donijeta odluka, ali se očekuje da će Vlada to saopštiti 12. decembra.

Vladini izvori rekli su da danas nema prijetnji koje zahtijevaju potpuno zatvaranje granice sa Rusijom. Situacija duž granice i u njenoj blizini je mirna, piše list.

Vlada, navodno razmatra dvije opcije, zadržati istočnu granicu zatvorenom za sva vozila osim za teretne vozove, ili otvoriti jedan ili više prelaza.

Finska je zatvorila sve kontrolne punktove na granici sa Rusijom do 13. decembra, podsjeća TASS.

Nastavi čitati

Aktuelno