Connect with us

Banjaluka

REVIJOM MONODRAMA Narodno pozorište Republike Srpske započinje novu sezonu

Revijom monodrama koja će biti održana od 2. do 6. septembra na Sceni „Petar Kočić“ od 20.30 časova Narodno pozorište Republike Srpske započinje novu sezonu.

Kako je navedeno u saopštenju Narodnog pozorišta Republike Srpske, sve predstave će izvesti mladi glumci iz klase Jelene Trepetove Kostić, koja je i reditelj četiri monodrame.

Prva monodrama je „O njoj, koja se vraća“, autorke Sofije Ristić, koja će predstaviti umjetnički život i djelo Olge Ilić, srpske glumice s početka HH vijeka. Olga Ilić je stekla epitet „srpske Sare Bernar“, no nije uspjela da ostavi veći istorijski trag u pozorišnoj umjetnosti.

U nedjelju, 3. septembra, na repertoaru je predstava „Besmrtni dečak“, autora Danila Milenkovića, o životu čuvenog  jugoslovenskog pjesnika Miroslava Mike Antića. Publika će moći da vidi različite etape iz Mikinog života, od djetinjstva, ljubavnog i kafanskog života, do borbe sa bolešću.

Ponedjeljak, 4. septembar, rezervisan je za „Drugu stranu istine“, monodramu Dane Poletan, koja priča o životu čuvene Merilin Monro, put do zvijezda preko trnja, od nesrećnog djetinjstva do psihičkog sloma.

U utorak, 5. septembra, na Sceni „Petar Kočić“ imaćemo priliku da gledamo monodramu o Čarliju Čaplinu, „Moj rat“, autora Radeta Kostića. Predstava se bavi bogatim i zanimljivim životom Čarlija Čaplina i vrijednostima koje nikad ne prolaze, kao i vječitom borbom između dobra i zla.

U srijedu, 6. septembra, biće odigrana peta predstava, autora Nikole Milakovića, neverbalna monodrama „Marso“, čiju režiju, kao i scenski pokret, potpisuje Renata Agostini. Inspirisana je sekvencama iz života čuvenog pantomimičara Marsela Marsoa.

Karte su u prodaji na biletarnici Narodnog pozorišta Republike Srpske od 8 do 20 časova radnim danima, a vikendom od 17 časova do početka predstave.

Akteri monodrama su obezbijedili posebnu pogodnost za studente Univerziteta u Banjoj Luci. Naime, uz predočenje indeksa na biletarnici Narodnog pozorišta Republike Srpske, studenti mogu kupiti ulaznice uz 50% popusta, odnosno po cijeni od 4 KM.

Banjaluka

NASTAVITI PUT DOBRE SARADNJE: Gradonačelnik uputio čestitku novoimenovanom BANJALUČKOM BISKUPU monsinjoru Željku Majiću

Gradonačelnik Draško Stanivuković uputio je čestitke monsinjoru Željku Majiću povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

U čestitki se između ostalog kaže:

-Uvjeren da ćete Banjalučkom biskupijom upravljati na najbolji način, te da ćete nastaviti put dobre saradnje koji je započeo Vaš prethodnik monsinjor g. Franjo Komarica, upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom izbora na mjesto biskupa banjalučkog.

Neka Vam Bog tokom vašeg službovanja podari zdravlja, plemenitosti i mudrosti kako bi svojim djelovanjem u srca vaših vjernika uvijek unosili blagost i radost.

U nadi da ćemo uvijek graditi mostove razumijevanja i solidarnosti među svim građanima Banje Luke, te da ćemo zajedničkim radom doprinositi miru, jačanju tolerancije, međusobnog uvažavanja, te izgradnji ljepše i svjetlije budućnosti za sve nas, kao i da će dobra saradnja Grada Banje Luke i Banjalučke biskupije biti nastavljena, srdačno vas pozdravljam.

Podsjećamo, nakon što je poglavar Katoličke crkve papa Franjo prihvatio odreknuće od pastoralnog vođstva Banjalučke biskupije biskupa Franje Komarice zbog navršene dobne granice, Apostolska nuncijatura dostavila je saopštenje o imenovanju novog banjalučkog biskupa mons. Željka Majića, koji je prethodno službovao kao sveštenik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Nastavi čitati

Banjaluka

DRINIĆ NESEBIČNOM DONACIJOM OBRADOVAO PENZIONERE! Pozivam sve poslanike na humanost

Članovi Mjesnog udruženja penzionera u Zalužanima rado dane provode družeći se uz kaficu, poneku ljutu, igrajući karte, šah i ostale društvene igre. Kažu da im to pričinjava zadovoljstvo, a vole i kada se okupe i zajedno gledaju i komentarišu sportske manifastacije. Međutim, problem je bio što do sada nisu imali adekvatan televizor, a koji im je kao donaciju uručio narodni poslanik Nebojša Drinić.

– Sada smo zahvaljujući narodnom poslaniku Nebojši Driniću dobili nov televizor što mu se, u ime svih penzionera od srca zahvaljujem. Mi sa njim imamo dobre odnose, on nas često obilazi. Dovoljno je kada dođe ovdje i počasti nas pićem, to uvažavamo. Pozivamo i druge koji su raspoloženi da dođu i da nam se pridruže, svaka nam donacija i pomoć, pa čak i kava u određeno vrijeme dobro dođe, rekao je Radoslav Vuleta, predsjednik Mjesnog udruženja penzionera Zalužani.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Nebojša Drinić još jednom je pokazao humanost. Kaže da je prepoznao potrebe građana gdje je obilazio terene i u komunikacijii sa ljudima saznao šta im je trenutno najpotrebnije.

– Spletom okolnosti sam naišao ovdje u Gradsko udruženje penzionera u Zalužanima, gdje sam se družio sa njima u prostorijama i pitao sam ih šta im je to najpotrebnije, rekli su da je to televizor. Kada sam pogledao kako je to mali televizor, i za one koji su mladi i dobro vide, i jako je nazahvalan za gledanje, a njima je to mjesto gdje se okupljaju, igraju šah, da se druže, kartaju se, da gledaju utakmice kada naša reprezentacija igra. Prvo sam mislio da se šale da im je potreban televizor, ali onda sam vidio da je ta potreba opravdana i odlučio sam da, pošto svaki mjesec od poslaničke naknade pomognem onima kojima je pomoć najpotrebnija, ovaj put to bude Udruženje penzionera u Zalužanima, istakao je Nebojša Drinić, poslanik PDP – a u NSRS.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Dodao je da će nastaviti sa pomoći onima kojima to bude trebalo, ali i da ovim gestom želi da da pozitivan primjer da i drugi narodni poslanici i odbornici u svojim Mjesnim zajednicama nešto urade i pomognu, pogotovo sada u vrijeme praznika.

– Trebamo praštati, trebamo se voljeti. Treba biti pozitivan i treba pomoći svakome kome možete da pomognete, naglasio je Drinić.

Foto: Miloš Dragičević/Srpskacafe

Ova vrsta pomoći Mjesnom udruženju penzionera u Zalužanima, koje broji veliki broj članova, kažu, uveliko je značila, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da redovno organizuju brojne aktivnosti, druženja i koje je jedno od rijetkih Udruženja penzionera koje se može pohvaliti raznim izletima po povoljnim cijenama, a od sada i novim televizorom na kojem će zajedno uz dobro druženje pratiti omiljene sadržaje.

Nastavi čitati

Banjaluka

OBAVJEŠTENJE ZA GRAĐANE: Izmjena u režimu odvijanja saobraćaja u Ulici Gavre Vučkovića

Odjeljenje za saobraćaj i puteve obavještava građane da će od 08.00 časova 9. decembra do 17.00 časova 29. decembra doći do izmjene u režimu odvijanja saobraćaja, na način da se zauzme najviše jedna polovina kolovoza u Ulici Gavre Vučkovića na dijelu od mosta do Srpske ulice i u Jevrejskoj ulici na dijelu od Ulice Vase Glušca da Ulice Gavre Vučkovića, a zbog izvođenja radova na izgradnji nedostajuće komunalne infrastrukture.

Za vrijeme izvođenja radova, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće se na propisan način postavljanjem privremene saobraćajne signalizacije.

Mole se svi učesnici u saobraćaju za oprez i razumjevanje, zbog otežanog odvijanja saobraćaja za vrijeme izvođenja radova.

Izvođač radova je preduzeće „Proda-mont“ d.o.o. Doboj.

Nastavi čitati

Aktuelno