Connect with us

Politika

REVIZIJA CIK/A Stranke masovno krše zakon, sumnja se i na utaju poreza

Služba za reviziju političkih partija Centralne izborne komisije BiH utvrdila je da je 70 odsto političkih stranaka kršilo Zakon o finansiranju političkih stranaka i odredbe Izbornog zakona kojima je uređeno finansiranje kampanje.

Ova praksa, kako ističu stručnjaci, ponavlja se već godinama, međutim problem je što nema adekvatne sankcije. Neplaćanje poreza i doprinosa na isplaćena lična primanja, neprijavljivanje donacija, priloga fizičkih i pravnih lica te finansiranje iz nedozvoljenih izvora, samo su dio onoga što su političke partije radile. Zanimljivo je, nakon što su upozorene na primanje novca iz nedozvoljenih izvora, da su partije te donacije uglavnom vratile.

Tokom razmatranja Informacije o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2020. godinu sa nalazima revizije, na sjednici Centralne izborne komisije BiH istaknuto je i da političke partije nisu vodile poslovne knjige u skladu sa računovodstvenim propisima niti su prijavljivale transakcijske račune.

“Kod sedam političkih partija postoje indicije da su prekršile poreske propise, a pet stranaka je isplaćivalo sredstva koja imaju karakter ličnih primanja, a na njih nisu plaćali poreze i doprinose”, istaknuto je na sjednici CIK-a.

Zbog ovoga, CIK će obavijestiti poreske uprave u Bosni i Hercegovine, a upoznaće i Upravu za indirektno oporezivanje BiH da su dvije političke partije dobile popust na reklamni materijal od 70, odnosno 97 odsto. Problem je u tome što ti dobavljači nisu obračunali PDV na vrijednost isporučenog materijala, nego na onaj iznos koji je politička partija platila.

“Predlažemo da se poreske uprave obavijeste o indicijama za prekršaje propisa, a UIO da se obavijesti da je pravno lice koje je isporučilo propagandni materijal prekršilo propise”, istaknuto je na sjednici CIK-a.

Takođe, naglašeno je da postoji i zakonski osnov za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanja političkih partija, i u tom slučaju neophodno je da CIK provede postupak, pribavi dokaze i izrekne novčane kazne.

“To je dugogodišnji problem i dugo vremena se govori o izmjeni Zakona o finansiranju političkih partija i tu treba tražiti rješenje. Ima normi u tom zakonu koje nisu jasne i jedan od osnovnih problema je to što Služba za reviziju nema kapaciteta da izvrši kvalitetnu reviziju. Jedno od rješenja trebalo bi da bude da i drugi organi i drugi nivoi učestvuju u kontroli poslovanja političkih partija kao što su poreske uprave”, rekao je Vehid Šehić, bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

Jedan od problema zbog kojih političke partije konstantno krše zakon je upravo nedostatak kapaciteta Službe za reviziju CIK-a, koja poprilično kasni sa svojim nalazima, pa tako u 2023. godini razmatra izvještaje iz 2020. godine.

“Služba se mora reorganizovati i postaviti tako da radi izvještaje koji se dostavljaju 30 dana nakon objavljivanja rezultata izbora i da izvještaj predoči javnosti”, rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Inače, Služba za reviziju CIK-a revidirala je finansijske izvještaje 183 političke partije.

Politika

HELEZ U PANICI OD RUSIJE! Traži uspostavljanje NATO baze u BiH

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez zatražio je tokom susreta sa zvaničnicima NATO-a u Briselu uspostavljanje NATO baze u BiH i naveo da se Rusiji “ne smije dozvoliti da preko zapadnog Balkana prodre u srce Evrope”.

Helez je predložio “unapređenje saradnje između BiH i NATO, što bi podrazumijevalo jačanje odbrambenog sistema BiH i opremanje Oružanih snaga protivoklopnim i protivvazdušnim sistemima kratkog i srednjeg dometa”, a kako bi se “spriječio neželjeni uticaj Rusije i sličnih destruktivnih snaga na prostorima na području zapadnog Balkana”.

On tvrdi da bi uspostavljanje NATO baze u BiH “zaustavilo širenje destruktivnih uticaja i dalo dodatne garancije stabilnosti, bezbjednosti, te suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”, saopšteno je iz Ministarastva odbrane u Savjetu ministara.
Helez je prenio vrhovnom komandantu NATO snaga za Evropu generalu Kristoferu Kavoliju i zamjeniku načelnika štaba Vrhovne komande NATO snaga u Evropi generalu Hjubertu Kateru da je u BiH “pogoršana politička i bezbjednosna situacija”, da “takve okolnosti pomažu Rusiji u destabilizaciji regiona” i da NATO “ne smije ostati ravnodušan na takve aktivnosti Ruske Federacije”.

On je Kavoliju predložio da se BiH uputi pozivnica za punopravno članstvo u NATO-u i naveo da bi BiH kao članica NATO-a “učinila Savez snažnijim”.

Nastavi čitati

Politika

TOMA FILA BEZ DILEME! “Razdruženje BiH JESTE MOGUĆE po Dejtonskom sporazumu”

Advokat Toma Fila izjavio je da mirno razdruženje nije isto što i secesija i da je po Dejtonskom mirovnom sprazumu razdruženje u BiH moguće ako to svi prihvate, a da je najnovije saopštenje Ambasade SAD u BiH prijetnja Republici Srpskoj u svijetu u kojem međunarodno pravo više ne postoji.

Fila je ocijenio da Amerika želi da poziv za mirno razdruživanje kao i rezoluciju o Srebrenici iskoristi da uništi Republiku Srpsku, ukazujući da mirno razdruživanje koje predlaže Republika Srpska nije isto što i secesija.

On je naveo da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, tačno i na vrijeme osjetio da je cilj rezolucije uništavanje Republike Srpske i najavio da će Vlada Srpske tražiti razdruživanje.

Prema njegovim riječima, Amerika želi da iskoristi to za uništavanje Republike Srpske, zbog situacije na Kosovu i Metohiji.

Ističući da posljednje saopštenje američke Ambasade u BiH jeste prijetnja Republici Srpskoj, Fila je rekao da međunarodno pravo više ne postoji.

– Vidio sam to još 1996. godine i to svakome rekao. Međunarodno pravo više ne postoji – postoji pravo jačeg. Ako Amerika procijeni da je jača, onda će da proglasi šta god hoće pa i unitarnu BiH gdje će Bošnjaci biti u većini, a Srbi u manjini i onda tako će i biti. Recept kao za Kosovo – zaključio je Fila.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili “razdruživanje” Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Republike Srpske”.

SRNA

Nastavi čitati

Politika

MARKOVIĆ O RUDNICIMA LITIJUMA “U prvi plan su stavili interes, ALI NE INTERES NARODA, nego pojedinaca”

Dok su sve oči bile uprte u Generalnu skupštinu UN i rezoluciju o Srebrenici, u Narodnoj skupštini Republike Srpske se odvijalo drugo glasanje, koje može imati više uticaja na naše živote u budućnosti nego bespotrebna i na silu izglasana rezolucija bez pravne snage.
Narodnoj skupštini je otvoreno pitanje eksploatacije litijuma u Srpskoj, rekao je ovo Slaviša Marković, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ističući da je 21 poslanik, mahom iz opozicije, glasao za Prijedlog deklaracije o protivljenju otvaranju rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Lopare građanska inicijativa, dok poslanici vlasti, iako u sali, nisu ni glasali.

– Pokazali su kukavički odnos prema ovom jako važnom pitanju. Neusvajanje deklaracije je jasan pokazatelj u kojem smjeru će se dalje odvijati dešavanja sa otvaranjem rudnika litijuma u Lopara i koji je stav predstavnika vlasti na čelu sa SNSD – poručio je Marković.
I pored niza dokaza koje su tokom skupštinskih diskusija iznesene u korist deklaracije, ističe Marković, režim se takvim glasanjem očigledno opredjelio za kopanje litijuma.
– U prvi plan su stavili interes, ali ne interes naroda, nego pojedinaca koji iz ovog projekta mogu ostvariti ogroman profit. Ništa im nisu značila ni naša upozorenja da sva relevantna istraživanja pokazuju da kopanje litijuma znači poremećaj ekosistema, zagađenje Drine, poremećaje podzemnih voda, što dalje vodi do poplava. Predstavnici režima su podržali katastrofu u najavi, ne samo na Majevici i u Semberiji, nego posljedično u čitavoj Republici Srpskoj – poručio je Marković.

Ističe da ćemo se u slučaju otvaranja rudnika suočiti sa problemom odlaganja toksičnih i kancerogenih materija, opasnosti odlivanja tih materija u vodu, uništenja biosvijeta na ovom području…

– To je samo dio problema koje će prouzrokovati potencijalno otvaranje rudnika. Jedina dobra stvar u svemu ovome je da je narod vidio namjere vlasti i njihovo opredjeljenje kada je u pitanju rudarenje litijuma, te sada predstoji borba da se ospori otvaranje ove ekološke katastrofe u srcu Majevice. Odustati nećemo – poručio je Marković.

Srpskainfo

Nastavi čitati

Aktuelno